Kajak-kenu

2023.07.04. 14:04

Négy perc kell az aranyhoz

Olaszországban nagyot dobhat a tiszaújvárosi-tokaji duó

A festői szépségű Auronzo di Cadore ad otthont az ifjúsági kajak-kenu világbajnokságnak, amelyen a tizenhét és a tizennyolc éves, valamint az U23-as korosztály tagjai vetélkednek az érmekért.

A Bodrogon és a Tiszán 
– A Dolomitokban lévő, az osztrák határhoz közeli víztározó kétezer méteres hegyek között található – mondta Krecz Tamás, a Vizisport Club Tokaj elnök-vezetőedzője. – Az egységbe mi Soltészt Pétert, a Tiszaújvárosi Kajak-Kenu Sportegyesület pedig Szegi Zsombort delegálja. A gyerekek már hétfőn hajnalban útra keltek, úgy kilencszáz kilométeres buszozás után értek célba, jómagam pedig csütörtökön kocsival indulok és úgy időzítek, hogy a döntőre már ott legyek. Ez részemről nem kincstári optimizmus, a szakvezetés ugyanis minél szebb eredményt, sőt egyenesen érmet vár tőlük. 
A Soltész-Szegi duó a maratoni műfaj 19 kilométeres számában világbajnoki címvédők, síkvízen azonban eddig világ-, és Európa-bajnokságon sem indultak még. 
– Felkészülésük, ha szabad így fogalmaznom, vegyesen alakult – folytatta Krecz Tamás. – Hetente jártunk Petivel a Tiszaújvárosban tartott közös tréningekre, a munka egy részét azonban mi a Bodrogon, Zsombi pedig otthon és a Tiszán végezte el.

Telefonálni akar
A kenuzás vármegyei nagy reménységei olasz „földön” C-II 1000 méteren ülnek hajóba, előfutamuk szerda 11 óra 50 perckor kezdődik. Az elnök-vezetőedző szerint ezen a távon nincs taktika: nem számít, hogy a szél fúj vagy nem, süt a nap, netalán esik az eső. A rajt után nyomban a létező legnagyobb tempóban kell darálni, az erő csak kilencszázkilencvenkilenc méternél fogyhat el. Krecz Tamás azért sem félti a fiatalokat, mert a válogatókon jól szerepeltek, a tréningeket pedig mindent begyakoroltak, amit csak lehetett. 
– Rám mindössze egy nagyon fontos dolog vár Olaszországban – tekintett előre a tokajiak elöljárója, majd hozzátette: – Az, hogy pénteken 11 óra 52 perckor a kezembe kelljen vennem a mobiltelefonomat, mert szeretném hazakürtölni, hogy... A finálét 11.48-kor indítják, és négy perc múlva a nyertes becsap a célba, szóval nekem ekkor kell résen lennem a parton.

Egy másik vébé
A vébével még nem ér véget a páros nyári „mandátuma”: a válogatón ugyanis szeretnék kiharcolni az augusztusban Dániában sorra kerülő maratoni világbajnokságon való szereplés jogát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!