erőemelés

2021.09.12. 09:30

A jövő héten kezdődik a világbajnokság

Több százan vesznek majd részt a miskolci rendezésű erőemelő-világversenyen.

Berecz Csaba

Becz Odett, 16 éves négyszeres világbajnok erőemelő. 20200316 Tiszakécske Fotó: Bús Csaba BCS Petőfi Népe

Forrás: MW

Fotó: Bús Csaba

A jövő héten vasárnap kezdődik Miskolcon az Erőemelő Amatőr Világszövetség (WUAP) erőemelő-világbajnoksága. Mint ismert: a megméretést eredetileg egy évvel ezelőtt szerették volna megtartani a megyeszékhelyen, ám akkor a Covid–19 közbeszólt, a koronavírus miatt kénytelenek voltak a halasztás mellett dönteni a szervezők. E

zen a világversenyen, 2019-ben és az ezt megelőző időszakban nagyon sokszor ezer fő feletti volt az indulók létszáma, és a pandémia kitörése előtt még úgy kalkuláltak, hogy a miskolci világbajnokságon 30 ország 1200 sportolója lehet jelen. Ez a várakozás az elmúlt hetekben lecsökkent, nagyjából 600 erősember érkezik majd a megyeszékhelyre, hogy az időben elnyújtott, hét napon át tartó világbajnokság egyik-másik versenyszámában próbára tegye magát.

Jellemzően a környékről

– Jellemzően a környező országokból futottak be nevezések, Bosznia-Hercegovina, Románia, Ukrajna, Ausztria, Németország, Svájc, Szlovákia, Lengyelország, Csehország képviselteti magát, elsősorban olyan nemzetek sportolói érkeznek majd Miskolcra, akik ezer kilométeres távolságon belülről, autóval jönnek – mondta Mészáros László, a verseny főszervezője. – A tengerentúliak, az angolok, az irániak, a franciák, illetve akiknek repülővel kellene utazniuk, szinte egyáltalán nem neveztek, amin igazából nem is nagyon van mit csodálkozni, hiszen a légi járatok sem úgy közlekednek, mint régen, és a határok átjárása is sokkal körülményesebbé vált. Leszünk, amennyien leszünk, de a világbajnokság megtartásával a sportág jelentős életjelet ad. A létszám így is komoly, az erősemberek sportágai közül, az idei olimpiai programban is szerepelt birkózást, cselgáncsot és karatét nem számítva, a többiek aligha tudnak ilyen létszámot produkálni.

A verseny helyszíne a miskolci városi sportcsarnok lesz, ahová eléggé kacskaringós úton jutott el az erőemelő-világbajnokság.

– Ez a negyedik, de a végső helyszín a szervezés során – mondta Mészáros László. – Először úgy volt, hogy az Egyetemi Körcsarnokban leszünk, aztán a DVTK-stadion VIP-terme jött a sorban, majd az új diósgyőri csarnok, ami még nem készült el, emiatt kellett a versenyt a miskolci városi sportcsarnokba hozni. Nem vagyok szomorú emiatt, a városközpont ugyanis logisztikailag jobb helyszín, a szállások, étkezési lehetőségek kedvezőbbek a versenyzők számára.

A főszervező elmondása szerint az előkészületek rendben haladnak, egy nagyobb esemény, a helyszín berendezése van még hátra.

– A jövő héten vasárnaptól egy héten át a rá következő szombatig tartanak majd a küzdelmek. Mindennap 10 órakor kezdünk, az eredményhirdetésekre pedig a mezőny létszámától függően kerül majd sor, a nap zárásaként – mondta Mészáros László. – Lesznek kiegészítő rendezvények is a világbajnokság ideje alatt, és bízom benne, hogy lesznek majd magyar, megyei sikerek is a pódiumon.


Az erőemelő-világbajnokság programja

Szeptember 19. (vasárnap), 10.00: erőemelés RAW, férfi ifjúsági, junior

Szeptember 20. (hétfő), 10.00: erőemelés RAW, férfi masters

Szeptember 21. (kedd), 10.00: erőemelés RAW, női összes, férfi open, submaster

Szeptember 22. (szerda), 10.00: erőemelés EQ és felhúzás EQ női összes és férfi összes

Szeptember 23. (csütörtök), 10.00: felhúzás RAW női összes és férfi összes, fekvenyomás férfi ifjúsági, junior

Szeptember 24. (péntek), 10.00: fekvenyomás RAW női összes, férfi masters

Szeptember 25. (szombat), 10.00: fekvenyomás RAW férfi open, submaster, fekvenyomás EQ női összes, férfi összes

(A borítóképen: Hamarosan élesben nyomhatják)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!