Rali

2023.08.06. 14:58

Tragédia a Veszprém Ralin

Az élmezőny két szakaszt teljesített, amikor véget ért a murvás futam, méghozzá halálos baleset miatt.

A Veszprém Arénánál sokan vettek részt a csendes megemlékezésen

Ezúttal nincs győztes, nincsenek helyezettek, a serlegek a dobozban maradtak. Az idei Veszprém Ralit nem sokkal azután, hogy elkezdődött, máris félbeszakították, nem sokkal később pedig leállították. Tragédia történt ugyanis a futam nyitó szakaszán. A kislődi pályát a mezőny kétharmada teljesíteni tudta, a Nemes Csaba, Nemes Richárd kettős azonban fának ütközött. A rajtoltatást azonnal leállították, nem sokkal később pedig a versenyigazgatóság bejelentette, hogy a szakasz elején maradt autókat alternatív útvonalra terelik.

Leállították

Délelőtt negyed tizenegykor pedig egy felügyelő testületi határozat is megjelent, amiben a tragikus esemény miatt a futam leállítása mellett döntöttek.

„A versenyen bekövetkezett tragikus baleset miatt a felügyelő testület az MNASZ vezetésével és a rendezővel történt konzultációt követően kegyeleti okokból a verseny megszakítása mellett döntött. – áll az egymondatos közleményben.

A 2023-as Veszprém Ralin az Rally1-es és az ORC kategóriában összesen hetven páros állt rajthoz.  Az időjárással kapcsolatos vészjósló jelek már napokkal ezelőtt érezhetőek voltak. A hét közepén a murvás viadal főszervezője külön felhívta mindenkinek a figyelmét, hogy ennek megfelelően készüljenek.

  • Eső és viharkabátot mindenki hozzon magával – figyelmeztetett még a hét közepén Lakatos Róbert. – Az idő olyan, amilyet a jó Isten ad, de egyáltalán nem derültem jó kedvre, amikor megláttam az előrejelzést. Ilyenkor mindig el szoktuk mondani azt is, hogy mindenki vigyázzon magára, és tartsa be a biztonsági előírásokat, mert az mindennél fontosabb, hogy a versenyzők és a nézők épségben hazaérjenek.
     

Ezúttal hiába szólt az intelem, a dolgok mégis másképp alakultak. Az óriási vihar megérkezett a Balaton-felvidékre is, így a Veszprém Rally esős, saras körülmények között kezdődött. A mezőny eleje két gyorsasági szakaszt teljesíteni tudott, amikor a tragikus  baleset történt. Ekkor a futamot a Citroen C3-as WRC-vel Bútor Róbert és Tagai Róbert vezette, megelőzve a Székesfehérváron győztes Ranga Péter, Czakó Janek (Skoda Fabia R5) és az Ollé Sasa, Balai Róbert (Skoda Fabia R5) egységet. A szomorú hír megérkezés után azonban ezzel már senki nem foglalkozott, mint ahogyan a verseny leállításával kapcsolatos döntést sem vitatták a benevezett párosok, csapatok.

Megemlékezést tartottak

Kora délután csendes megemlékezést tartottak a Veszprém Aréna előtt, amelyen nagyon sokan részt vettek. Mindenki tudja, hogy az autósport veszélyes, de a résztvevők ezeknél az eseteknél szembesülnek vele igazán. A verseny hivatalos honlapján is megjelent egy közlemény nem sokkal azután, hogy félbeszkították a murvás száguldást.

„A HUMDA Országos Rally Bajnokság negyedik futamán, a 29. Veszprém Rallye első, kislődi gyorsasági szakaszán az 50-es rajtszámú Nemes Csaba - Nemes Richárd kettős autója fának csapódott. A versenybalesetben a pilóta, Nemes Csaba a helyszínen életét vesztette. A navigátort további kivizsgálásra kórházba szállították. A tragikus eseményt követően a versenyt a rendező megállította. Az MNASZ vezetősége, a verseny rendezősége, a versenyzők, a csapattagok és a ralis társadalom minden tagja együttérez a versenyző hozzátartozóival, és ezúton is őszinte részvétét fejezi ki Nemes Csaba közvetlen családjának.

Végig mentek

Nemes Csaba a fiával, Nemes Richárddal már a szezonnyitó fehérvári viadalon is ott volt a P12-es géposztályban, ahol a kategória második helyén zárt. A soron következő Salgó Ralin ugyancsak ezüstérmesek lettek, a Mecsekben pedig kategóriagyőztesként ünnepelhettek Pécs főterén. Joggal bíztak benne, hogy Veszprémben is eredményesek lehetnek, folytathatják a sikerszériát. A dolgok azonban másképp, egészen másképp alakultak. Nemes Csaba 47 éves volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!