Kosárlabda

2021.12.03. 09:00

Hayes triplája csoportelsőséget ér (videóval)

A diósgyőriek női kosárlabdacsapata egy izgalmas, változatos meccsen remek győzelmet aratott.

Berecz Csaba

Fotó: Kozma István

A női kosárlabda Európa-kupa F csoportjának 6., utolsó fordulójában a Diósgyőri VTK együttese a török Orman Genclik csapatát fogadta. Az összecsapás két résztvevője már a meccs előtt továbbjutónak számított, és előzetesen a kérdés az volt, hogy a 32 közé melyik együttes milyen eredményességi mutatóval érkezik. Ennek azért volt jelentősége, mert az egyenes kieséses szakasz első körében nem sorsolnak, a csapatok a csoportkörben elért győzelem és vereség aránya, illetve a gólkülönbség figyelembevételével kerültek párba (mivel csütörtök este, több helyszínen csak az Észak lapzártája után értek véget a meccsek, hogy ki ellen folytatja a DVTK, arról csak a következő kiadásunkban tudunk beszámolni).

Végleges

Az viszont a meccs napján hivatalossá vált, hogy a DVTK sportszakmai igazgatója, Völgyi Péter, aki a múlt héten hétfőn vette át a szakmai munka irányítását a vezetőedzői posztról menesztett Földi Attilától, a korábbi tervekkel ellentétben nem ideiglenesen viszi a szakmai munkát, hanem az évad végéig, a Szabó Tamás ügyvezetővel történt szerdai egyeztetés eredményeként.

A véglegesített szakember ezúttal – a vasárnapitól eltérően – számíthatott Hayesra, aki betegség miatt hiányzott az AKSC Szekszárd elleni idegenbeli bajnokiról, illetve Kányásira is, aki sérülés miatt nem lehetett jelen a négy nappal ezelőtti, 1 pontos diósgyőri vereséggel zárult meccsen.

Hullámzás

A mezőny legmagasabb embere, a 204 centis amerikai McCowan szerezte a meccs első gólját, amire érkeztek a válaszok, Hayes dupláját követően Aho előbb egy hármast, majd egy kettest jegyzett (7–2). Aztán jött egy másik hullám, a törökök fordítottak (7–9), majd egy harmadik, hazai egyenlítést követően Aho újabb hármassal jelentkezett, ami után Green centerhelyről talált be (14–9). A csapkodó játékot igazolandó, a 8. percben Uzun palánk alólijával ismét a vendégeknél volt az előny (14–15), ahogy a negyed végén is (16-18). Igaz, az utolsó dobás után, amit Vorpahl eresztett el, a hazai irányító reklamált, méghozzá azt, hogy McCowan a gyűrű felé tartó labdájába, leszálló ágban, a kosár felett ért bele ellenfele, és emiatt a játékvezetőknek gólt kellett volna ítélniük. A szavak azonban nem hatották meg a sípos embereket.

A második negyed elején beragadt a Diósgyőr, Fitik és McCowan vezérletével ellépni látszottak a törökök (18–27). A piros-fehérek triplákkal próbáltak közeledni, de az Orman torony centerét nem igazán tudták levédekezni (25–31). Időt is kellett kérnie Völgyi edzőnek, ami után koncentráltabb lett a DVTK saját palánk alatti játéka. A pályaválasztó feljött egy pontra (32–33), de aztán az Orman is meg-megvillant. A 18. percben McCowan már 20. pontját szerezte, és a játékrész utolsó percében is eredményes volt, csapata pontjainak több mint a felét ő termelte (39–41).

Kiss A. nagy pillanatai

A harmadik menet elején Robinson hozott össze két akciógólt, de a DVTK feléledt, a 23. percben Bernáth találata már az egyenlítést jelentette, Jovanovic távolijával pedig a vezetést is átvették a hazaiak (48–45). Az öt percre eltüntetett McCowan viszont „előkerült”, és egyenlített az Orman (50–50). Itt egy picit megállt a pontgyártás, majd Hayes dupláival a Diósgyőr lépdelt előre, ám a négypontos fór a negyed utolsó percére elolvadt (56–56), majd egy büntető után a törökök felé billent a mérleg nyelve (56–57).

Két percig nem esett gól az utolsó játékrészben, majd az addig gyengén büntetőző McCowan kettőből kettő egypontost húzott a gyűrűbe. Aztán az amerikai torony 30 pont fölé tolta saját termését (56–62), ám Jovanovic és Hayes centergólja között Vorpahl egy hármast hozott, így hat minutával a vége előtt az Orman időkérése miatt szakadt meg a játék (63–62). A folytatásban kapkodó játék következett, és felváltva vezettek a csapatok. 69–68- nál Kiss A. centerezése után háromra nőtt a hazai előny, majd 71 másodperccel a vége előtt újra Kiss A. volt eredményes, és ekkor az Orman időt kért (73–69). A pauza után megint Kiss A. talált be (75– 69), az ellentámadásnál pedig kipontozódott, így Green 33. perces kiszállását követően a második magasemberét veszítette el a Diósgyőri VTK. Roppant izgalmasan alakult az utolsó perc, és a végén a DVTK a csoportelsőség megszerzéséért támadhatott, 7 pontos fórnál Hayes szinte a dudaszó pillanatában bevágott egy hármast, ezzel a táblázat élére lökte a piros-fehéreket.


Diósgyőri VTK vs. Orman Genclik (török)82–72 (16–18, 23–23, 17–16, 26–15)

Diósgyőr, 600 néző. V.: Stan (román), Perlic (horvát), Famina (fehérorosz).

Diósgyőri VTK: VORPAHL (14/6), Aho (12/6), Jovanovic (12/3), HAYES (20/6), Green (10). Csere: Kányási (-), KISS A. (12), Bernáth (2). Vezetőedző: Völgyi Péter.

Orman Genclik: Robinson (8), Uzun (13/3), Fitik (10/3), Lucet (6/6), MCCOWAN (34). Csere: Avci (-), Gezgin (1), Gökdemir (-). Vezetőedző: Alper Durur.

Kipontozódott: Green (33.), Kiss A. (40.).

Völgyi Péter: – Az első félidőben gyengén védtük McCowant, nem csapatszinten dolgoztunk ellene, de tudtuk, hogy el fog fáradni. A harmadik negyedben taktikailag sikerült meglepnünk ellenfelünket, és igazi csapatmunkával nemcsak a győzelmet szereztük meg, hanem a csoportelsőséget is. Gratulálok a lányoknak!

Alper Durur: – Nyerni akartunk, és erre volt is esélyünk. Az utolsó percig harcoltunk ezért, de a végén valami olyan jött ki a meccsből, ami nem volt benne.


A csoport másik mérkőzésén: Nika Syktyvkar – Ludovika-FCSM Csata 82–47 (15–11, 23–19, 26–11, 18–6).

A női kosárlabda Európa-kupa F csoportjának végeredménye

1. Diósgyőri VTK 6 4 2 424–394 10

2. Orman Genclik 6 4 2 469–436 10

3. Nika Syktyvkar 6 3 3 462–422 9

4. Ludovika FCSM-Csata 6 1 5 348–451 7

(A borítóképen: A piros-fehérek a hajrában kerekedtek felül)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!