Labdarúgás

2023.10.11. 14:00

Forradalmi változás a fociban: csak idehaza több száz menedzser tűnhet el - Megszólalt Benczés Miklós is az ügyben

A FIFA és az MLSZ szabályozás miatt újra osztják a lapokat a játékosok és ügynökök között.

Benczés Miklós

Fotó: Török Attila

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) ettől az évtől vizsgához köti a labdarúgó ügynöki tevékenység végzését, és ennek a FIFA rendelkezésnek a hazai bevezetéséről a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) is határozatot hozott, amely 2023. október 1-jén lépett életbe. Vagyis ettől a hónaptól csak olyanok végezhetnek játékos menedzseri tevékenységet, akik már korábban (1991-ben, 1995-ben, 2001-ben, vagy 2008-ban) sikeres vizsgát tettek, vagy az idén jól oldották meg a tesztfeladatokat. 

Magyarországon utóbbi kategóriába – információnk szerint – 17 ügynök tartozik, és figyelembe véve a korábban érvényes vizsgákat tett személyeket, csak néhány tucat olyan menedzser maradt a több százból, aki hivatalosan működhet, végezhet ilyen tevékenységet az országban.

Mindez nagy változásokat hozhat, ugyanis azok a labdarúgók, akiknek a képviseletét olyanok látták el eddig, akik 2023. október 1-től, valamilyen ok miatt, – elsősorban sikeres vizsga híján – nem rendelkeznek licenccel, az MLSZ és a FIFA által elismert játékügynökökhöz szerződhetnek át.

Az új rendszerről az idei első, áprilisban megtartott vizsgát sikeresen teljesítő játékosügynökkel, Benczés Miklóssal beszélgettünk, elsőként arra keresve a választ, hogy mi a háttere a FIFA új, a menedzsereket érintő szabályozásának, hogy eredményes vizsgához kötik a működési engedélyük kiadását.

A célok

– A labdarúgó-átigazolási rendszerrel kapcsolatos összes kérdés szabályozása mellett, talán legfontosabb cél a pénzügyi és adminisztratív átláthatóság javítása, illetve a visszaélésszerű, a túlzó és a spekulatív gyakorlatok megelőzése, szakmai és etikai normák felállítása, pénzügyi és adminisztratív átláthatóság javítása, központosítása. Továbbá a hivatásos játékosok és klubok közötti szerződések stabilitásának- és a kiskorúak védelme – mondta Benczés Miklós. – Csak, hogy egy konkrét példát mondjak: a FIFA szigorún tiltja, hogy egy klub befolyásolja a szerződtetett vagy szerződtetni kívánt játékosát a szabad ügynökválasztásban vagy ügynöki ajánlásban.

Arról is érdeklődtünk, hogy mit kellett tudnia annak, aki sikeres vizsgát tett.

– Nagyon szerteágazó volt a nagyjából 600 oldalas tananyag. Többek között tartalmazza a FIFA-nak a játékosok státuszáról és átigazolásáról szóló szabályzatát, a FIFA ügynökökre vonatkozó szabályzatát, a FIFA szervezeti felépítését, működését, valamint a gyermekek, fiatal játékosok megóvásáról szóló ismeretanyagát – felelte Benczés Miklós, akitől azt is megkérdeztük, hogy mennyi időre kapnak menedzseri jogsit a sikeres vizsgázók. – Az ügynöki engedélyt évente meg kell megújítani, melynek része a FIFA Agent platformon történő tananyagok elsajátítása, annak teszteken keresztül történő megerősítése, vagyis a kreditek megszerzése és ezt követően az éves működési díj befizetése.

Drasztikusan

Szóba hoztuk azt is, hogy nem mindenkinek kell vizsgát tennie, és arról érdeklődtünk, hogy mi az oka annak, hogy az 1991-es, 1995-ös, 2001-es vagy 2008-as kiadású engedéllyel rendelkezőknek csak akkreditálniuk kellett a licenc megszerzéséhez.

– A FIFA 2015-ben eltörölte a vizsgakötelezettséget, így azok az ügynökök, akik az ezt megelőző időszakban érvényes vizsgát szereztek és folyamatosan működtek, az ezt igazoló dokumentumok benyújtását követően szintén engedélyt kaptak – felelte a Miskolcon élő játékosügynök, aki arra a kérdésre, hogy a vizsga mennyire csökkenti, csökkentheti a menedzserek számát a világban, illetve Magyarországon belül, így válaszolt: – Drasztikusan! Pontos számadatot nem ismerek, de a 2015-ös időszakot követően 2023. október 1-ig gyakorlatilag bárki lehetett játékos menedzser. Rengeteg ügyvéd vállalt ügynöki tevékenységet, amit most már nem tehetnek meg FIFA licensz nélkül. Magyarországon korábban több százan is dolgoztak. Ebben az évben két vizsga volt, tudomásom szerint 20 fő alatt a van a sikeres vizsgázók száma. Az alaposan lecsökkent létszám a következő években indulhat növekedésnek, 2024-ben lesz újabb két vizsgalehetőség, melynek pontos dátuma még nem ismeretes. A következő években, vagyis 2025-től viszont már csak egy vizsgalehetőséget biztosít a szövetség.

Fiatalok is 

Azt is megkérdeztük Benczés Miklóstól, hogy van-e életkori határ a játékosok menedzselése ügyében, lehet-e 18 év alatti fiatalokkal szerződni, amire ezt a feleletet kaptuk:

– Jelentős változás október elsejétől, hogy a FIFA lehetővé teszi a fiatal játékosok képviseletét is, ami még szigorúbb szabályozás alá esik, és amit hazai szövetség 16 éves kortól engedélyez. Nem elegendő az ügynöki vizsga megszerzése, külön modult kell teljesíteni, és annak lezárását követően, sikeres teszten kell megfelelni. Öröm számomra, hogy az elsők között rendelkezem ezzel az engedéllyel is. Elsősorban azért, mert az engedély nélkül megkötött, bármilyen jellegű mentori vagy ügynöki szerződés érvénytelen és tiltott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!