interjú: Pál Krisztiánnal

2021.09.15. 08:30

Újra dobogón Swift Hybrid RX Cup-ban

A mögöttünk hagyott hétvégén ismét felöltötte Pál Krisztián rallycross versenyző a tűzálló ruhát, és rajthoz állt az Országos Bajnokság legutóbbi futamán.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

A Kakucsringen rendezett eseményen a dubicsányi tehetség kiválóan szerepelt, hiszen a Swift Hybrid RX Cup-ban felállhatott a dobogó harmadik fokára. Ha pedig azt is hozzávesszük, hogy az előző, greinbachi viadalon másodikként ért célba, akkor igazán sikeres időszakot tudhat a háta mögött a tehetséges versenyző.

Mielőtt a rallycross-os versenyzésedről kérdeznélek, beszélgessünk az eddigi autósportos múltadról. Hány éves vagy, mióta és milyen technikai eszközökkel találkoztál eddigi fiatal éveid alatt?

14 éves vagyok, egy Suzuki Samurájjal tanultam vezetni Putnokon egy zárt telephelyen. Quados élményeim is itt voltak, mikor szakadt az eső és a barátommal és a szüleimmel drifteltünk a sárban. Miskolcon gokartoztam először a Gokart Arénában és, innen lett a szerelem, ami a mai napig tart – mondta dubicsányi otthonában Pál Krisztián. – Apától kaptam egy gokartot, amit a telephelyen egy szerelő hangárban vezettem, ami két évre rá gokart pályává alakult, ami most a Gömör Ring gokart pálya.

Fotó: Marosréti Ervin

Ha jól tudom a drift sem áll messze tőled, sőt két éve van bérgokart pálya Putnokon ami 3600 négyzetméteres csarnok műgyantás talajjal. Az ott szerzett tapasztalatokat tudod hasznosítani a rallycrossban?

Sárban a csúszkálás tetszett, innen jött a drift szerelem. Kaptam egy BMW E36 Compact autót, amivel szoktam driftelni. Gyakorolni szoktam a telephelyen és Máriapócson, vagy ahová eljutunk vele edzésre. Pontos vezetést a műgyantás pályán tanultam meg. Arra törekedünk, hogy változatos legyen a pálya is és az autó is, ezért megyek első-hátsó és összkerekes autóval is.

A Rallycross-t milyen indíttatásból választottad?

Ez az a sportág ahol 18 év alattiként is versenyezhetek. Mivel mindenem az autózás és a sebesség, így döntöttünk a rallycross mellett. Junior Swift kupában kezdtem 2020-ban, ami sajnos nem alakult túl jól, de tapasztalatszerzésben pont elég volt ahhoz, hogy 2021-ben tudjunk váltani és a Swift Hybrid Cup-ban folytatni.

Jól sikerült számodra az elmúlt két versenyhétvége.

Minden verseny a tanulásról szól, de a cél mindig az első hely. Kakucsi verseny előtt előjött az allergiám, de így is mindent megtettem annak érdekében, hogy sikeres legyek. Örülök, hogy ismét felállhattam a dobogóra. Sokat kell még fejlődnöm, de ezek az eredmények folyamatosan a kemény munkára ösztönöznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!