Cselgáncs

2021.06.09. 13:00

Nomura Tadahiro-tól Csernoviczki Éváig

A budapesti cselgáncs világbajnokság – amelyen két miskolci is indul – érdekességei.

Kik a legnagyobb sztárok?

Óriási respektje volt a sportágban a holland Anton Geesinknek, aki a tokiói publikum szeme láttára hódította el az 1964-es olimpia aranyérmét a japánok elől. Hatalmas tisztelet övezte a nyolc esztendőn át verhetetlen, olimpiai bajnok, négyszeres világbajnok japán Jamasita Jaszuhirót.

Egy egész világ ünnepelte a sorozatban öt olimpián dobogós női vb-rekordert, a japán Tani (Tamura) Riokót. Mégis, alighanem a sportág valaha volt legismertebb és legnépszerűbb alakja Teddy Riner lett. A francia óriás – aki áprilisban ünnepelte 32.születésnapját – Rióban a második olimpiai aranyérmét szerezte meg, már tízszeres világbajnok. A legendák utódait, a jövő rekordereit láthatjuk az idei budapesti világbajnokságon.

A rekorderek

A legtöbb olimpiai arany: Nomura Tadahiro (japán) 3

A legtöbb olimpiai érem: Tani Rioko (japán) 5

A legtöbb vb-arany: Teddy Riner (francia) 10

A legtöbb vb-érem: Ingrid Berghmans (belga) és Teddy Riner (francia) 11–11

A legtöbb magyar vb-érem: Mészáros Anett 4

A legtöbb kontinensbajnoki arany: Anton Geesink (holland)és Nihel Sejkruhu (tunéziai) 21–21

A legtöbb magyar Eb-arany: Ungvári Miklós 3

A legtöbb kontinensbajnoki érem: Nihel Sejkruhu (tunéziai) 26

A legtöbb magyar Eb-érem: Csernoviczki Éva 11

Hol lehet jegyet venni?

A hatékony magyarországi járványkezelésnek köszönhetően az IJF és az MJSZ néhány napja közösen hozott döntést arról, hogy a világbajnokságra szurkolók jelenlétében kerülhet sor. Fontos információ, hogy a jelenlegi koronavírus-járványhelyzet és a kormányzati intézkedések alapján a Papp László Sportarénában kizárólag azokat a nézőket tudják beengedni, akik magyar védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, illetve olyan kiskorúakat, akik védettségi igazolvánnyal rendelkező kísérővel érkeznek. Az esemény helyszínén a sportolók biztonsága érdekében kötelező a maszkviselés. A belépés a szurkolók számára ingyenes, a jegyigényléseket az erre létrehozott nyilvános online felületen lehet leadni.

Buborékban

A judo világbajnokság résztvevői szigorú járványügyi buborékban versenyeznek, a nézőkkel nem érintkezhetnek. A nézőknek ezt tiszteletben kell tartaniuk, nem kereshetnek érintkezési lehetőséget.

Az első versenynapon, június 6-án ötszázan vehetnek részt az eseményen (információink szerint ez a létszám nagyon hamar betelt), a további napokon egyaránt három-háromezer főt tud fogadni a Papp László Budapest Sportaréna, érdemes mielőbb regisztrálni. Az alábbiakban néhány fontos információt osztunk meg a részvételről.

Hol követhetik az érdeklődők versenyt?

A judo világbajnokság versenyeit a televízióban vagy internetes streamen keresztül – élőben lehet követni. A világbajnokság eseményeit a világ több mint 190 országában láthatják a TV-nézők, Magyarországon az M4 Sport közvetíti az eseményt. A világhálón a nemzetközi híreket a Nemzetközi Judo Szövetség, az Európai Judo Szövetség honlapján követhetik, az aktuális versenyekről ezek az oldalak élő streamet is kínálnak, a sorsolásokat, az eredmények alakulását pedig a live.ijf.org oldalon érdemes keresni. Nemzetközi hírek, eredmények, statisztikák tekintetében kihagyhatatlan a judoinside.com és a judobase.org oldala is. Magyarországon a Magyar Judo Szövetség honlapján a sportág hivatalos információit, sportolói és klub adatbázisát, illetve az ob-k élő közvetítését. Emellett a judo hazai és nemzetközi híreit összegyűjtő judoinfo.hu oldalon is tájékozódhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!