atlétika

2021.05.28. 09:45

Nemes Rita a magyar bajnokságon érhet Tokióba

A diósgyőri hétpróbázó korábbi sérülése miatt nem tud részt venni a götzisi versenyen.

Berecz Csaba

Fotó: dvtk.eu

A Diósgyőri VTK atlétájának, Nemes Ritának a nevét hiába kerestük a hét végén az ausztriai Götzisben sorra kerülő rangos hétpróbaverseny indulói között, a 25 tagú mezőnyben nem szerepel, Magyarországot csupán a szakágban már olimpiai indulási jogot szerzett Krizsán Xénia képviseli. Az idei évben a lengyelországi fedett pályás Európa-bajnokságon, hétpróbában a 6. helyen végzett diósgyőri sportolót ugyan meghívták a götzisi viadalara, amelyen a mezőny egyik része az olimpiai indulási jogot érő, 6420 pontot próbálja meg elérni, illetve ha ez nem sikerül, egy jó szerepléssel a világranglista-helyezését javítani, erősíteni (ugyanis, ha nem lesz 24 olyan sportoló, aki eléri a kvalifikációs szintet, akkor a világranglista helyezések alapján töltik fel a mezőnyt Tokióra), illetve vannak olyan, már olimpiai indulási jogot szerzett versenyzők, akik ezt a mostani viadalt ötkarikás főpróbának szánják.

Sérülés hátráltatta

Nemes Rita azért nem tud rajthoz állni Ausztriában, mert a felkészülését a múlt hónapban sérülés hátráltatta. Mint azt a sportolótól megtudtuk: egy távolugróedzés után érzett kisebb fájdalmat, és mivel a könnyített edzésmunka ellenére ez nem szűnt meg, orvosi vizsgálaton vett részt, amelynek során megállapították, hogy csonthártyagyulladás okozta a problémát. Mivel ennek a gyógyulása hosszadalmas, így nem tudott teljes értékű edzésmunkát végezni, csak lassabb futóedzésen vett részt, de mint mondta, már jobban van, és bár egyre komolyabb edzéseket tud tartani, még nincs versenyre kész állapotban.

– Bízom benne, hogy az olimpiát megelőző időszakra tervezett másik versenyem előtt már nem jön közbe semmi, és olyan formában leszek a június 19–20-án, Budapesten sorra kerülő Összetett Magyar Bajnokságon, hogy ki tudom magamból hozni a maximumot – mondta Nemes Rita.

A világranglistán jelenleg a 39. helyen álló atlétának vagy ezen, a magyarországi versenyen a 6420 pontos olimpiai szintet kellene elérnie ahhoz, hogy kijusson Tokióba, vagy ehhez közeli pontszámot kellene hoznia, hogy előbbre léphessen a világranglistán, hogy minimum a legjobb 24 közé kerüljön.

(A borítóképen: Nemes Rita)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!