Kosárlabda

2023.07.15. 07:00

Találgatni lehet, hogy miért maradt le az EL-csoportkörről a DVTK

Még nem tudni biztosat arról, hogy miért kell selejtezőt játszania a Diósgyőrnek a 16 közé kerülésért.

A tavalyi évad elején a török Botas legyőzésével (is) lettek főtáblások Kányásiék (fehérben)

Fotó: Árvai Károly

A DVTK Hun-Therm női kosárlabdacsapata az előző évadban – történelme során először – szerepelt a legrangosabb európai kupasorozat, az Euroliga csoportkörében. A kontinentális kupaelitben, a 2022/23-as évadban, várakozáson felül teljesítettek a piros-fehérek, sokáig még arra is volt esélyük, hogy bejussanak a nyolc csapatos, egyenes kieséses szakaszba. Végül a B-csoport 6. helyén zárt a Diósgyőr, 6 győzelemmel és 8 vereséggel, és részben ennek is köszönhetően a klub jelenleg a legeredményesebb vármegyei sportszervezetnek számít, hiszen a sportág nemzetközi klubrangsorában – az elmúlt három év eredményeit figyelembe – harmadmagával a 22. helyen áll.
A DVTK Hun-Therm a tavalyi évadban a bajnokságban a 3. helyen végzett, és ez lehetőséget adott a klubnak arra, hogy ismét a legrangosabb sorozatra, az Euroligára nevezzen. A piros-fehérek reménykedtek abban, hogy ezúttal nem kell selejtezőt játszaniuk, és egyből a csoportkörbe kapnak beszállót, ám ez végül mégsem így történt. A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség csütörtöki tájékoztatása szerint selejtezőt kell részt vennie a Diósgyőrnek a 16 közé kerülésért. Az oda-visszavágós, kuparendszerű csatában, amelynek második meccsét rendezik Miskolcon, az augusztus 9-i sorsolás függvényében, vagy a török Besiktas, vagy a romániai ACS Sepsi-SIC, vagy az angol London Lions lesz majd az ellenfelük.

A megoldó képlet?
Arról, hogy miért nem lett csoportkörös a DVTK Hun-Therm, még nem lehet pontosat tudni, ugyanis a klubot, klubokat a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség nem tájékoztatta arról, hogy milyen szempontok alapján kaptak a csapatok automatikus főtáblás helyeket.
A női kosárlabda Euroliga kiírása alapján 12 csapatnak lehetne biztos helye a csoportkörben. Az országok ranglistáján az első két helyen álló nemzetek 2-2, a 3-10. helyezettek 1-1 csapatot adhatnak a mezőnybe, míg az országlista 3. helyén álló nemzet –, a sorozatra jelentkezők számától függően – csoportkörös helyet kaphat.
A diósgyőriek azok után bíztak abban, hogy elkerülhetik a selejtezőt, hogy napvilágot látott, a magyar bajnok, Sopron Basket nem indul az új Euroliga idényben, és ezzel összefüggésben azt remélték, hogy a Magyarországnak járó automatikus helyet a Serco UNI Győr kapja, a DVTK Hun-Therm pedig a főtáblás helyre váró csapatok mezőnyében, mint első számú magyar várakozó, ugyanúgy besorolást nyer a csoportkörbe, mint tavaly az AKSC Szekszárd, akik mint az országok rangsorban 4. helyen álló Magyarország reprezentánsa, kerülték el a selejtezőt.
Ha valamit, akkor azt biztosra vehetjük, hogy az idei besorolási elv, szisztéma eltért a tavalyitól. Szinte biztosra vehető – ezt támasztja alá a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség által közzé tett csoportkörösök listája, a csapatok felsorolásának a sorrendje –, hogy a besorolás a következők alapján történt. 
A biztos csoportkörös 12 helyből csak 8 kelt el, ugyanis úgy vehették, hogy az oroszoknak nem jár ilyen, a belgák és a izraeliek bajnoka nem jelentkezett, a magyar aranyérmes helyére pedig nem ugrasztották be az ezüstérmes Győrt.
A 8 meglévő csapat (Fenerbahce, Valencia, Lyon, Schio, Praha, Lublin, Mersin, Zaragoza) mellé betették a csoportkörbe az országok rangsorában a második helyezett után következő második számú csapatokat. De nem mind a négyet, csak hármat, a francia Basket Landes, a Serco UNI Győr és az olasz Bologna után megálltak a besorolássa, a lengyel bajnokság 2. helyezettjének, a Polkowicének már nem járt ugyanaz, mint például a spagettijéről hívres város ezüstérmesének.
A 19 jelentkező közül ekkor már csak két csapatot kellett találni a csoportkörre, ám ez nem az országok rangsora alapján történt. Hiába a törökök állnak ebben az élen, az ottani bajnokság 7. helyezettjének, a Besiktasnak nem lett főtáblás helye, viszont az országok rangsorában 2. spanyolok, az Avenida Salamanca, és a 3. franciák, a Lille gárdájának főtáblára ,,juttatásával” 3-3 csapatos növelték létszámukat.
A többi gárda pedig, köztük a DVTK Hun-Therm – mint olyan, akire nem tekintettek úgy, mint második számú magyar csapatra ez Euroligára jelentkezők közül – a selejtezőbe sorolódott. És, mint ilyennek, még örülnie kell, hogy ,,kiemelt” lett, vagyis a főtáblára jutásért zajló oda-visszavágós csaták második meccsének lehet a pályaválasztója. Ugyanis a kiemelésről döntött klubrangsorban hármas holtversenyben állnak a sorozatban nem induló izraeli Elitzur Ramlával, továbbá a romániai ACS Sepsi-SIC gárdájával. Utóbbiak, akik szintén neveztek ez EL-re, ugyancsak 22. pozícióban állnak. Utóbbi csapat a Diósgyőrrel szembeni összevetésben valószínűleg azért nem lett kiemelt, mert a DVTK-nak jobb volt az előző szezonja. Mondhatni van öröm az ürömben.

 

Kosárlabda: női klubranglista
A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség európai női klubranglistája, a 2023/24-es Euroliga sorozatra nevezett csapatok tekintetében (az elmúlt három évad eredményei alapján), pontszámokban
Helyezés 2020/21 2021/22 2022/23 Összesen
1. Fenerbahce (török) 80+100+128=308
3. Perfumerias Avenida (spanyol) 100+80+40=220
5. Beretta Famila Schio (olasz) 20+40+80=140
5. ZVVZ USK Praha (cseh) 20+60+60=140
7. CBK Mersin (török) 0+24+100=124
9. Lyon DLC ASVEL Feminin (francia) 40+20+40=100
9. Valencia BC (spanyol) 40+20+40=100
16. ESBVA-Lille Metropol (francia) 20+10+24=54
16. TTT Riga (lett) 14+40+0=54
18. Basket Landes (francia) 14+20+16=50
21. BC Polkowice (lengyel) 0+15+24=39
22. ACS Sepsi-SIC (román) 20+8+10=38
22. DVTK Miskolc (magyar) 10+8+20=38
32. AZS UMCS Lublin (lengyel) 0+15+10=25
33. Virtus Segafredo Bologna (olasz) 0+4+20=24
38. Casademont Zaragoza (spanyol) 0+0+20=20
38. Serco UNI Győr (magyar) 6+6+8=20
47. London Lions (brit) 0+8+8=16
A Besiktas (török) helyezetlen, mivel az elmúlt három évben nem szerepelt nemzetközi kupasorozatban.

Kosárlabda: női Euroliga 2023/24
Az Euroliga csoportkör biztos tagjai 
Fenerbahce Alagoz Holding (török)
Valencia BC (spanyol)
Lyon DLC ASVEL Feminin (francia)
Beretta Famila Schio (olasz)
ZVVZ USK Praha (cseh)
AZS UMCS Lublin (lengyel)
Cukurova Basketbol Mersin (török)
Casademont Zaragoza (spanyol)
Basket Landes (francia)
Serco UNI Győr (magyar)
Virtus Segafredo Bologna (olasz)
Perfumerias Avenida Salamanca (spanyol)
ESBVA-Lille Metrople (francia)

Az Euroliga selejtezős csapatok
TTT Riga (lett) – kiemelt
MKS Polkowice (lengyel) – kiemelt
DVTK Hun-Therm (magyar) – kiemelt
ACS Sepsi-SIC (román)
London Lions (angol)
Besiktas (török)

 


 


 


 


 


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!