Atlétika

2021.06.16. 09:15

Nemes Rita nem juthat Tokióba

A diósgyőriek hétpróbázója verseny helyett nyári szabadságra megy, sérülését kipihenni.

Berecz Csaba

Forrás: ÉM-Archívum

Nemes Rita, a Diósgyőri VTK hétpróbázója sérülése miatt nem tud rajthoz állni a hétvégi felnőtt, U23 és U20 összetett atlétikai magyar bajnokságon, amelyet Székesfehérvárott rendeznek meg. Az atlétának ez lett volna az utolsó lehetősége arra, hogy egy jó versenyzéssel elérje az olimpiai szintet, a 6420 pontot, és ezzel kvótát szerezzen.

A helyezések alapján

A tokiói ötkarikás játékokon huszonnégy fős lesz a női hétpróba mezőnye, és ezt a szintet eddig tíz sportolónak – köztük a magyar Krizsán Xéniának – sikerült teljesítenie. Amennyiben a kvalifikációs időszak június 29-i zárásáig nem lesz további tizennégy olyan versenyző, aki az olimpiai szintet el tudja érni, akkor a világranglistán elfoglalt helyezések alapján töltik fel a tokiói mezőnyt. Mivel Nemes Rita ezen a listán jelenleg a negyvenkettedik helyen áll, többek között azért is, mert sérülése miatt néhány héttel ezelőtt az egyik legrangosabb versenyen, az ausztriai ­Götzisben sem tudott rajhoz állni, biztosra vehető, hogy versenyzőként nem lehet jelen Japánban.

A helyzet egyértelmű

Bár a sportoló szíve szerint rajthoz állt volna a hét végén, de egy többszereplős és többkörös egyeztetés végén, amelyben Nemes Ritán kívül edzője, Szabó Dezső, a DVTK atlétikai szakosztályának vezetője, Szász László és nem utolsósorban Spiriev Attila, a Magyar Atlétikai Szövetség kiemelt atlétikai programjának szakmai vezetője vett részt, az olimpiával kapcsolatosan fájó döntés született.

– Beszéltünk erről hosszan minden érintettel, Ritával, az edzőjével, a szakosztályvezetőjével, és a helyzet egyértelmű: nem szabad kockáztatni a sportoló szerepeltetését a mostani versenyen, mert ez a jövőbeni karrierjét veszélyeztethetné – jelentette ki Spiriev Attila, majd így folytatta: – Nemes Rita az elmúlt időszakban megmutatta, hogy a világ élmezőnyébe kerülhet, gondolok itt elsősorban az idei fedett pályás Európa-bajnokságon elért hatodik helyére, illetve arra, hogy több számban is jelentős fejlődést mutatott. Ezekre tekintettel, mivel nem gyógyult ki teljesen a sérüléséből, és nem tud olyan állapotban versenyezni, amivel teljesítőképessége maximumát hozhatná, és a mostani versenyzéssel komoly veszélybe sodorhatná saját jövőjét, jobb, ha most nem áll rajthoz. És lehet, hogy fájó ezt kimondani, hiszen ezzel egy álom, a tokiói indulása is elvész, de tovább kell látni a holnapnál, hiszen 2023-ban Magyarország világbajnokságot rendez, és rá egy évre, vagyis három esztendő múlva Párizsban lesz még olimpia. A legfontosabb Rita számára most az, hogy teljesen jöjjön rendbe a sérülése, és csak utána térjen vissza a versenypályára.

Makacs sérülés

A diósgyőri sportoló nemcsak versenyre nem megy, hanem az edzések látogatását is felfüggesztette.

– Sajnos, szeméremcsont-gyulladással bajlódok. Ez egy makacs sérülés, olyan kellemetlen, mint egy csonthártyagyulladás, a hajlító- és kötőizmok innen erednek, és hosszadalmas a gyógyulása, felgyorsítani nem lehet, idő kell a kipihenéséhez – mondta Nemes Rita. – Sok mindent tudok csinálni így is, csak éppen a sprintet nem. A múlt héten 150 métereket futottunk, és éreztem, hogy erős a tempó, ez még nem nekem való, úgyhogy inkább nem kockáztatunk. Ha egy számról lenne szó, akkor talán igen, de itt hetet kell egymás után teljesíteni, és ez most sok lenne. A hétvégi versenyt és ezzel együtt a tokiói álmot is el kellett engednem annak érdekében, hogy meg­gyógyuljak. Innentől kezdve, amíg teljesen egészséges nem leszek, le kell álljak, tulajdonképpen nyári szünetet kaptam, mert edzésekre sem járok majd, persze gyógytorna és úszás lesz bőven. Nyilván nem örülök annak, hogy ez így történt, mert nagyon szerettem volna odatenni magam és jó eredményt elérni, de biztosan oka van ennek, és az élet majd valahol visszaadja, amit most elvett.

(A borítóképen: Nemes Rita)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!