3x3- as kosárlabda

2021.06.02. 09:15

Megvan az út Tokióba

Az utolsó 3x3-as kosárlabda olimpiai kvóták vasárnap, Debrecenben találnak gazdára.

Berecz Csaba

2020.01.12. Szekszárd ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD-ALUINVENT DVTK Női NBI-es kosárlabda mérkőzés Fotó: Mártonfai Dénes/MD Tolnai Népújság Képen: MEDGYESSY DÓRA (11), MIKLÓS MELINDA (7)

Forrás: ÉM

Fotó: Archív

Elkészült a 3x3- as kosárlabda olimpiai pótkvalifikációs torna programja, amelyet ezen a hét végén Debrecenben rendeznek meg. A férfi és női mezőny is hat-hat csapatos, és rendezőként mindkét nemnél Magyarország is részese.

Hat-hat

A hat csapatot két csoportra osztották, a hölgyeknél a mieink (amelynek tagja az Aluinvent-DVTK játékosa, Medgyessy Dóra is) a B-be kerültek, Hollandia és Észtország társaságába. Érdekesség, hogy a múlt héten, az ausztriai Grazban megrendezett olimpiai kvalifikációs tornán is csoportellenfele volt a magyar válogatottnak ez a két együttes, és mindkettőt sikerült legyőzniük. A mostani csoportmeccseknek túl nagy jelentőségük nincs, tulajdonképpen egyfajta rangsorolót jelentenek, mert a mezőnynek mind a hat csapata pályára lép a zárónapon, vasárnap, amikor gazdára találnak a szakág utolsó olimpiai kvótái (amit a női és férfi torna győztese szerez meg).

Megérdemelték

– Hétfőn érkeztünk haza az ausztriai buborékból, ahol a meccseken kívül túl sok inger nem ért minket, nagyon be voltunk zárva, sokkal jobban, mint amikor a DVTK-val nemzetközi tétmeccseken játszottunk Törökországban és Spanyolországban. Túl azon, hogy minden napra jutott egy teszt, hiába volt 5 perc sétára a pálya a szállástól, minden alkalommal kísért minket egy biztonsági őr, éppen csak a játéktérre nem jöttek be velünk – mondta Medgyessy Dóra, akitől azt is megtudtuk, hogy a kedd éjszakát már Debrecenben töltötték. – Nagyon örülök, hogy ennyire koncentráltan tudtunk játszani Ausztriában, hogy a csoportmeccseket magabiztosan hoztuk. Mind a négyen tudtuk, hogy mit akarunk, hogy mit kell játszanunk, és csapatként jól működtünk. Kontroll alatt tartottunk minden mérkőzést a csoportselejtezőben, így érkeztünk el a franciák elleni negyeddöntőig. Nem volt miért tartsunk tőlük, hiszen az elmúlt két évben, amikor egymás ellen játszottunk, mi jöttünk ki a nagy csatákból győztesen, és azt kevés csapat mondhatja el magáról, hogy a 3x3-as világranglistát vezető franciákat lépes volt felülmúlni. Most is kiélezett mérkőzést játszottunk ellenük, de ebben a sportágban sokszor nüanszok döntenek, így volt ez most is, szerintem a franciák mellett volt a szerencse. Megérdemlik, hogy kijutottak, ők is nagyon régen dolgoznak együtt, és nagyon jó csapatuk van. A Grazban kvótát szerzett csapatok közül az Egyesült Államok ötkarikás részvétele is elvitathatatlan. A japánok által elért harmadik hely és az ezzel járó indulási jog megszerzését vacsora közben éltük meg, és amikor eldőlt, hogy ők nyernek, az egész válogattunk egyszerre ugrott fel az asztaltól. Ugyanis ez azt jelenti, hogy ez a kellemetlen stílusú csapat nem lesz az ellenfelünk Debrecenben, helyettük az észtek ugrottak be.

Az esélyekről

A 3x3-as magyar női kosárlabda-válogatott csapatkapitányának megemlítettük, hogy a debreceni hatcsoportos mezőnyben, a múlt hét végi eredmények alapján az ő esélyeiket jegyzik a legmagasabban.

– Furcsa ennek a mostani tornának a lebonyolítása, az, hogy az első napi mérkőzéseknek abból a szempontból nincs jelentőségük, hogy még az is harcban lehet vasárnap az olimpiai kvótáért, aki pénteken meccset sem nyer. De nem foglalkozunk ezzel, mindegy, kivel kell játszani, tudjuk, mi a végső cél – mondta Medgyessy Dóra. – És bár az iráni és tajvani csapat talán nem képvisel jelentős játékerőt, de a hollandok, az észtek és az olaszok képesek jó teljesítményre. Nem szabad abba a hiába beleesni, hogy csak egy pillanatra is lenézzük egyik vagy másik ellenfelet, mert ez nagyon sokba kerülhetne. Ha betartjuk a saját szabályainkat, akkor meglesz az esélyünk, hogy kijussunk az olimpiára. Hiszünk magunkban, de a helyszín, a közönség is sokat segíthet. Tudom, hogy sokan készülnek Miskolcról is Debrecenbe, hogy szurkoljanak nekünk, biztos vagyok benne, hogy remek hangulatú torna lesz, remélem, ehhez mi is hozzá tudunk járulni a magunk módján.


A debreceni 3x3-as kosárlabda programja

Június 4. (péntek)

18.00: Ukrajna – Belgium (férfi A csoport)

18.25: Hollandia – Észtország (női B csoport)

19.05: Szlovénia – Ukrajna (férfi A csoport)

19.30: Hollandia – Magyarország (női B csoport)

20.10: Szlovénia – Belgium (férfi A csoport)

20.35: Magyarország – Észtország (női B csoport)

Június 5. (szombat)

18.00: Olaszország – Tajvan (női A csoport)

18.25: Mongólia – Románia (férfi B csoport)

19.05: Irán – Tajvan (női A csoport)

19.30: Magyarország – Románia (férfi B csoport)

20.10: Olaszország – Irán (női A csoport)

20.35: Mongólia – Magyarország (férfi B csoport)

Június 6. (vasárnap)

15.00, női negyeddöntő: B2. – A3.

15.25, női negyeddöntő: A2. – B3.

16.05, férfi negyeddöntő: B2. – A3.

16.30, férfi negyeddöntő: A2. – B3.

17.10, női elődöntő: A1. – B2./A3.

17.35, női elődöntő: A2./B3. – B1.

18.15, férfi elődöntő: A1. – B2./A3.

18.40, férfi elődöntő: A2./B3. – B1.

19.20, női döntő: az elődöntő győzteseinek összecsapása az olimpiai kvótáért

20.00, férfi döntő: az elődöntő győzteseinek összecsapása az olimpiai kvótáért

(A borítóképen: Medgyessy Dóra (balra) hazai pályán vívhatja ki az ötkarikás indulás lehetőségét)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!