Labdarúgás

2023.08.10. 15:46

Az egyetlen, nem végleg nem tartalékol

Egyelőre szüneteltetésről van szó, az, hogy mi lesz jövőre, még kérdéses.

A Kövesd tarcsi (kékben) eltűnt a vármegye I-ből

Fotó: Vajda János

A labdarúgó NB I-ben szereplő együttesek, sportszervezetek között csak egy olyan van, amelyik nem versenyeztet tartalékcsapatot a 2023/24-es évadban, a Mezőkövesd Zsóry FC. A dél-borsodiaknak az elmúlt öt évben mindig volt második számú gárdájuk, jellemzően a negyedik vonalban, mert az NB III-ban csak egyszer szerepeltek. A legutóbbi idényben is vármegyei I. osztály tagjai voltak, ám az ott elért 5. hely után a sárga-kékek nevével ebben az osztályban már nem fogunk találkozni, ugyanis nem neveztek a sorozatra. 
– Azért nem neveztünk csapatot a megyei I-re, mert az U17-es fiataljaink az előző évad végén a regionális bajnokságban, a keleti részen a legjobbnak bizonyultak, és úgy volt, hogy az itt elért eredménnyel, eggyel feljebb, immár az U19-es korosztályban az ország legjobb 24 csapata között kezdik meg a 2023/24-es évadot. Mi pedig nem szerettünk volna az U19 mellett a megyei I-es felnőtt bajnoksággal együtt kettős terhelést adni a játékosoknak, ugyanis a kétfrontos harchoz rotációra lett volna szükség, és ehhez olyan létszám kellett volna, ami nem volt meg – mondta Tóth László, a Mezőkövesd Zsóry FC szakmai igazgatója, majd így folytatta: – Csakhogy történt valami, amire nem számítottunk, kiderült, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség átszervezte az utánpótlás bajnokságokat, az U19-ben a regionális és az országos bajnokság között létre hozott egy új osztályt, 28 csapattal, és minket ide, a Regionális U19 Kiemelt Kelet csoportba soroltak be. A jó eredményt elért U17-es csapatunk tagjai számára jó fejlődési lehetőség lett volna U19-ben az ország legjobb 24 csapata között szerepelni, de mivel ez nem lett opció, így akik el akartak menni, hogy az NB III-ban erősödjenek, elengedtük őket, volt akit kölcsönbe, és volt, akit végleg.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e, lehet-e valamikor tartalékcsapata a Mezőkövesd Zsóry FC-nek, Tóth László ezt válaszolta:
– Ez egy jó lehetőség, bizonyos feltételek teljesülése esetén. Nem mondtunk le erről. Nem kizárt, hogy esetleg egy év múlva lesz olyan csapatunk, amit tartalékként elindítunk egy felnőtt bajnokságban. Ennek fiatalokra kell épülnie, és az optimális az lenne, ami a többi élvonalbeli csapatnál is van, hogy a tartalék együttes az NB III-ban szerepel. Ugyanis itt lehet a legjobban biztosítani a fejlődést a fiatalok számára, illetve az első csapat keretéből sérülés után lévő, vagy más ok miatt meccshiánnyal küszködő labdarúgóknak itt játéklehetőséget lehetne biztosítani. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!