Elhonyt Schweickhardt Gyula

2021.12.28. 13:40

Emlékezés

Molnár István

Forrás: MA

Hetvenhét esztendős korában váratlanul elhunyt Schweickhardt Gyula középiskolai testnevelő tanár, a Bláthy Ottó Villamosipari Szakközépiskola egykori oktatója, atléta szakedző, versenybíró, aki 1966-ban szerzett testnevelő tanári diplomát a Testnevelési Főiskolán. Tehetséges és sikeres kalapácsvető volt, a válogatottságig jutott: 1962 és 1966 között eredményesen szerepelt a felsőoktatási intézmény első osztályú atlétikai csapatában. A TF-en tagja volt annak az évfolyamnak, amelyből olyan kiváló szakemberek kerültek ki, mint Oros Ferenc, Gagyi Endre, Skoumal András, Köpf Károly, és olyan kiváló sportolók nevelkedtek, mint Fleckné Babos Ágnes, Ignácz Ilona és Rozgonyi György. Egyesületi tagként többek között megfordult az Ózdi Kohásznál, egyéni csúcsait a hatvanas évek második felében érte el diszkosz- és kalapácsvetésben. 

 

A magas termetű, szigorú tekintetű, keménységéről híres, szakmailag tökéletesen képzett és következetes tanárt szinte mindenki ismerte a sportok királynőjének világában, tanítványai persze nemcsak ezekért a tulajdonságaiért tisztelték, hanem a humoráért is kedvelték. Tanári munkája mellett edzőként is dolgozott: először a Miskolci VSC-ben, majd a Diósgyőri VTK-ban munkálkodott, a piros-fehéreknél egy időben vezetőedzőként tevékenykedett. Néhány évvel ezelőtt az atlétikát újra elkezdő Nemes Rita hétpróbázónak önzetlenül segítette a dobóedzéseit. Egyik legismertebb felfedezettje és versenyzője Bereczki József volt, és a középtávfutó az 1981-es ifjúsági Európa-bajnokságon megnyerte a 800 méteres síkfutást. 

 

Nyugdíjasként is gyakran hallatta hangját, markáns véleményét soha nem rejtette véka alá, ha kellett, dicsért, de kritikai észrevételeit sem hallgatta el. Schweickhardt Gyulát az atléták népes tábora mellett a Testnevelő Tanárok Egyesülete és a Magyar Edzők Társasága is gyászolja.

 

(A borítóképen: Schweickhardt Gyula)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!