Labdarúgás

2023.05.09. 15:02

Életet mentett a futballbíró Göncön: a játékos elájult, majd visszament és gólt szerzett

A hősök köztünk élnek – közölték Belicza János klubigazgató-sípmesterről a Cigánd Sportegyesület honlapján.

KT, MI

Dienes Tamás, aki örökre hálás lehet a bírónak Fotó: olvasónktól

A múlt vasárnap játszott Gönc – Sátoraljaújhely (0-5) vármegyei II. osztályú, Kelet csoportos felnőtt bajnoki mérkőzésen egy ütközés után Belicza János játékvezető – a cigándiak klubigazgatója – emberi tragédiát akadályozott meg.

A megrázó történet

Egy ártalmatlannak tűnő ütközés következtében a vendégek játékosa, Dienes Tamás a földön maradt. Belicza János gyors közbelépése mentette meg az életét, a bíró ugyanis látta, hogy a játékos elvesztette eszméletét.

– A mérkőzés 42. percében a hazai játékos szabályosan becsúszó szerelést hajtott végre a vendégjátékossal szemben, aki elesett, de sajnos nem tudta védeni a fejét, ezáltal tompítani az ütközést, így az állára érkezett. A földről még megpróbált felállni, de elájult – emlékezett vissza Belicza János. – Szerencsére a közelben voltam egy hazai játékossal együtt, aki rögtön jelezte, hogy nagy a baj. Azonnal odaléptem és stabil oldalfekvésbe helyeztem. Azt tanították, hogy ilyenkor a nyelvét kell először nézni, nehogy lenyelje. Szerencsére sikerült időben kihúzni, ráadásul a sípot időközben a foga közé helyeztem, nehogy szájzárat kapjon. Perceknek tűnt az a pár másodperc mire újra feleszmélt, de szerencsére több játékos is a segítségemre volt. A legfontosabb, hogy a fiatal focista rendben van és nem történt maradandó sérülése.

Belicza János, az életmentő játékvezető Fotó: KT

Korábban háromszor

Felhívtuk a Sárospatakon élő sípost, aki másfél évtizede vezet futballmeccseket és régiónk egyik legjobbjaként tartják számon.  

– Engem rendre megtalálnak az ilyen és az ehhez hasonló esetek – mondta a vonal végén a negyvenhárom éves Belicza János, volt NB III-es dirigens, a vármegyei I. osztályú keret tagja, aki a Sárospataki Utántpótlásnevelő Sportiskola elnökeként (is) ismert és népszerű. – Pedagógusként Pécsett és Nyékládházán volt ehhez hasonló esetem, játékvezetőként pedig tíz esztendővel ezelőtt az Edelény – Sajóbábony találkozón ugyanígy kellett beavatkoznom.  

Mivel a vármegyei mérkőzéseken „hivatalból” nincs orvosi stáb, ezért a helyszínen lévők egyetértettek abban, hogy Belicza János megmentette Dienes Tamás életét, aki csodával határos módon tudta folytatni a mérkőzést, sőt ő szerezte győztes csapata utolsó, ötödik gólját.

Nem érezte szükségesnek

– Tisztán szereltek, viszont nem tudtam védekezni a szemben jövő játékossal, és a térdével eltalálta az állkapcsomat – sorolta a történetet lapunknak a napokban éppen érettségiző, Sátoraljaújhelyen élő Dienes Tamás. – Azon nyomban elveszítettem az eszméletem, csak arra keltem fel, hogy pofozgatnak és nyúlkálnak a számba. Hálás köszönetem Belicza Jani bácsinak a gyors segítségért és mindenkinek, aki ott volt. Lementem a pályáról, majd, amikor visszamentem, le is fújta az első félidőt. A szünetben mondták, hogy akkor lecserélnek, de jeleztem, nem szükséges, mert jól vagyok és szólni fogok, ha ez nem így lesz. Visszamentem tehát a második félidőre, és sikerült is elérnem egy gólt. Ez az eset önmagában nem tántorított el a futballtól. Újhelyben 7 éve játszom, a nyáron kiderül, tudom-e ugyanezt, ugyanígy csinálni, ugyanis szerződéses katona szeretnék lenni.

A Sátoraljaújhelyi TKSE nevében Kiss András technikai vezető a helyszínen megköszönte és ezúton is köszöni a gyors segítséget Belicza Jánosnak. ,,Hála Istennek, hogy nem történt tragédia, büszke vagyok rá, hogy ilyen játékvezetői vannak a vármegyének" – fogalmazott. 

Életmentő Emlékérem

Az MLSZ Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Igazgatósága játékvezetői bizottságának tagja életmentő kitüntetést kaphat. Belicza János cselekedetének elismerésére javaslatot tehet a bajnokság üzemeltetője, de akár a meccsnek otthont adó város, vagy a javasolt személy lakhelyének polgármestere is. Az Életmentő Emlékérem adományozását a belügyminiszter terjeszti elő a kormánynak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!