Olimpia

2023.07.27. 10:21

A százhuszonkettesből csak egy van a világon

Az elnök még gyerekként versenyzett a Miskolc határában lévő Csorba-telepi tavon.

Gyulay Zsolt a szinte műkincsnek számító ereklyében feszített a Dunán szolgáló hajón.

Fotó: MOB

A Magyar Olimpiai Bizottság elnökétől megszokhattuk, hogy mindig meglepi a hallgatóságát. Így tett az Egy évvel a párizsi olimpia előtt mottójú fogadásukon a Duna-parti hajón is.

Egyedi és számozott

Gyulay Zsolt még tizennyolc esztendős sem volt, amikor az Ifjúsági Barátság Versenyen első érmeinek egyikét éppen vármegyénk székhelyén szerezte. Ott és akkor, azon a valamikori augusztusi, Csorba-telepi délelőttön már sejthető volt, hogy a honi kajakos élet egyik leendő gyémántját látjuk – és nem tévedtünk. Gyuzsó később kétszeres ötkarikás aranyérmes lett, továbbá számtalan világ- és Európa-bajnoki címmel örvendeztette meg a hazai sportkedvelőket. Szédületes karrierjéhez tartozik, hogy „mellesleg” elnök-vezérigazgatóként irányítja az itthoni Forma-1-es futamokat kezelő Hungaroring Sport Zrt.-t.

– Az évtizedeim alatt kapott sportfelszereléseim szekrényeket tesznek ki – kezdte a MOB elnöke a Dömös sétahajón, majd így folytatta: – Köztük egy-két olyan darab is van, amely számozott és amelyből tényleg csak egyetlen darab van a világon. Akár találós kérdés is lehetne: hányadik magyar olimpiai bajnoki címet szereztem? Nos, aki nem tudja, íme, tessék, mutatom a feliratot: 122, Soul 1988, Gyulay Zsolt. Ezt a pólót a sportszergyártó cég a dél-koreai játékok után készítette el az aranyérmeseknek és ez a számomra olyan kedves, több évtizedes ruhadarab szép lassan velem együtt megöregszik.

A magyar sport eddig 184 ötkarikás diadallal büszkélkedhet, ha pedig jól hajtanak a lányaink és fiaink, a 2028-as, Los Angeles-ben sorra kerülő XXXIV. nyári seregszemlén a 200.-at is megünnepelhetjük majd.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!