Egyetemi sport

2023.07.20. 13:00

A teremben nottinghami, a vízben magyar „söprés”

Befejeződött Miskolcon az európai egyetemek tollaslabda és vízilabda bajnoksága.

Szűcs István

Az esemény utolsó versenynapja az érem-csatákról szólt: a DVTK Arénában a tollaslabdázók viadala a női és férfi egyéni, női és férfi páros, valamint vegyes páros döntőkkel, míg a vízilabdázók csatája a Miskolctapolcai Ellipsum Élmény- és Strandfürdőben a bronzmeccsel és döntővel ért véget.

A tollaslabdázók kezdtek előbb. Már a múlt hét végén megnyert csapatdöntő után sejteni lehetett, hogy a Nottingham Egyetem hallgatói a további kategóriák éremcsatáiban is érdekeltek lesznek. Nos ez az egyéni és páros finálékban csúcsosodott ki igazán, hiszen az öt döntőből négyben is érdekeltek voltak, sőt a férfi párosoknál „házidöntőt” rendeztek. A DVTK Aréna 1-es pályáján a Nottingham és a Strasbourg Egyetem kettősei rendkívül magas színvonalon játszottak, melynek eredményeként a melynek eredményeként a Samuel Smith – Sian Kelly brit kettős a francia Aymeric Torres - Maria Stoilarenko párostól csak három szettben tudta elhódítani az aranyat (2-1).

A sorrendben következő férfi egyéni döntőben a brit Harry Huang és az ukrán Viacheslav Yakovlev nézett farkasszemet egymással. A Nottingham-et erősítő, rendkívül technikás és ruganyos Huang két sima szettben szerezte meg az elsőséget. (2-0).

Női egyéniben, a vegyespárosban már egy ezüstöt begyűjtött Maria Stoilarenko a némi meglepetésre finalista német Brid Stepper ellen döntőzött. Az első szett még kiegyenlített csatát hozott, ám a másodikban nem volt kérdés, hogy a motiváltabb és jobb francia lány lesz a győztes (2-0).

A férfi páros döntőben négy brit fiatalember nézett farkasszemet egymással, mindannyian a Nottingham Egyetem színeit képviselték. A találkozó – a vártnak megfelelően – a leglátványosabb finálénak bizonyult. Az első játékrészt a vegyespárosban már aranyérmes Samuel Smith, oldalán Harry Goode-dal 22-20 arányban nyerte meg, a következő szett azonban 21-18-ra a Paak Raymond Chong - Pak Yu NG kettősé lett. A harmadik szettben is bemutatták a tollaslabda minden szépségét a játékosok, a végén pedig a Smith-Goode duó örülhetett (2-1).

A torna befejezését jelentő női páros fináléban a brit Sian Kelly – Miu Lin Ngan egység a francia Anouk Nambot – Maria Stoilarenko kettőssel küzdött az aranyért. A britek végig irányították a találkozót, az időnként magára találó, de valamivel gyengébben koncentráló franciák ellenében. (2-0).

A harmadik helyért nem játszották le a mérkőzéseket, az elődöntő vesztesei mindketten megkapták a bronzérmet. A díjátadó ünnepségen dr. Alakszai Zoltán, Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal főispánja, Rakaczki Zoltán, az EUSA Végrehajtó Bizottságának tagja, Radomir Jovovic, az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) technikai delegátusa és Kapitány Péter, a Magyar Tollaslabda Szövetség elnöke adta át az érmeket a sportolóknak.

Nem volt kérdés

A vízilabda torna zárónapján a Miskolctapolcai Ellipsum Élmény- és Strandfürdő szabadtéri medencéjében két magyar együttes, a Corvinus Egyetem és a Debreceni Egyetem játszott a harmadik helyért – végül utóbbi nyert, egy találattal.

A vízilabda bajnokság utolsó mérkőzését, a döntőt Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) és a Pécsi Tudományegyetem csapata vívta meg egymással. A félidőben 8-3 volt az állás, három negyedet követően pedig 11-5, és összesítésben nem volt kérdés, hogy melyik csapat „oktatott” (14-9).

Gór-Nagy Miklós, Magyar Vízilabda Szövetség sportszakmai vezetője ezeket mondta: - Nagyon jó volt a hangulat a torna egészén, minden résztvevő csapat jól érezte magát, ez a legfontosabb. Tagja voltam a szervezőbizottságnak, igyekeztünk jó körülményeket biztosítani a résztvevők számára. Azt gondolom összegészében ez a torna nagyon jó alapot ad a jövő évi Európai Egyetemi Játékoknak. A magyar házi döntőben egy viszonylag sima meccset láthatott a közönség, ahol a BGE megérdemelten, a várakozásoknak megfelelően nyert, annál is inkább, mert az egész tornán jó teljesítményt nyújtottak. Az ünnepélyes eredményhirdetésen az érmeket Veres Pál, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere, Gór-Nagy Miklós, a Magyar Vízilabda Szövetség sportszakmai vezetője és Kovács György, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség főtitkár-helyettese adta át a játékosoknak, míg a serlegeket Vogel Gábortól, az EUSA vízilabda technikai delegáltjától vehették át a csapatok.

Eredmények, tények

Tollaslabda
Vegyespáros: 1. Samuel Smith – Sian Kelly (Nottingham Egyetem), 2. Aymeric Torres - Maria Stoilarenko (Strasbourg Egyetem), 3. Viacheslav Yakovlev – Valeriia Rudakova (Makarov Egyetem) és Harry Lines – Victoria Liang (Nottingham Egyetem)
Férfi egyéni: 1. Harry Huang (Nottingham Egyetem), 2. Viacheslav Yakovlev (Makarov Egyetem), 3. Jonathan Dolan (Dublin Egyetem) és Samuel Ricketts (Warwick Egyetem)
Női egyéni: 1. Maria Stoilarenko (Strasbourg Egyetem), 2. Brid Stepper (Kölni Egyetem), 3. Zeynep Akdeniz (Marmara Egyetem) és Miu Lin Ngan (Nottingham Egyetem)
Férfi páros: 1. Harry Goode – Samuel Smith (Nottingham Egyetem), 2. Paak Raymond Chong - Pak Yu NG (Nottingham Egyetem), 3. Koon Fung Kelvin Ho – Samuel Ricketts (Warwick Egyetem) és Andrew Oates -Scott Oates (Warwick Egyetem)
Női Páros: 1. Sian Kelly – Miu Lin Ngan (Nottingham Egyetem), 2. Anouk Nambot – Maria Stoilarenko (Starssbourg Egyetem), 3. Zofia Tomczak – Karolina Wladzinska (Varsói Egyetem) és Varvara Frolova - Anastasiia Yerokhina (Makarov Egyetem)

Vízilabda
A 3. helyért: Debreceni Egyetem – Corvinus Egyetem 7-6 (2-1, 2-0, 2-3, 1-2)
Az 1. helyért: Budapesti Gazdasági Egyetem - Pécsi Tudományegyetem 14-9 (5-2, 3-1, 3-2, 3-4)
A bajnokság különdíjasai:
Gólkirály: Sziládi Kristóf (Corvinus Egyetem)
Legjobb játékos: Keresztúri Márton (Pécsi Tudományegyetem)
Legjobb kapus: Szalai Gábor Márk (Budapesti Gazdasági Egyetem)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!