Birkózás

2022.05.12. 08:44

Ezüst után újra ezüstérmet szerzett Zurai Rajmund

Kitett magáért a fővárosban rendezett birkózó magyar bajnokságon Zurai Rajmund.

Kolodzey Tamás

A kötöttfogásúak 77 kilós súlycsoportjában a döntőig menetelt a DVTK kiválósága, aki az aranymeccsen Lévai Zoltánnal, a Budapesti Honvéd SE sportolójával szemben maradt alul, és állhatott fel a dobogó második fokára. A diósgyőriek tehetséges fiatalja így tavalyi ezüstérme után idén egy súlycsoporttal feljebb indulva lemásolta korábbi önmagát. 

Dobogóra vágyott 

A miskolci sportoló az előcsatározások során először technikai tussal nyert, majd szoros küzdelemben, pontozással diadalmaskodva harcolta ki a fináléba jutást, a döntőben pedig az Európa-bajnoki ezüstérmes Lévai Zoltánnal csapott össze. 

– A dobogós helyek valamelyikét tűztem magam elé, és ezt a célt fogalmazta meg velem szemben klubedzőm is – mondta Zurai Rajmund, majd így folytatta: – Mivel ballagás állt mögöttem, az érettségi pedig előttem, a kettős terhelés miatt nem fogyasztottam a 72-re, egy kategóriával feljebb mentem. A fináléban nem volt veszítenivalóm, ennek ellenére az első menetben 5–0-s hátrányba kerültem, a másodikban pedig levitt az ellenfelem, majd megpörgetett és végül technikai tussal győzött. 

Jó jegyeket vár 

A Zrínyi Ilona Gimnázium 12. c osztályos, végzős tanulója a szőnyegen kívüli másik nagy csatájáról így beszélt: 

– A magyarom nagyon jól sikerült, szerintem négyes lesz. Másodjára a matematika várt rám, ebből a tárgyból soha nem voltam valami nagyágyú, így hármasra számítok. Történelemből az emelt szintűt írtam, és úgy kalkulálok, hogy erre ötöst kapok. Túl vagyok már a németen is, aztán nagyon várom a testnevelést, amelyből júniusban vizsgázom, és biztos vagyok benne, hogy kiválóan teljesítek majd. 

Arra a kérdésre, hogy milyen jövőt képzel a maga számára, az országos bajnokság másodikja ezt a választ adta: 

– Most egy évet pihenek, és csak a sportra összpontosítok, aztán majd eldöntöm, hogy milyen arányban haladok tovább. 

Okosan birkózik 

– Rajmi esetében azért döntöttünk a 77 kilogramm mellett, hogy ne kelljen fogyasztania, ez ugyanis megviselte volna – vette át a szót Juhász Sándor, a versenyző edzője. – Egyébként mind a 72-es, mind a 77-es mezőny nagyon erős, ezért a helytálláshoz, valamint a kiemelkedő eredményhez a technikai tudáson kívül olykor szerencse is kell. Ezüstje nagyon szépen csillog, igazán remek teljesítmény, nem véletlenül mondom, hogy Zurai klubunk egyik nagy reménysége, aki a tervek szerint az elkövetkezendő időszakban visszatér a 72 kilósok közé. Fizikailag nagyszerű, állóképessége kiváló, okos, taktikus birkózó, gondolkozva dolgozik a szőnyegen. Minden fogást meg tud csinálni, jól emel és pörget. Az nyilvánvaló, hogy tizennyolc esztendősen a felnőttmezőnyben még karcsú, viszont nem szeret és egyszerűen nem is tud veszíteni, ritka kudarcai csak acélozzák, ezzel a mentalitással pedig messzire juthat pályafutása során. Egyelőre marad Miskolcon, és piros-fehér színekben, ha viszont nem lesz edzőpartnere, akkor klubot kell majd váltania, és mennie kell.

(A borítóképen: Juhász Sándor edző és Zurai Rajmund)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!