cselgáncs

2021.04.14. 09:45

Sorsdöntő lehet az Európa-bajnokság Gercsák Szabinának

A diósgyőriek judósa szombaton délelőtt lép tatamira Lisszabonban.

Kolodzey Tamás

Budapest 20170901 Cselgáncs 2017 Ősz Judo Világbajnokság VB Gercsák Szabina Fotó: Dömötör Csaba Nemzeti Sport

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Dömötör Csaba

A tokiói kvalifikáció szempontjából akár sorsdöntőnek is nevezhetjük a hét végén Portugáliában sorra kerülő kontinensbajnokságot, amely – ebben a rendkívüli helyzetben – valószínűleg kalandosságával kerül majd a judo történetébe.

Teszt teszt hátán

– Az ötkarikás szereplésért küzdő tanítványom szerdán Frankfurton keresztül repül az Ibériai-félszigetre – mondta érdeklődésünkre Flórusz János, a diósgyőriek vezetőedzője, aki itthonról követi majd az eseményeket. – Szabina két itthon végzett, negatív koronavírus-teszttel rendelkezik, de ezzel még nem nevezheti magát Eb-indulónak, hiszen a portugál fővárosban újabb vizsgálatnak vetik alá. Ezt úgy végzik el, hogy az ottani teszt negyvennyolc órával előzze meg a verseny rajtját. Mivel szombaton dél­előtt lesz az első találkozója, ennek megfelelően csütörtökön hasonló napszakban, vagy esetleg délután veszik le tőle a mintát, és ha minden rendben van, akkor versenyezhet, de természetesen rá is vonatkoznak a szigorú, úgynevezett buborékszabályok. Ezeket már mindenki kívülről fújja: repülőtér, busz, szálloda, újra busz, sportcsarnok, és visszafelé ugyanez a menet. Vagyis nem mehetnek sehova, nem találkozhatnak senkivel, elzárt körülmények között teszik a dolgukat.

Arra a kérdésre, hogy hányan alkotják majd a nők 70 kilós mezőnyét, a szakvezető így felelt:

– Ez csak a péntek esti mérlegeléskor, vagy inkább szombaton reggel derül ki. Ugyanis mint mindig, előfordulnak majd pozitív tesztek, de az is lehet, hogy valaki bármilyen okból nem jelenik meg. Sőt mostanában gyakori, hogy egyszerűen visszavonnak nevezéseket, így valószínűleg csak április 17-én „száll fel a füst”. Ezért aztán mindenki óvatos, már ami a célokat és a várható helyezéseket illeti, és ez a gondolatsor érvényes Gercsák Szabinára is.

(A borítóképen: Gercsák Szabina Európa-bajnoki szereplése alapjában meghatározhatja a további tokiói reményeket)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!