Helyi sport

2023.11.08. 17:15

Csak két diósgyőri küzd az Eb-szereplésért

A magyar női kosárlabda válogatott két DVTK játékossal a soraiban játszik Eb-selejtezőket.

Boon.hu

Aho Nina (balra) és Lelik Réka Sopronban a válogatottal készül

Fotó: MW

 Az idén megrendezett női kosárlabda Európa bajnokság után – amelyen a magyar válogatott a 4. helyen végzett – ezen a héten megkezdődnek a következő, a 2025-ben sorra kerülő kontinensbajnokság selejtezői. Ennek során összesen 36 csapat játszik mérkőzéseket, 9 darab 4-4 csapatos csoportban, ahonnan az egyik kvartettből mind a négy együttes résztvevőnek számít. Ugyanis az I-csoportba sorolt Csehország, Németország, Görögország és Olaszország rendezőként biztos résztvevője a 16-os döntőnek (ezek az válogatottak csak a világranglista pontok miatt játszanak mérkőzéseket). 

Érdekesség, hogy a 2025-ös Eb, ami a 40. lesz a sorban, az első olyan Európa-bajnokság lesz, amelynek négy ország a házgazdája. Mellettük a további nyolc selejtezőcsoport győztese, valamint a négy legjobb csoportmásodik lesz tagja a mezőnynek. Az Eb-selejtező sorozat meccseit három ,,időablakban” játsszák, vasárnapig két fordulóra kerül sor, 2024 novemberében és 2025 februárjában szintén 2-2 körben lesznek érdekeltek a résztvevők.

Érdekesség, hogy jövő februárban azért nem lesznek Eb-selejtező mérkőzések, mert ekkor a 2024-es olimpia selejtezőit rendezik meg, amelynek keretében február 8-a és 11-e között Sopronban, a spanyol, a japán, valamint az amerikai előselejtező első helyezettje ellen meccsel a magyar válogatott. 

Maradva a mostani feladatoknál: a magyar női kosárlabda válogatott csütörtökön 18.00-tól, Sopronban, Szlovénia, vasárnap 15.00-tól pedig Helsinkiben, Finnország ellen játszik Eb-selejtezőt, a B-csoportban (a kvartett negyedik csapatával, Bulgáriával, csak egy év múlva találkoznak a mieink). 

Székely Norbert, a magyar női kosárlabda válogatott szövetségi kapitánya három diósgyőri kosarasnak postáztatott meghívót a nemzeti együttesbe, de a DVTK Hun-Therm játékosai közül Kányási Veronika sérülése miatt nem tudott munkába állni, így Lelik Réka és Aho Nina képviselik a klub piros-fehér színeit, a válogatottnál zölddel kiegészítve ezt.

A magyarok menetrendje az Eb-selejtezőben
2023. november 9. (csütörtök), 18.00: Magyarország – Szlovénia (Sopronban)
2023. november 12. (vasárnap), 15.00: Finnország – Magyarország (Helsinkiben)
2024. november 7.: Magyarország – Bulgária
2024. november 10.: Szlovénia – Magyarország
2025. február 6.: Magyarország – Finnország
2025. február 9.: Bulgária – Magyarország


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!