Öttusa

2022.07.22. 07:35

Magaslatról egyből a vb-re

Guzi Blanka egy egyiptomi világbajnokságon versenyez a jövő héten.

BCS

Az idei év csúcsversenyére készülnek a világ legjobb öttusázói, köztük Guzi Blanka, a miskolci Swimming PC sportolója. Ugyanis most vasárnap kezdődik a sportág világbajnoksága az egyiptomi Alexandriában, ahol a magyar csapat, kihasználva a maximális létszámot, négy női és négy férfi sportolóval áll rajthoz az egyéni versenyekben. Guzi Blanka mellett a további magyar női indulók Gulyás Michelle, Réti Kamilla és Simon Sarolta lesznek, míg a férfiak négyes fogatát Bereczki Richárd, Bőhm Csaba, Demeter Bence és Szép Balázs alkotja. Rajtuk kívül még további két-két magyar öttusázó szerepel a vb-n, női váltóban Alekszejev Tamara és Erdős Rita állnak rajthoz, a férfiak párosa Gyurka Márk Manóból és Regős Gergelyből áll. A felsorolt versenyszámok mellett az utolsó napon mix váltót is rendeznek, ennek a kettősnek a szerepét Guzi Blankára és Bereczki Richárdra osztották. 

Érdekesség, hogy a világbajnokságot a korábbi tervek szerint a mexikói Cancúnban rendezték volna, de mivel az ottani szervezők lemondták a versenyt, a sportág csúcseseménye átkerült Egyiptomba. Előbb úgy volt, hogy Kairóban lesz a vb, de végül Alexandria lett a házigazda. 

Bulgáriából 

Guzi Blanka legutóbb a törökországi világkupadöntőben versenyzett, ám Ankarában nem sikerült a fináléba, a legjobb 18 közé bekerülnie, hajszállal, 3 pont, vagyis 3 másodperc különbséggel a 18. helyezett mögött végzett az elődöntők eredményeinek összesítését követően, emiatt 19. helyezettként lemaradt a vk-sorozat végső helyezésekért megrendezett futamáról. Ezt követően eltűnt a világ szeme elől a miskolci klub öttusázója, akit Bulgáriában „találtunk meg”. 

– Nem tűntem el, ugyanott edzőtáborozok, ahol egy éve, a bulgáriai Belmekenben, a magaslati sportközpontban – nyilatkozta az Észak-Magyarországnak Guzi Blanka. – Nem is megyek haza innen, egyből Alexandriába utazom, pontosabban előbb Isztambulba, ott csatlakozok majd a válogatott keret tagjaihoz, vasárnap. Háromhetes lesz az itt-tartózkodásom, egyedül vagyok itt magyar sportolóként, néhány napig akkor nem voltam magamban, amikor meglátogatott az édesanyám. Minden válogatottkeret-tag maga választhatta meg a vb-felkészülés helyszínét, volt, aki Tatán, volt, aki Hódmezővásárhelyen töltötte az elmúlt időszakot. Én nagyon-nagyon jól érzem magam itt, a béke és a nyugalom szigetén, szerettem volna egy kicsit feltöltődni a kemény munka mellett az utolsó hetekben, és úgy vélem, hogy jó helyet választottam erre. 

Guzi Blankától azt is megtudtuk, hogy az úszás, a futás, a lövészet lehetősége adott volt Belmekenben, illetve hogy lovagolni az onnan 37 kilométerré lévő Velingradban nyílt lehetősége. És hogy mi a helyzet a vívással? 

– Úgy készülök, mint a Covid–19 idején, online lábmunkát és szúróiskolát vezet le az edzőm – mondta a Swimming PC válogatott sportolója, majd így folytatta: – Ez az itteni felkészülés egy új inger, egy új módszer. Azt nem ígérem, hogy ezzel a világot is megváltom, de nagyon jó döntésnek tartom. A lelkemnek nagyon nagy szüksége volt erre a táborra. És szerintem a fizikálisan szükséges munkát is el tudtam végezni. Úgy érzem, hogy az utolsó sikertelen versenyem után kész vagyok újra rajthoz állni, egyszerre érzem magamban az erőt és a nyugalmat. Várom a versenyt, mert kíváncsi vagyok, hogy a nagyrészt önálló munkával milyen részeredményeket tudok majd produkálni.

Öttusa: vb-program

Július 24. (vasárnap): férfiváltó 
Július 25. (hétfő): női váltó 
Július 26. (kedd): férfiselejtező 
Július 27. (szerda): női selejtező és férfi rangsoroló vívás 
Július 28. (csütörtök): Férfielődöntő és női rangsoroló vívás 
Július 29. (péntek): női elődöntő 
Július 30. (szombat): női döntő, férfidöntő 
Július 31. (vasárnap): mix váltó 

(A borítóképen: Guzi Blankának nagy szüksége volt erre a táborra | Fotó: MW)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!