Interjú Láda Balázzsal

2021.07.22. 09:30

Többemberes munkát kapott

Visszavonult a Macik ikonikus alakja, aki a klubnál vezetőként folytatja pályafutását.

Kolodzey Tamás

Fotó: dvtk.eu

Láda Balázs tizenhét évesen került a nagyokhoz, és a felnőttek kötelékében harmincöt éves koráig védőként szolgált. Többek között büszkélkedhet magyar bajnoki címmel és kupagyőzelemmel, Mol- és Erste Liga-aranyéremmel, szerepelt a különböző korcsoportú válogatottakban, és megfordult az osztrák bázisú EBEL-ben, az elmúlt három szezonban pedig erőssége volt a szlovák extraligában szerepelt miskolciaknak. Néhány hete jelentette be, hogy hétszáztizenhárom mérkőzés után befejezi aktív pályafutását, de nem távolodik el sportágától: general managerként és az U14-es csapat edzőjeként építi tovább karrierjét.

Mikor döntötte el, hogy visszavonul?

Az előző szezon közben felmerült bennem, hogy nem folytatom a jégen, az utolsó meccsünk után pedig kimondtam: kész, vége. Egy-két esztendeje voltak derékproblémáim, nem tudtam nagy súlyokkal dolgozni a konditeremben, és azt tapasztaltam magamon, hogy már nem vagyok olyan stabil a jégen, mint fénykoromban. Ezért az erősségeimet kevésbé tudtam kamatoztatni, és nem voltam olyan hasznára a csapatnak, mint korábban.

Lesz-e búcsúmérkőzése?

Nem csupán a labdajátékokban, a mi műfajunkban is létezik ilyen „kategória”, de az még képlékeny, valamilyen összecsapáson még egyszer felmegyek-e a jégre. Személy szerint nekem nincs ilyen igényem, teljes volt a pályafutásom anélkül is, ha nem kapok virágcsokrokat meg küzdőtéri méltatásokat.

Úgynevezett levezetést sem csinál?

Amikor véget ért a Tipos Extraliga 2020/21-es idénye, még edzésben maradtam, és hetente egyszer vagy kétszer még mindig mozgok – ha nincs jég, akkor száraz tréninget tartok. Az élsportolóknak egyébként melegen ajánlják ezt a bizonyos levezetést.

Mikor és hogyan dőlt el, hogy a felnőttek elöljárója lesz?

Velem kapcsolatban először az akadémia jött szóba. Igen ám, de Nagy Ádám jelezte, hogy szeretne részt venni a DVTK Jegesmedvék Jégkorong Sportakadémia munkájában, s már ami a nagyokat illeti, ekkor merült fel a nevem. Vagyis nem azért lettem örökös, mert Ádámot „kirakták”, hanem azért, mert az elődöm a maga számára testhezállóbb feladatkört nyert el.

A fordítóprogram meghatározása szerint a general manager titulus vezérigazgatót jelent. Így szólítják?

Nem. Beosztásomnak nincs pontos magyar megfelelője. A munkaköröm nem ölel át minden területet, vagyis nem vagyok sem intéző, sem technikai vezető. Talán a felnőttcsapat vezetője elnevezés a legjobb, de ez sem pontos, hiszen amerikai–kanadai mintára beleszólásom van a légiósok kiválasztásába, szerződtetésébe, sőt még a lakhatási ügyeikkel is foglalkoznom kell. Anélkül, hogy sajnáltatnám magam, megjegyzem: többemberes munkakör az enyém.

Helyes gyakorlat az, ha valaki az egyik héten még játékosként szolgál, utána pedig nyomban első számú vezető lesz?

Szóval a fokozatosság elvét kéri rajtam számon... Nem egyedül, nem egy személyben hozok éles döntéseket, a DVTK nagy szervezet, s ebben lettem talán egy fontos láncszem vagy fogaskerék. Megbíznak bennem, kikérik a véleményemet akár az operatív, akár a technikai részleteket illetően. Nyilván sok mindent nem tudok még, ezért majd fogják a kezemet és támogatnak. Nálunk valamennyi vezető profi módon végzi a munkáját, ennek jegyében tevékenységünk középpontjába helyeztük a klubot, és persze a játékosok érdekét is teljes mértékben figyelembe vesszük. Szóba sem kerül az, hogy ki kinek a főnöke, meg az sem, hogy miként is volt ez tegnap. Azt ígértük egymásnak, hogy kihozzuk magunkból a maximumot, mert enélkül nem lehetünk eredményesek.

Szlovák küzdelemsorozat vagy magyar liga?

Előbbi szolgálná a fejlődésünket, de a tárgyalások még nem fejeződtek be. Akármelyikben folytatjuk, a már szerződtetett magyar hokistákat mindkettőre alkalmasnak tartjuk. Vannak távozóink és vannak, akik kivárnak, és ha eldől a sorsunk, utána döntenek. Akár itt, akár ott folytatjuk, megint lesz hat-hét légiósunk. A tervek szerint szeptember közepén ejtik le először a korongot, s bár a csapat építését illetően nehezebb helyzetben vagyunk, mint egy évvel ezelőtt, de még nem csúsztunk ki az időnkből, arról nem is beszélve, hogy a járvány miatt 2020-ban végül csak októberben rajtoltunk, vagyis nem kell kapkodnunk.

(A borítóképen: Láda Balázs)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!