rali

2021.04.19. 12:00

Rali-ob: éllovasok defektje

A címvédő Hadik András, Kertész Krisztián kettős második lett az idei rali-ob nyitányon.

Marosréti Ervin

Fotó: ME

A lényegi részét tekintve egynapos versennyel, de a hazai mezőny mellett több nemzetközi szinten is jegyzett pilótával kezdődött el az idei ralibajnokság. A szakma éppen ezért arra is kíváncsi volt, hogy a legjobb magyar párosok mennyire tudják felvenni a harcot a világbajnok Mads Ostberggel, vagy az orosz Nikolay Gryazinnal, esetleg a cseh Jan Kopeckyvel.

Erre az I. Therwoolin Boldogkő Rally nyitóköre is választ adott, hiszen az első szakaszt Turán Frigyes, a harmadikat pedig Velenczei Ádám nyerte meg. A középsőn azonban Gryazin volt a leggyorsabb, aki ezzel a futam első harmada után vezette az összetett értékelést.

Két magyar részsiker

– Nehéz szakasszal kezdődött a verseny, de összességében sikerült felvennünk a ritmust. Rakacánál volt olyan rész, ahol sokat csúszkáltunk, takarítottuk a pályát – értékelt Boldogkőváralján, a szervizparkban Nikolay Gryazin. – Sajnos nem jó beállításokkal jöttünk ki, és a gumiválasztással is akadtak nehézségeink, túl puha volt az abroncsunk Hernádvécsére, ezért örülünk, hogy a szervizparkba úgy értünk vissza, hogy vezetjük a futamot.

Az első kör után Ostberg volt a második, Velenczei a harmadik, majd Kopecky, Turán és a címvédő Hadik András következett az értékelésben. Nem sokkal később azonban megérkezett egy versenyigazgatói határozat, amely lassító rombolásért a magyar egységek közül hármat is sújtott. Velenczei 30, Turán 20, Hadik pedig 10 másodperc büntetést kapott, ami alaposan visszavetette mindhárom pilótát. Egy rivális azonban idő előtt búcsúzott, a cseh Jan Kopecky ugyanis műszaki hiba miatt az etap útvonalról visszafordult a szervizparkba.

Gryazin élesebb

A szezonnyitó középső részében az orosz kiválóság élesebb volt a norvég világbajnoknál, hiszen mindhárom gyorsaságin jobbnak bizonyult, összetettben pedig tíz másodperc fölé hizlalta az előnyét. A bajnoki címvédő Hadik András egyre magabiztosabban tartotta a harmadik helyét, a DVTK ralisa a legjobb magyarként várta a hajrát.

– Az első körhöz képest igyekeztünk gyorsulni, hiszen az elején egy-két helyen nagyon óvatos voltam – fogalmazott Hadik András. – Később akadt egy kis fékproblémánk, amit igyekeztük megjavítani a szervizben. Egyébként minden rendben volt, élveztük a versenyzést, örültünk, hogy ilyen rangos mezőnyben bizonyíthattunk.

Gázra lépett a norvég

A szezonnyitó utolsó három szakaszán helycsere történt az élen. Ostberg magasabb sebességi fokozatba kapcsolt, ráadásul az orosz riválisát egy bal első defekt is hátráltatta. Gryazin egyébként olyan abroncsokkal versenyzett, amik hazánkban nem megengedettek, ezért elképzelhető, hogy a szezonnyitó hivatalos végeredménye nem fog megegyezni a pályán elért eredményekkel. A végén azonban jött még egy csavar. A norvég a szakadó esőben defektet kapott, több percen keresztül vesztegelt a pályán, emiatt kicsúszott a kezéből a győzelem. A körülmények miatt Velenczei Ádám is rajtavesztett, a záró gyorson fejtetőre állt, így értékes pontokat veszített. Hadikék azonban nagyszerű teljesítménnyel zárták a viadalt, Gryazin ügyétől függően első vagy második helyen.


Eredmények

Az I. Therwoolin Boldogkő Rally (nem hivatalos) végeredménye:

1. Nikolay Gryazin, Konstantin Alexandrov (Volkswagen Polo GTI R5) 57:56,9

2. Hadik András, Kertész Krisztián (Ford Fiesta R5 MK II) +40,5

3. Turán Frigyes, Bagaméri László (Volkswagen Polo GTI R5) +48,7

4. Csomós Miklós, Nagy Attila (Skoda Fabia R5) +1:34,3

5. Mads Ostberg, Torstein Eriksen (Citroen C3 Rallye2) +1:37,8

6. Klausz Kristóf, Csányi Botond (Skoda FAbia Rallye2 EVO) +2:20,0

(A borítóképen: Hadikék stabil teljesítményt nyújtottak a szezonnyitón)

https://boon.hu/sport/helyi-sport/ostberg-a-legeselyesebb-a-szezonnyiton-5368648/

https://boon.hu/sport/helyi-sport/elindulunk-ez-a-legfontosabb-5351992/

https://boon.hu/sport/helyi-sport/ismet-bizonyitana-a-cimvedo-5351941/

https://boon.hu/sport/helyi-sport/atmentenek-hadikek-a-tavalyi-format-5351689/

https://boon.hu/sport/helyi-sport/nem-kerdes-a-legjobbjuk-kell-5358985/

https://boon.hu/sport/helyi-sport/nem-titkolt-cel-a-futamgyozelem-5351719/

https://boon.hu/sport/helyi-sport/lepesrol-lepesre-fokrol-fokra-5351839/

https://boon.hu/sport/helyi-sport/leporoltak-a-bajnok-autot-kazar-miklos-visszater-5351872/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!