ökölvívás

2021.08.26. 12:00

Egy célja van csupán Csóka Nándornak: az olimpia

A miskolci Csóka Nándor szeretne ott lenni előbb a vébén, aztán a párizsi játékokon.

Molnár István

Gyõr 20201031 Ökölvívás Box OB Fotó Nemzeti Sport - Árvai Károly A képen: (piros) Virbán Martin (kék) Csóka Nándor

Forrás: MW

Fotó: Árvai Károly

A magyar ökölvívás egy fővel képviseltette magát a nemrégiben befejeződött tokiói nyári olimpián: Gálos Roland a férfiak 57 kg-os versenyének első fordulójában egyhangú pontozásos vereséget szenvedett a kazah Szerik Temirzsanovtól, így búcsúzott a viadaltól. Sporttársa meccsét természetesen figyelemmel kísérte Csóka Nándor (Hell Fight Club, Miskolc), a korábbi, 2015-ös Európa-bajnoki bronzérmes – akit ebben az esztendőben az év férfi bokszolójának is választottak – minderről az alábbiakat mondta az Északnak.

– Rolandnak kétszer is voltam az edzőpartnere a felkészülés során, a Japánba való kiutazása előtt. De nemcsak én bokszoltam vele, hanem mások is, próbáltuk a lehető legjobban segíteni őt – kezdte a borsodi öklöző. – Nyilván egy olimpián már nem nagyon van könnyű ellenfél, de azért az első körre kaphatott volna számára verhetőbb bunyóst is, mint a kazah srác. Szerintem a magyar ökölvívásnak jó volt, hogy legalább egy emberünk kijutott, persze jobb lett volna, ha ez több versenyzőnek sikerül, de a kvalifikáció megszerzéséhez bőven kell szerencse is.

Azt is megkérdeztük Csóka Nándortól, hogy ő mennyire volt messze Tokiótól, az ottani ringbe lépéstől.

– Azt hiszem, nem meglepő, ha azt mondom, hogy jó lett volna kinn lenni, akár csak egy meccsre is... – tette hozzá a Hell Fight Club bunyósa. – Sajnos, a Covid-járvány miatt nem tudtam kvalifikációs tornán részt venni, márpedig az út ezeken keresztül vezet az olimpiára. Itthon is meg kell keményen harcolni a lehetőségért, azért, hogy a súlycsoportomban a legjobb legyek, ugyanis jelenleg négyen – rajtam kívül még Virbán Martin, Szaka István és Bernáth Attila – vagyunk azonos szinten, esélyesek egyformán arra, hogy kijussunk nagy nemzetközi versenyre.

Pesten nyerni kell

Az 1996-os születésű bokszoló megosztotta azon tényt is az Északkal, hogy egész nyáron folyamatosan edzett, többnyire a miskolci edzőteremben – kivéve azokat a napokat, amikor Baján Gálos Rolandot segítette.

– Nem lehet teljesen leállni, mert újrakezdeni sokkal rosszabb – említette meg Csóka Nándor. – Nemrégiben a nemzetközi szövetség megváltoztatta a súlycsoportokat, az 52 kilogrammos súlycsoport helyett 54 kiló lett az új súlycsoport, ami nekem kedvezőbb, mondhatni tökéletes, ugyanis nem kell annyit leadnom a fogyasztás során, és ez számít. Jelenleg heti 11 edzésem van, délelőtt-délután, ami körülbelül három órát jelent naponta a teremben. A trénerem továbbra is Siroki Norbert, októberben lesz éppen tíz éve, hogy együtt dolgozunk. Teljes mértékben ismerjük egymást, ha már rám néz, pontosan tudja, hogy milyen napom van, mit kell jobban, mit kevésbé elvégeztetni. Egy dolog változatlan, az, hogy amit eltervez, azt maradéktalanul megcsinálom.

A közelgő feladatról, feladatokról is nyilatkozott a Hell Fight Club öklözője.

– Rövidesen, szeptember közepén Budapesten rendeznek válogatót, amelynek elég nagy tétje van, ugyanis aki a legjobb lesz a súly­csoportban, az kap majd lehetőséget, hogy elinduljon az október 26. és november 6. között Belgrádban sorra kerülő világbajnokságon – közölte Csóka Nándor. – Most tehát az az elsődleges feladat, hogy erre a fővárosi versenyre a lehető legjobban felkészüljek. Van még addig pár hét, azt az egy-két hiányosságot, amit még kell, és amit még annak érzek, addig pótoljuk. Szerintem a kondicionális állapotommal, az erővel nem lesz semmi gond, a lényeg, hogy fejben legyek százszázalékosan a ringben, koncentráljak az adott pillanatban maximálisan, és hajtsam azt végre, amit az edzőm kér tőlem. A távolabbi célom mi más lenne, mint az olimpiai részvétel kiharcolása. Már jártam mindenfajta nemzetközi versenyen, csupán ez hiányzik az életemből, a pályafutásomból. Három év van csupán Párizsig, nagyon-nagyon boldog lennék, ha kibokszolnám magamnak a lehetőséget, aminek mindent alárendelek.


Jó érzés

Csóka Nándor azt is elárulta az Észak-Magyarországnak, hogy gyermekük született a napokban. A kisfiút ugyancsak Nándinak hívják, és a szülei nagyon boldogok. „Nagyon jó érzés apának lenni... Ez még inkább megdobja a hangulatom...” – mondta röviden a miskolci bokszoló.

(A borítóképen: Csóka Nándor [kékben] nagyon készül a budapesti megméretésre)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!