Interjú: dr. Magyar Mátyással

2021.06.09. 11:30

Hogy a DVTK visszakerüljön a méltó helyére

A diósgyőri klub többségi tulajdonosát arról is kérdeztük, miért esett ki a DVTK labdarúgócsapata.

Berecz Csaba

20210527 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország DVTK sajtótájékoztatóján bemutatkozik Kondás Elemér, borsodi szakember, a DVTK új vezetőedzője. KÉPEN: dr. Magyar Mátyás, a DVTK-t működtető BORSODI SPORT Holding Kft. ügyvezetője

Fotó: Kozma István

A DVTK nevével fémjelzett sportvállalkozások többségében többségi tulajdonrésszel rendelkező Borsodsport Invest Kft. az idén gazdát cserélt, az új, százszázalékos tulajdonos a Borsodi Sport Holding Kft. lett, amelyben dr. Magyar Olivér Mátyásnak többségi üzletrésze van. Vele beszélgettünk.

Azt tudjuk, hogy a sporttal, a labdarúgással azelőtt is volt kapcsolata, hogy a DVTK-nál szerepet vállalt, de azt nem, hogy a Puskás Akadémia orvosi stábjához hogyan vezetett az útja.

Hattól húszéves koromig versenyszerűen teniszeztem, aztán vállsérülést szenvedtem, és bárhová mentem, sehol sem tudtak rajtam segíteni, úgyhogy kénytelen voltam abbahagyni ezt a sportot, de mivel szerettem volna, hogy a vállam rendbe jöjjön, elkezdtem ebbe a témába beleásni magam. Innen pedig az orvosi egyetemre vezetett az utam. Sikerült is megtalálnom idővel a megfelelő gyógyírt a vállamra, megoperáltak, minden rendben lett, de ahhoz akkor már késő volt, hogy újra visszatérjek a versenysporthoz. És mivel az érdeklődésem a sport mellett a sebészet irányába ment, ebből egyértelmű út vezetett a sportsebészet, a baleseti sebészet felé. Ugyanezen a vonalon haladva elindítottam a Fájdalom Ambulanciát, amely mozgásszervi problémákra fókuszál, és itt találtak rám a Puskás Akadémiától. Felvetették, hogy van nekik egy jól felszerelt rehabilitációs részlegük, ahová olyan szakembert keresnek, aki ezt vezetné. Néhány egyeztetést követően igent mondtam, mert egy jó szakmai csapathoz csatlakozhattam, és mert az időmbe is belefért.

Ezek szerint van sportmúltja, de van sportkötődése most is?

Tenisz, súlyzós edzés és golf. Ezeket űzöm, amikor jut rájuk idő. A foci ebben a korban már veszélyes…

Hát még Diósgyőrben… De ha már foci: nem könnyű elképzelni, hogy gyakorló orvosként, orvosi vállalkozás vezetőjeként olyan pacientúrája van, hogy ebből egy fociklubot is tudott venni…

Mindig is mertem nagyot álmodni. Annak idején a kis rendelő elindítása is erőn felüli vállalkozásnak tűnt sokak számára, amikor belevágtam, de hittem abban, hogy van erre igény, és hogy működni fog, mert ez egy szakmai vállalkozás. A DVTK esetében is van szakmai know-how, egy edzéskoncepció, aminek fit4race az elnevezése. Ez különböző sportágakra adaptálható holisztikus program, amelynek segítségével az edzések hatékonyabbak, a versenyzés pedig sikeresebb lehet. A rendszer magába foglalja az élettant, a mozgásszervi rendszereket, a biomechanikát, a mentális szegmenst, a regenerálódást, a pszichológiát, a genetikát, a táplálkozást és az identitást is. Az egyik oka, amiért a DVTK-nál szerepet vállaltam az, hogy hiszek abban, hogy fit4race rendszer működni fog. És azért itt, mert ez a klub országosan ismert, és mert a labdarúgásban a DVTK meghatározó szereplő, kimagasló nézőszámra képes. Így arra, ami itt történik, nagyon sokan odafigyelnek. Az FTC után a Diósgyőrnek van a legnagyobb szurkolótábora, a régióban kiemelt pozícióban van a klub, és hiszek benne, hogy fejlődőképes is, együtt a régióval. Az is a DVTK mellett szólt és szól jelenleg is, hogy az országban egyedülálló módon ennek a klubnak van olyan orvosi részlege, amely segíthet abban, hogy a többi klubot ezen a téren is maga mögé utasítsa. Az infrastruktúra egyébként zseniális, olyan, ami ezt a közeget, ezt a régiót egy jól működő rendszerré és sokkal hatékonyabbá, értékesebbé teheti. De csak a félreértések elkerülése végett: itt nem arról van szó, hogy megvételre került egy klub X összegért, mert potenciálisan megszerezhető volt, és most dolgozzunk vele sokat, hogy érjen két X-et, és akkor majd eladjuk. Sokkal inkább arról szól, hogy üzemeltessük, vonjuk be a régió szereplőit, szponzorokat, akikkel a korábbiaknál is magasabb szintre tudjuk emelni az üzemeltetést, annak érdekében, hogy jó és eredményes csapatot láthassunk, most még az NB II.-ben, a későbbiekben pedig természetesen az NB I.-ben.

Meglepő, hogy a magányos Don Quijote képe bontakozik ki önről, a legtöbben úgy gondolják, hogy egy befektetőt vagy egy befektetői csoportot képvisel.

Bizonyára azért, mert ismert, hogy Mészáros Lőrinc cégtársam egy közös vállalkozásunkban. Kétségtelen, hogy jó viszonyban vagyunk, a barátomnak mondhatom. Amikor kiderült, hogy a DVTK eladó, felvázoltam neki a már említett koncepciót, kikértem a véleményét, és kértem a segítségét. Bizonyos kérdésekben a mai napig egyeztetünk, hiszen az általa vezetett klub sikeres, és a Diósgyőr is erre törekszik. Egyébként úgy látom, hogy a DVTK-nak a hosszú távú sikeressége szinergiában van a régióval, ha a régió nem fejlődik, az a klub helyzetét sem könnyíti meg. Az itt élő emberek emocionálisan kötődnek a klubhoz, és nagyon nagy részük ragaszkodik a szülőhelyhez, akkor hagyják el, ha krízis, válság van, ha a munkájukért nem kapnak tisztes ellentételezést. Ha viszont ez helyben biztosított, akkor nem mennek el, és szerintem ennek a régiónak a közeljövőben erősödni fog a megtartóereje.

Drága dolog a DVTK főtulajdonosának lenni?

Bármelyik fociklub tulajdonosának lenni az.

Mennyibe került manapság egy olyan döntés, hogy vegyünk meg egy sportklubot?

Nagyon sok pénzbe, de konkrét számot nem mondhatok, ez üzleti titok.

Százmilliókban vagy milliárdokban mérhető?

Nem százmilliókban. De ezzel a múlttal és a tervezett jelennel a DVTK komoly érték. És pár év alatt sokkal értékesebbé, sikeresebbé lehet tenni. Sok munkával.

Az interjú előtt többször egyeztettünk, és nem volt könnyű ezt összehozni, általában késő este kellett beszéljünk telefonon, mert elfoglalt volt. Minden napja ilyen sűrű?

Sokszor még a hétvégék is.

Van családja, vagy a DVTK-t vette el?

Elváltam, van egy fiam, akit a volt feleségemmel közösen nevelünk.

A sokféle elfoglaltsága, vállalt feladata mellett mennyi ideje jut a DVTK-ra?

Az ambulancia komoly projekt, rendelek is bent, ugyanúgy, mint az elején, mert szeretem ezt csinálni. Egy tulajdonosnak nem az a feladata, hogy napi szinten jelen legyen egy vállalkozásban, nem az operatív résszel kell foglalkozni, hanem a stratégiát, az irányokat kell meghatározni.

A DVTK szó hallatán szinte mindenkinek először a labdarúgás ugrik be. Hogy állnak?

Milyen értelemben?

Mekkora csalódás a kiesés?

Miután átvettük, nem igazán lehetett többet tenni. Új edzői team, játékosok jöttek, de azt január elején is tudtuk, hogy nagyon nehéz feladat az, hogy a vonal felett végezzen a csapat. A lehetőségekhez képest teljesíthettünk volna jobban is, a matematikai esély megvolt. Úgy látom, hogy két dolog miatt estünk ki. Az egyéni képességek szintjén jó volt a játékosállomány, de nem tudta mindenki folyamatosan hozni a tőle elvárható minőséget. A másik ok, hogy ennyi idő, ekkora változások nem voltak elegendőek ahhoz, hogy egy csapattá álljon össze a keret, nem volt meg a teljes összhang, és a kritikus helyzetben nem tudta azt produkálni, amire szükség lett volna. És mindezekhez még a játékvezetői tévedéseket is hozzátenném. Sajnos, az idei évben szinte csak a kárunkra tévedtek, pedig azt mondják ez hosszú távon kiegyenlítődik.

A közelmúltban a klub által tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a DVTK nem tud és nem is akar a Vasassal versenyezni. Miért nem tud, akar?

Akar és fog is a pályán, de a költségvetésében nem, mert más a filozófiánk. Mi nem a késznek tűnő játékosok kivásárlásával akarunk versenyben lenni. Más koncepció mentén igazolunk, de ettől még mi is jó csapatot akarunk összehozni. Olyat, amire folyamatában lehet majd építeni, és amit egyre erősebbé lehet formálni.

Bár sokan arra számítottak, hogy az új tulajdonosok érkezésével a klub vezetésében is változások történhetnek, de ezzel kapcsolatos hírek nem láttak napvilágot.

Mivel nem egy egyesülésről van szó két cég között, így nem lehetett az a forgatókönyv, hogy a régi teljes menedzsment megy, és az új pedig jön. Nem volt időnk átfogóan elemezni a rendszert, hogy ki, hogyan végzi a munkáját, a kiesés elkerüléséért zajló események kötötték le a figyelmünket. Most egy picit több idő van, lesz. Én egyébként mindenkit az alapján ítélek meg, ahogyan cselekszik, nem úgy, hogy ki mit mond róla. A bizalmat mindenki megkapta. Lehet, hogy lesz olyan, akiről kiderül, hogy erre nem szolgált rá.

Úgy tartják, hogy egy működő vállalkozás megszerzésekor az új tulajdonosnak negyedévet kell látnia ahhoz, hogy kellően jó stratégiai, pénzügyi döntéseket tudjon hozni. Így van ez itt is?

Inkább fél évet mondanék erre. Van egy új kollégám, nevezzük tulajdonosi képviselőnek, aki napi szinten vesz részt a munkában, hogy segítsen.

Bajúsz Endrére gondol, aki korábban a Magyar Labdarúgó-szövetségben és az Emberi Erőforrások Minisztériumában dolgozott?

Endre korábban érkezett, neki más a feladatköre. A tulajdonosi képviselőt egyelőre nem szeretném megnevezni. Kb. két hete van itt, és ő az, aki mindenkitől mindent kérdezhet, ő tolmácsolja a tulajdonosi döntéseket, az operatív munkában rá támaszkodunk. Közgazdász végzettsége van, és miskolci kötődése is, mert itt járt egyetemre, úgyhogy nem idegen számára a közeg.

A DVTK kapcsán a legtöbb sportbarátnak elsőként a labdarúgócsapat ugrik be, de itt korábban egy multisportklub vízióját festették fel a vezetők, és sok sportág került a DVTK négy betűje alá. Róluk, hogy a labdarúgás utáni legnépszerűbb sportágakat említsük, a jégkorongot és a kosárlabdát, mit lehet tudni, mármint a jövőjükről?

A DVTK sportjában a labdarúgás a zászlóshajó, de a rendszerfejlesztés az összes sportágra vonatkozik. A hangsúly most a focin van. Lesz néhány változás a többi sportágban is, de ezekben is csak lépésről lépésre fogunk tudni haladni.

A „hangsúlyos” szurkolók feljutásért küzdő DVTK-t láthatnak?

Ez nem kérdés. Mi más lehetne a cél? Szerintem az új évad előkészítése megfelelően zajlik, olyan szakvezető érkezett Kondás Elemér személyében, aki össze tudja rakni azt a csapatot, amire szükségünk van. Az eddig leigazolt játékosok is olyanok, akik közül többeknek van helyi kötődésük, amellett, hogy tapasztaltak is. Úgy gondolom, hogy a felkészülési terv is megfelelő, és menet közben látni lehet majd azokat a részeket, amelyeket fejleszteni kell. Persze nem nekem, hanem Benczés Miklós sport­igazgatónak és a szakvezetőnek, az ő javaslataik alapján erősíthetjük majd tovább a csapatot. Egyértelműen nehéz időszak jön, ami komoly munkát, alázatot és elszántságot kíván mindenkitől. Egy olyan idényt kezdünk, amikor meg kell mutatnunk az igazi erőnket, hogy képes összefogni a régió, a város, a klub. Egységet kell alkotnunk. Nem engedhetjük meg, hogy bárki vagy bármi meggátoljon célunk elérésében. Össze kell fognia a szurkolóknak, a csapatnak, a menedzsmentnek és mindenkinek, akinek fontos a DVTK, mert a cél közös, visszakerülni méltó helyünkre, az NB I.-be.

A tények

A DVTK NB I.-es labdarúgócsapatát a Diósgyőr FC Kft. működteti. Ebben a gazdasági társaságban 51,67 százalékos üzletrésszel rendelkezik a Borsodsport Invest Kft., amelynek – 2021. január 15-től – száz százalékban az a Borsodi Sport Holding Kft. a tulajdonosa, amelyben a 36 éves dr. Magyar Olivér Mátyásnak többségi tulajdona van a Hódmezővásárhelyi Útépítő Kft. mellett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!