Szilveszter Rally

2022.01.01. 18:00

Így kell visszatérni

Vesztett állásból fordított a korábbi magyar bajnok, az egy év szünet után visszatért Vincze Ferenc nyert a Hungaroringen.

Marosréti Ervin

Fotó: Hajósi Gergely

A korábbi magyar bajnok Vincze Ferenc és navigátora Németh Gergely nyerte az esztendő utolsó rali versenyét, a XXIII. Szilveszter Rallyt. A Hungaroringen és Mogyoródon megrendezett kétnapos esemény iránt óriási volt az érdeklődés, hiszen több mint százhetven páros nyújtotta be a nevezését. A teljes mezőnyre összesen hat gyorsasági, több mint félszáz versenykilométer várt.

 

Felvette a tempót

 

A 2019-es abszolút magyar bajnok Vincze Ferenc gyakorlatilag egy év kihagyás után tért vissza, ezért a futam első részében még fel kellett vegye a tempót. Másnap azonban már nem volt problémája a tempóval, így a hajrában adódó nehézségek ellenére, bő három másodperces különbséggel végzett az élen.

 

Forrás: Hajósi Gergely

- Necces volt a vége, mert a körgyorson berajtoltatták elénk Botka Dávidot, nem sokkal később pedig utol is értük. Ezután viszont nagyon rendes volt, hogy az első helyen, ahol lehetett, elengedett bennünket. Ettől függetlenül így is sokat vesztettünk, de örülök, hogy nem kellett a győzelemmel fizetnünk érte. Nagyon boldog vagyok, nem is találom a szavakat. Egy éve nem versenyeztem, ezért túlzott elvárást nem támasztottunk magunk elé. Korábban már sikerült ezt az évzáró futamot megnyerni, de akkor benne voltunk a versenyzésben, most viszont csak kívülről figyeltük a magyar bajnokság eseményeit. Ez a győzelem saját magamnak és a csapatnak is bizonyítékként szolgál. Ugyan ezt a futamot még 2021-ben nyertük, ám nekünk már az új év kezdetét jelenti.

 

Külföldi dobogósok

 

A dobogó második és harmadik fokán két cseh páros végzett a XXIII. Szilveszter Rallye-n. A két évvel ezelőtti ezüstérmes Petr Semerad ismételten ezüstérmes lett, míg a három esztendővel korábban élen zárt Ondrej Bisaha az abszolút értékelés harmadik pozíciójában fejezte be az év utolsó raliversenyét. A közvetlen élmezőny mögött a futam utolsó részében már semmi nem változott. Negyedikként az aktuális osztrák bajnok kettős, Simon Wagner és Gerald Winter fejezte be a viadalt, míg ötödikként a Velenczei Ádám, Vánsza Zsolt duó zárt.

 

Rajt márciusban

 

A szakág most téli pihenőre vonul, ami nem lesz túlságosan hosszú. A 2022-es magyar bajnokság ugyanis március végén kezdődik a Salgó Rallyval, amire értelemszerűen a felkészülést már korábban megkezdik a csapatok. Megyénkbe először áprilisban érkezik a szakág, amikor a II. Boldogkő Rallyt rendezik meg. Ezután a Rally2 és a Rally3 számára lesz futam ózdi, egri és kazincbarcikai központtal, az esztendő végén pedig Pálházára és vélhetően a Zemplénben is találkozni lehet majd a legjobb hazai versenyzőkkel.

 

A XXIII. Szilveszter Rally végeredménye

 

1. Vincze Ferenc, Németh Gergely (Škoda Fabia R5) 34:31.1

2. Petr Semerad, Danny Persein (CZE, Škoda Fabia R5) +3,2

3. Bisaha Ondrej, Ferencz Imrich (CZE/SVK, Škoda Fabia R5) +7,5

4. Simon Wagner, Gerald Winter (AUT, Škoda Fabia R5) +) +9,8

5. Velenczei Ádám, Vánsza Zsolt  (Škoda Fabia R5) +45,9

6. László Martin, Berendi Dávid (Škoda Fabia R5) +1:29,1

 

(A borítóképen: Vincze Ferenc a hátrányát ledolgozva nyerte meg az óévbúcsúztatót) 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!