Kosárlabda

2021.05.26. 12:00

Olimpiai kvótáért versenyeznek Grazban a 3x3-as gráciák

Olimpiai selejtezőn vesz részt Medgyessy Dóra, az Aluinvent- DVTK kosárlabdázója.

Berecz Csaba

20101018 Szekszárd Női NB/I. A csoport kosárlabda mérkőzés Atomerőmű KSC-Szekszárd - Aluinvent DVTK. Fotó: Mártonfai Dénes MD Tolnai Népújság Képen: MEDGYESSY DÓRA

Fotó: Mártonfai Dénes

Egy éve Indiában rendezték volna a tokiói olimpiára bemutatkozó sportágként felkerült 3x3-as kosárlabda, nemenkénti 20- 20 csapatos olimpiai kvalifikációs tornáját, ahonnan 3-3 együttes jutott volna ki az ötkarikás játékokra, hogy részese legyen a 8-8 együttesből álló mezőnynek. Csakhogy a koronavírus közbeszólt, ami miatt nemcsak az indiai tornát halasztották el, hanem az olimpiát is. Az idén mind a kettőt pótolják, az ötkarikás játékoknak változatlan a helyszíne, vagyis Tokió, a selejtezőtornát viszont mától vasárnapig a szomszédban, az ausztriai Grazban rendezik, ahonnan nemenként 3-3 együttes szerez kvótát Japánra.

A magyar nők

A női gárdák között Magyarország együttese is ott van (férfi válogatottunk azonban nem lesz jelen, ugyanis a világranglistán nem álltak olyan jól, hogy meghívást kaphattak volna). Egy éve még két diósgyőri kosarasért szoríthattunk volna, hiszen akkor Goree Cyesha is a piros-fehérek játékosa volt, ám utóbbi, az Egyesült Államokban született sportoló azóta eligazolt a DVTKtól, és jelenleg, mint az AKSC Szekszárd centere vesz részt az olimpiai kvalifikációs tornán. A magyar válogatott kerete, az eltelt egy év ellenére olyan, mint az ötkarikás helyszín, vagyis változatlan, a két említett játékoson kívül Theodorán Alexandra (AKSC Szekszárd) és Papp Klaudia (Vasas Akadémia) alkotja azt a négyest, amelyből egy időben három játékos lehet a játéktéren, a félpályás, vagyis egy palánkra zajló meccseken.

A C-ben

A 20 csapatos női mezőny az egy évvel ezelőtti tervhez képest változott, Türkmenisztán helyett Thaiföld szerepel a B csoportban, a D-ben pedig, a rendező jogán nem India, hanem Ausztria. A magyar válogatott a 2019 novemberében elkészített sorsolás alapján a C jelű kvintettbe került, és akkor, másfél éve papíron csak Srí Lanka volt gyengébb náluk (a mieink a 18., utóbbiak a 30. helyen álltak a világranglistán). Igaz, a világranglista-helyezések alapján a 7. Hollandiával, a 10. Észtországgal és a 15. Fehéroroszországgal szemben a magyar válogatott – mivel a keretében kivétel nélkül nagypályás játékosok találhatók, és az ezzel kapcsolatos, klubszintű kötelezettségeiknek kellett eleget tenniük – nem tudott annyi 3x3-as tornán részt venni, és ezeken világranglistapontokat szerezni, mint a többiek.

A magyar női együttesnek ahhoz, hogy esélye legyen olimpiai kvótához jutni, elsőként, csoportjában az első két hely egyikén kellene zárnia, és a biztos továbbjutáshoz három ellenfelét le kellene győznie. Ezt követően az A csoport egyik együttesével kellene meccselnie a négy közé jutásért, annak a kvintettnek az erőviszonyai alapján ez nagy valószínűséggel az Egyesült Államok, Franciaország vagy Németország lesz, mert ők számítanak csoportjuk nagy­ágyúinak. Amennyiben ezt az akadályt is sikerrel vennék a mieink, akkor a négy között még egy meccset kellene nyerniük, vagy az elődöntőben, ha ez nem sikerül, akkor pedig a bronzmeccsen, mert ezzel szerezhetnék meg Tokióba a repülőjegyet.

Kemény

A magyar együttes csütörtökön kezdi a csoportselejtezőt, ezen a napon két meccs vár a mieinkre, előbb, 18.15-től Fehéroroszország, 21.35-től pedig Hollandia ellen.

– Az első meccs mindig fontos, persze a többi is az, de nem mindegy, hogy milyen a bemutatkozás – mondta Medgyessy Dóra. – Az első felkészülési tornán, május közepén, Svájcban még sok volt a hiányosságunk, néhány napja volt viszont egy hazai minitorna, hat csapattal, a magyar 5 tagú válogatott két gárdája mellett az U23-as válogatott két együttese, valamint a 3x3-as válogatott B kerete vett részt rajtunk kívül azon a megméretésen, amelyen összesen hét mérkőzést játszottunk. Ezeken a fehérvári meccseken már sokkal jobban ment a játék. Az olimpiai kvalifikációs mezőny tagjainak többsége igyekezett megerősíteni a keretét, és számunkra a nyitónap elég keménynek ígérkezik. Ha a csoportban sikerül továbbjutást érő helyen végeznünk, akkor a folytatás még nehezebb lesz, az Egyesült Államok, Franciaország vagy Németország ellen kell majd játszanunk. Utóbbiak a Sabally testvérek csatasorba állításával 19-re lapot húztak, de nemcsak rájuk, hanem nagyon sok válogatottra jellemző, hogy igyekeztek megerősíteni csapatukat. Az erőviszonyok egyre jobban kiegyenlítődnek, én arra számítok, ami Svájcban is látható volt, hogy mindenki nagyon éles, és hogy a mérkőzéseken a pillanatnyi forma dönt. Ha a célunkat el akarjuk érni, márpedig szeretnénk kijutni Tokióba, akkor a nagy csapatok közül is le kell győzni néhányat. Ez korábban sikerült a világbajnokságon, Európa-bajnokságon, amikor sikeresek voltunk. Bízunk abban, hogy a következő napokban nem az ellenfeleinknek, hanem nekünk megy majd jobban.


A kvótákról

A tokiói játékokon, a női 3x3-as kosárlabdára kiírt nyolc szabad hely közül négynek már van gazdája, ezt azok az országok kapták meg, amelynek válogatottjai a szakág világranglistáján, 2019. november 1-jén, az első négy helyen álltak. Ekkor Oroszország, Kína, Mongólia és Románia volt a sorrend. Újabb három kvóta Grazban talál gazdára, a kvalifikációs torna első három helyezettje jut ki Japánba. Az utolsó tokiói repülőjegyet a 3x3 kosárlabdában, a jövő hét végén Debrecenben lehet megszerezni. Az ottani női mezőny ismert, és ez csak akkor változik, ha a Magyarország, Japán, Irán, Hollandia, Olaszország, Tajvan hatosfogatból egy, két vagy három válogatott Grazban olimpiai indulási jogot szerez, mert ez esetben a világranglista alapján készített várólistáról – amelyen Észtország, Németország és Ukrajna szerepel – aktiválnak résztvevő(ke)t.


Női 3x3-as kosárlabda

A tokiói olimpiára már kvótát szerzett női 3x3-as kosárlabda-válogatottak

Oroszország, Kína, Mongólia és Románia.

Az indiai rendezésű 3x3-as női kosárlabda olimpiai kvalifikációs torna csoportbeosztása

A csoport: Franciaország, Amerikai Egyesült Államok, Németország, Uruguay, Indonézia.

B csoport: Irán, Japán, Ukrajna, Thaiföld, Ausztrália.

C csoport: Hollandia, Észtország, Fehéroroszország, Magyarország, Srí Lanka.

D csoport: Olaszország, Tajvan, Svájc, Spanyolország, Ausztria.

A magyar válogatott ismert grazi programja

Május 27. (csütörtök), 18.15: Fehéroroszország – Magyarország, 21.35: Hollandia – Magyarország.

Május 29. (szombat), 19.05: Magyarország – Észtország, 21.35: Magyarország – Srí Lanka.

A magyarországi rendezésű 3x3-as női kosárlabda olimpiai pótselejtezős torna mezőnye

Magyarország, Japán, Irán, Hollandia, Olaszország, Tajvan (várólistán: Észtország, Németország, Ukrajna).

(A borítóképen: Medgyessy Dóra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!