Mezőkövesd Zsóry FC

2021.07.31. 09:00

Három gólt szereztek, három pont járt érte

Idegenbeli győzelemmel rajtolt a fürdővárosiak labdarúgócsapata.

Kolodzey Tamás

Paks 20210730 Labdarœg‡s NB1 Paksi FC Mez?kšvesd Foto: Nemzeti Sport Szab— Mikl—s

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Szabó Miklós

Az NB I.-es bajnokság 2021/22-es őszi idénye keretében nyitómérkőzést vívott a Paksi FC és a Mezőkövesd Zsóry FC gárdája. A vendégek kulcsemberei közül Vadnai sérülés miatt hiányzott a védelem bal oldaláról, helyére Vajda S. került. Pintér Attila vezetőedző a rutinos, az általa az előző sorozatban is alapembereknek számító futballistáknak adott bizalmat, az újonnan igazoltak – a kapus Antal B.-t leszámítva – kivétel nélkül a kispadra kerültek.

Érdekesség, hogy az élvonalban ezen a meccsen mutatkozott be az úgynevezett VAR-rendszer, így a vitás eseteket a játékvezető és segítői bármikor visszanézhették.

Besirovic kezdte

Nagyszerű időben a szokásos tapogatózó játékkal kezdődött a mérkőzés. Az első lehetőség Lorentz előtt adódott, 6 méterről a bal alsó sarok mellé fejelt. A 11. percben Besirovic bal oldali beadását Jurina 10 méterről fejelte kapura, de mozdulatában nem volt erő, így Nagy G. elvetődve ugyan, de könnyen mentett. Nem sokkal később Antal B. kiöklözte a labdát a hazaiak bal oldali szöglete után, a labda Lorentz elé került, aki 20 méterről, kapásból lőtt, labdája azonban fölé szállt. A 19. percben ismét a vállalkozó kedvű Lorentz veszélyeztetett, jobbról, jobbal, 18 méter- ről magasan fölé bombázott. Többet kezdeményezett az otthoni alakulat, a vendégek védekeztek és kontrákra rendezkedtek be, és ez a taktika hamar bevált, előnyt harcolt ki a sárga-kék alakulat. Nem sokkal ezután Nagy D. ugyancsak fejjel vette célba a kaput, és nem sok hiányzott ahhoz, hogy másodszor is rezdüljön a paksiak hálója, de Nagy G. üggyel-bajjal tisztázott. Antal B. másodszor is kiválóan avatkozott játékba, a nemrégen igazolt portás ismét öklözött. A zöldben küzdő Tolna megyeiek ívelgetésekkel próbálkoztak, ezekkel azonban nem mentek semmire. Közben potyogtak a sárga lapok, a 34. percben már harmadszor villant Berke kezében. A 37. percben Besirovic egy csel után a bal alsó sarkot vette célba, lapos, erőtlen lövése azonban csemege volt Nagy G. számára. A szünet előtt megnyomta a „ceruzát” a Paks, Ádám M. 7 méteres fejese kevéssel kerülte el a jobb alsó sarkot, majd Papp K. jobbal a keresztléc fölé emelt. Érdekes jelenetekkel zárult az első félidő. Szöglethez készülődtek a vendéglátók, amikor Berke szólt, hogy kis türelmet kér, mert jelzést kapott a fülére. A játékvezető kiment, majd megnézte a jelenetet és Katanec mozdulatát – lerántotta Sajbánt – szabálytalannak minősítette, ezért a büntetőpontra mutatott, a védőnek pedig sárga kártyát adott. A 11-es kimaradt, majd a játékrész csaknem 7 perces hosszabbítás után ért véget.

Gyors gólok

A szünet után, a sok cserét követően, felgyorsultak az események. A második kövesdi találatot követően hamar szépítettek a paksiak, így nyílttá tették a találkozót. A 61. percben abszolút ziccert dolgoztak ki a dél-borsodiak, de elügyetlenkedték, a lábukban maradt a harmadik góljuk. A 65. percben már a nyolcadik cserét láthatták a nézők, így a találkozó utolsó szakaszára sok változtatást eszközöltek a szakvezetők. A PFC játékosai az egyenlítésért küzdöttek, az MZSFC tagjai zártan védekeztek, elöl pedig kiugrási alkalomra vártak. A gólhelyzetbe került, de körülményeskedő Drazicot Lenzsér nehezen szerelte az ötösön, ha a csatár egyből lő, vagy higgadtan cselekszik, eldönthette volna a három pont sorsát. A játékba sok pontatlan átadás csúszott, még érződött az idény eleji forma. A „matyók” beszorultak, hosszú percekig a térfelükön pattogott a labda, és a 76. percben menetrendszerűen jött is a paksiak egyenlítő gólja. Ezzel azonban a felek még nem értek a végére, ugyanis a látogatók újra átvették a sokat ígérő vezetést.

Megérdemelték

A hajrá izgalmasan alakult a gólokban gazdag összecsapáson. A mindig sok zavart okozó Böde többször is arra játszott, hogy csapata újabb 11-est kapjon. Katanecék keményen védekeztek, ennek ellenére Böde a 88. percben ziccerbe került, viszont nem találta el a labdát, 8 méterről csúnyán a ketrec jobb oldala mellé zúdított. A játékvezető ismét hosszabbított, ezúttal 6 percet, ez adott reményt a paksiaknak. Nem sokkal a vége előtt még Antal B. védett egy nagyot, majd a sípszó után jogos ünneplésbe kezdtek a vendégek. A változatos, helyenként jó iramú találkozón a látottak alapján megérdemelten diadalmaskodtak Pintér Attila tanítványai.


Percek, események

22. perc: Jurina labdája Nagy D.-hez került, aki jobbról élesen a kapu elé ívelt, Besirovic mesterien érkezett, és 5 méterről a kapu bal oldalába fejelt, 0–1.

45+5. perc: Haraszti büntetőt lőtt, a balra mozduló Antal B.-t becsapva hanyag mozdulattal a jobb kapufát találta el, a kipattanó labdát pedig Szabó J. fölé emelte.

47. perc: Madarász begurítását Jurina 7 méterről jobbal a jobb alsó sarokba gurította, 0–2.

54. perc: Ádám M. kiugratta Sajbánt, aki 13 méterről a bal alsó sarokba helyezett, 1–2.

76. perc: Nagy R. középről érkezett lapos labdáját Hahn átvette, majd egy csel után jobbal, a jobb felső sarokba emelt, 2–2.

79. perc: Cseri átadását a pillanatokkal korábban beállt Calcan átvette, majd 18 méterről, jobbal a kapu bal sarkába csavarta a labdát, 2–3.


Paksi FC – Mezőkövesd Zsóry FC 2–3 (0–1)

Paks, 1200 néző. V.: Berke (Király, Huszár).

Paksi FC: Nagy G. (5) – Lorentz (6), Kinyik (5), Lenzsér (5), Szabó J. (5) – Papp K. (5), Balogh B. (5), Kesztyűs (5) – Sajbán (6), Ádám M. (6), Haraszti (5). Vezetőedző: Bognár György.

Mezőkövesd Zsóry FC: Antal B. (7) – Farkas D. (6), Pillár (6), Katanec (6), Vajda S. (5) – Chrien (5), Cseri (6), Karnitski (5), Besirovic (6) – Jurina (6), Nagy D. (6). Vezetőedző: Pintér Attila.

Csere: Nagy D. helyett Madarász (5) a 46., Karnitski helyett Cseke (5) a 46., Kesztyűs helyett Böde (5) a 46., Balogh B. helyett Nagy R. (5) a 46., Haraszti helyett Bognár I. (5) a 46., Vajda S. helyett Szépe (5) az 54., Ádám M. helyett Hahn (6) a 64., Chrien helyett Drazic (–) a 65., Jurina helyett Calcan (–) a 78., Lorentz helyett Windecker (–) a 81. percben.

Sárga lap: Farkas D. a 8., Haraszti a 27., Nagy D. a 34., Kesztyűs a 39., Katanec a 45+5., Lorentz az 51., Drazic a 78. percben.

Gólszerző: Besirovic (0–1) a 22., Jurina (0–2) a 47., Sajbán (1–2) az 54., Hahn (2–2) a 76., Calcan (2–3) a 79. percben.

Bognár György: – Kétgólos hátrányból álltunk fel, ezért dicséret illeti a fiúkat. Viszont mégsem szereztünk pontot, mert védekezésben sokat hibáztunk, elöl pedig több lehetőséget puskáztunk el.

Pintér Attila: – Nagyon örülök a győzelemnek és a három pontnak. Az első fél­időben úgy gondolom, hogy kapkodóan játszottunk, de ez a paksiakra nézve is igaz volt. A szünet után jól futballoztunk, végjátékunkba azonban pontatlanságok is becsúsztak, 2–0-s és 2–1-es vezetésünknél eldönthettük volna a találkozó sorsát. Nagyon szervezetten és tudatosan játszó csapatot győztünk le, nem sok alakulat fog a paksiak otthonában nyerni.

(A borítóképen: A mezőkövesdiek vezető góljukat ünneplik)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!