Európa-bajnokság

2021.06.29. 09:45

Ha van jó eredmény, akkor van futball-láz is

A Diósgyőri VTK egykori védője, Kovács Pál 80 évesen is figyelemmel kíséri az Eb történéseit.

Berecz Csaba

Kovács Pál 202 NB I.-es labdarúgó-mérkőzésen lépett pályára a 60-as, 70-es években, ezekből 197 alkalommal a Diósgyőri VTK színeiben (5 alkalommal pedig a Pécsi Dózsában). A névnapját ma ünneplő, a 80. életévét az idén április 15-én betöltött egykori védő természetesen figyelemmel követi a labdarúgó-Európa-bajnokság eseményeit.

– Nagyon-nagyon szurkoltam a magyaroknak, és borzasztóan sajnálom, hogy nem sikerült a németek elleni meccsen megőrizni az előnyt, és elmaradt a bravúrral felérő továbbjutás – mondta Kovács Pál. – Az jutott eszembe, hogy 1954-ben micsoda tragédia volt, amikor az NSZK-tól, a nyugatnémet válogatottól, a berni vb-döntőben 2–0-s vezetésünk után 3–2-re kikaptunk. Akkortól kezdve van valamiféle átok rajtunk a fociban. Az biztos, hogy akkoriban nagyon el volt keseredve az egész ország, és a múlt heti meccsen azért szorítottam, hogy valamit visszatörleszthessünk ebből nekik. Sajnos, nem egészen az lett, amiért drukkoltam, és az igazi katarzis nem jött össze, de a sportszerető emberek értékelték azt az erő feletti teljesítményt, amit a válogatott produkált. Nem jutottunk tovább, de nincs temetve a csapat, sőt! Az biztos, hogy megtettünk mindent, és egy kis szerencsét megérdemeltünk volna. Bántott, hogy így történt, de értékelem a játékosokat, az eredményüket, és persze nem csak én, ugyanis kiderült, hogy a közönség is újra együtt tud lelkesedni, mert ha van eredmény, akkor van futball-láz is.

A hollandokat

Persze nem csak a magyar mérkőzéseket nézte, nézi a DVTK egykori kiválósága, a csoportmeccseknek szinte mindegyikét látta, az egyenes kiesés szakasz pedig még vonzóbb számára.

– A hollandok meccsét egyszer sem hagytam ki, akkor került hozzám közel a válogatottjuk, amikor még Cruyffék játszottak, vagyis a 70-es években. A mostani Eb-re egy viszonylag jó csapatot hoztak össze, de lehet, hogy a szakvezető nem volt megfelelő, lehet, hogy a tétet nem bírták el az egyenes kieséses szakaszban, és emiatt korán búcsúztak – mondta Kovács Pál, akit arról is megkérdeztünk, hogy ki nyerheti a mostani Eb-t. – A németek 54 óta nem a kedvenceim, jobban örülnék, ha Anglia jutna tovább velük szemben, ez esetben utóbbiak a döntőig menetelhetnek. A másik ágról akár Olaszország is finalista lehet.

(A borítóképen: Kovács Pál)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!