Birkózás

2021.08.31. 09:30

Ezüstéremmel tette le a névjegyét Zurai Rajmund

A diósgyőri birkózók ismét felkerültek a sportág felnőttmezőnyének térképére.

Kolodzey Tamás

Forrás: Olvasónk küldte

Amire hosszú idő óta nem volt példa, Zurai Rajmund révén érmet gyűjtöttek a diósgyőri birkózók a kötöttfogásúak fővárosban rendezett országos felnőttbajnokságán. A 72 kilósok mezőnyében a mindössze tizennyolc éves sportoló a budapesti Kajtán Olivér mögött szerezte meg a második helyet.

Teher nélkül

– Örülök az érmemnek, és természetesen nagyon boldog vagyok – jelentette ki nagyszerű szereplése után két nappal a DVTK szép reményű tagja. – Őszintén mondom, hogy mivel nem ismertem a mezőnyt, valójában azt sem tudtam, hogy mire számíthatok. Az első felnőttversenyemen vettem részt, így teher nem volt rajtam, és a klubomban sem támasztottak különösebb elvárást velem szemben. Aztán a maga medrében gördült a viadal, és amikor az elődöntőben találtam magam, már sokan gratuláltak nekem, mondván: nem számítottak arra, hogy „labdába” rúgok. Az ob után, ahogyan elmondták, az az általános vélemény alakult ki rólam, hogy technikailag rendben vagyok, de még erősödnöm kell. Mellesleg utóbbi nyilvánvaló, ami késik, nem múlik.

A 77 kiló a cél

Zurai Rajmund nyolcéves korában ismerkedett meg a birkózással, így már több mint egy évtizede űzi az „ipart”.

– Úgy néz ki egy hetem, hogy hétszer tréningezek este hat óra után, kétszer pedig reggel, iskola előtt – folytatta az ezüstérmes versenyző. – A korai foglalkozások fél hétkor kezdődnek, ilyenkor – kis túlzással – hajnalban kelek, de a mellékelt ábra szerint valamit valamiért. A fél nyaramat a felnőttek között, edzőtáborban töltöttem, korábban pedig, amikor még a nagyoknál ügyködött, Repka Attilával is dolgoztam, most azonban nincs közös munkám az olimpiai bajnokunkkal.

Az országos bajnoksággal még nem fejeződött be az idény a névjegyét letevő birkózó számára.

– Szeptember 18-án U23-as viadal vár rám Budapesten, október 2-án pedig ugyancsak Pesten lesz korosztályos jelenésem, és majd ezek után térhetek pihenőre. A jövő évem viszont izgalmasnak ígérkezik: tavasszal vagy a nyár elején a juniorok között Európa- és világbajnokság vár rám, persze csak akkor, ha sikerül kiharcolnom a részvétel jogát, amely mindig nehéz feladat. A hogyan tovább szintén kérdőjeleket tartalmaz, mert még növésben vagyok, ennek következtében a súlyom nyilván változni fog. A 72 kiló nem olimpiai súlycsoport, ezért a 77-et célzom meg, ez lehet a végállomás számomra.

Így látja az edzője

– Zurai Rajmund a DVTK egyik legszorgalmasabb és legtehetségesebb birkózója – vette át a szót Juhász Sándor, az ezüstérmes versenyző edzője. – Eddig két korcsoportos világversenyen indult, de az általunk várt nagy dobás nem jött össze neki, most pedig elsőéves junior, és az ob-n nyújtott produkciója után világos, hogy nagy jövő állhat előtte. A felnőttek bajnokságán csupán tisztes szereplést vártunk tőle, és annak ellenére, hogy az olimpikon Korpási Bálint nem indult, kemény ellenfelekkel csapott össze. Az U23-as válogatott Tóth Martint is megverte, sikere nagy skalpnak számított. A fináléban technikai tussal veszített Kajtán Olivérrel szemben, akihez még nem tudott hozzáférni.


Tanulás és sport

– Jövőre érettségizem a Zrínyi Ilona Gimnáziumban – közölte Zurai Rajmund. – Nem tudom, hogy milyen továbbtanulási terveim lesznek, ez ugyanis még nem kristályosodott ki bennem. Akárhogyan alakul majd a sorsom, szándékom szerint a jövőben is a DVTK-ban akarok birkózni.

(A borítóképen: Juhász Sándor edző és az ezüstérmes Zurai Rajmund)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!