Triatlon

2021.09.01. 18:30

Újvárosi siker a férfiaknál

Bragmayer Zsanett és Lehmann Csongor rajt-cél győzelmet aratott a triatlongálán.

Szűcs István

Forrás: E.ON

A Balatonfenyvesen kedden megrendezett E.ON Triatlon Gálára a Magyar Triatlon Szövetség szakmai bizottsága a tavalyi és idei eredmények alapján hívta meg a sportág hazai legjobbjait. Az egykori hagyományos szezonzáró gálaversenyt az E.ON Hungária Csoport támogatásával a Balatoni Úszóiskola csapata rendezte meg. A balatonfenyvesi Yacht Clubban és környékén mérték össze tudásukat a magyar triatlonsport legjobbjai, akik közül a tokiói olimpia egyéni 7. helyezettje, a sérült Bicsák Bence hiányzott az indulók sorából, de a pálya széléről ő is ott figyelte az eseményeket.

A favorit hozta a formát

Először a 16 tagú női mezőny sorakozott fel a pontonon, hogy nekivágjon a 300 méter úszásból, 4 km kerékpározásból és 1 km futásból álló, egymás után kétszer, folyamatosan teljesítendő triatlonnak. Az egyedi versenyszabályból adódóan a második úszást az utolsó két helyen haladó sportoló már nem kezdhette meg, így maradtak 14-en. A kerékpáros depóban újabb két sportolótól köszöntek el, így a futást már csak tizenketten folytathatták. Bragmayer Zsanett, a Team Újbuda egyéni olimpiai 12. helyezettje, a verseny favoritja már az elejétől fogva nem hagyott kétséget arra vonatkozóan, hogy jó formában van. Előnyét fokozatosan növelve, magabiztosan nyerte meg az elődöntőt, így a döntőbe az egyes helyezési számot vihette magával. A második helyet a ferencvárosiak juniorja, Holánszky Laura, míg a harmadik pozíciót a tiszaújvárosiakat képviselő Putnóczki Dorka harcolta ki.

Generációk csatája

A 19 sportolót számláló férfimezőnyre ugyanaz a feladat várt, mint a hölgyekre. Annyi különbséggel, hogy a három kiesési ponton 3-3 sportoló búcsúzott a további küzdelmektől, így maradtak a végére ők is tízen. Az elődöntőben az újdonsült U23-as világbajnok tiszaújvárosi Lehmann Csongor léphetett először a pontonra, akit a háromszoros világkupa-dobogós Faldum Gábor, az idei középtávú magyar bajnok Lehmann Bence és a többiek követtek. A meglehetősen rövid úszás után, csakúgy, mint a kerékpározás során, nem alakult ki számottevő különbség, Lehmann Csongor mindenesetre úgy helyezkedett, hogy Faldummal a sarkában elsőként menjen ki futni. A második úszás végén a tiszaújvárosi fiú jött ki elsőnek, majd Faldum Gábor és Lehmann Bence volt a sorrend. A folytatásban a fiatalabb Lehmann fivér és a riói olimpia 20. helyén végzett, már a 30-as éveiben járó bajai sportoló megnyugtató előnyt harcolt ki a bringán, így ők vághattak neki az élen a második 1000 méteres futósprintnek. A kérdés az volt, hogy ki viszi magával 1-es helyezési számot a döntőre. Ez Csongornak sikerült, akinek bátyja, Bence jött fel az elődöntő harmadik helyére.

Az elődöntőkben elért helyezéseknek azért volt megkülönböztetett jelentősége, mert a végső sorrendet a finálé után összeadott helyezési számok határozták meg.

Folytatódott a papírforma

A döntők előtt egy órát pihenhettek a top 10 tagjai. A pontonra a férfiak és a nők egyszerre sorakoztak fel, hiszen a két rajt között mindössze fél perc volt a különbség. A fináléban már 400 méter úszás, 6 km kerékpározás és 1,5 km futás volt a teljesítendő penzum.

A férfiaknál Lehmann Csongor elsőként jött ki a vízből kerékpárjáért, de a váltóhelyre vezető úton mindössze 3 másodpercre követte őt a teljes sor. A boly együtt tekerte le a 6 kilométert, majd Faldum picit gyorsabban váltott futócipőre, de néhány száz méter után újra az utánpótlás világbajnok sportoló diktálta az iramot, és senki sem tudott vele tartani. Igazolódott a papírforma, Lehmann Csongor rajt-cél győzelmet aratott. A második hely Faldumnak, a harmadik pedig Lehmann Bencének jutott. Az összesítésben is ugyanez lett az első három sorrendje.

A női fináléban Bragmayer Zsanett lemásolta az elődöntő koreográfiáját. Az úszás során élre állt, és a következő két számban sem engedte át a vezetést senkinek. Az egyre jobban magára találó Putnóczki Dorka egészen a futás második feléig haladt a második helyen, de a hajrában megelőzte őt Bukovszki Tünde és Sárszegi Noémi is. A tiszaújvárosi sportoló az összetett harmadik hellyel vigasztalódhatott.


Eredmények

A döntő (400 m úszás, 6 km kerékpározás, 1,5 km futás) eredményei

  • Nők: 1. Bragmayer Zsanett (Team Újbuda SE) 00:17:33 perc, 2. Bukovszki Tünde (Budaörsi TK) 00:17:49, 3. Sárszegi Noémi (Pécsi SN Zrt.) 00:17:54, 4. Putnóczki Dorka (Tiszaújvárosi TK) 00:17:54.
  • Férfiak: 1. Lehmann Csongor (Tiszaújvárosi TK) 00:15:28 perc, 2. Faldum Gábor (Mogyi SE Baja) 00:15:34, 3. Lehmann Bence (Tiszaújvárosi TK) 00:15:48... 5. Kovács Gyula (Tiszaújvárosi TK) 00:15:54... 9. Sinkó-Uribe Ábel (Tiszaújvárosi TK) 00:16:29, 10. Sinkó-Uribe Aurél (Tiszaújvárosi TK) 00:17:04.
  • Az E.ON Triatlon Gála végeredménye

  • Nők: 1. Bragmayer Zsanett (2 helyezési szám), 2. Bukovszki Tünde (6 helyezési szám), 3. Putnóczki Dorka (7 helyezési szám).
  • Férfiak: 1. Lehmann Csongor (2 helyezési szám), 2. Faldum Gábor (4 helyezési szám), 3. Lehmann Bence (6 helyezési szám), 4. Kovács Gyula (9 helyezési szám)... 8. Sinkó-Uribe Ábel (16 helyezési szám), 10. Sinkó-Uribe Aurél (19 helyezési szám).

  • Öröm

    – A múlt héten kisebb megfázással bajlódtam, így aggódtam kicsit, hogyan megy majd ez a verseny – mondta a célban Lehmann Csongor. – Az elődöntő első fele kicsit nehezemre esett, de utána sikerült magamra találni, onnantól pedig már nem volt gond. Örülök, hogy testvéremmel, Bencével együtt állhattunk fel a dobogóra.

    (A borítóképen: Lehmann Csongor nyerte a versenyt)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!