Mezőkövesd Zsóry FC

2021.04.09. 14:30

Folyamatban a Guzmics-perek

Hónapok óta talán senki nem értette, hogy mi folyik a Mezőkövesd Zsóry FC védője körül.

Kolodzey Tamás

Mezõkövesd 20191014 Labdarúgás 2019 NBI NB1 Mezõkövesd új játékos Nemzeti Sport Fotó Földi Imre Guzmics Richárd

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Földi Imre

A harminchárom esztendős, huszonhétszeres válogatott tavaly januárban Szlovákiából érkezett az NB I.-es sárga-kékekhez. Guzmics a pozsonyi Slovantól elsősorban azért tette át a székhelyét a fürdővárosiakhoz, mert a klubnál az a Kuttor Attila volt a vezetőedző, aki egykor játékosként került kapcsolatba kiszemeltjével.

A nagy reményekből, a kölcsönösen magasra emelt elvárásokból azonban semmi nem valósult meg. A statisztikai adatok szerint Guzmics mindössze hatszor szerepelt: a 2020/21-es pontvadászaton háromszor öltötte magára a matyók mezét, viszont utoljára a Paksi FC vendégeként tavaly 2–1-re megnyert augusztusi fellépés volt a ,,hattyúdala”. Elterjedt a híre, hogy comb- és térdsérülés hátráltatja, ennek jegyében műtéten is átesett. A játékosról szinte lehetetlen volt érdemi információt beszerezni: nyilatkozatot sem a munkáltató (a Mezőkövesd Zsóry FC Kft.), sem a munkavállaló (Guzmics Richárd) hosszú hónapokig nem adott.

A klub jogi álláspontja

Így jutottunk el mostanáig, amikor először csak annak a híre röppent fel, hogy a védő távozott, majd szerdán dr. Demeter István, a Mezőkövesd Zsóry FC Kft. ügyvédje a klub honlapján a következő álláspontot tette közzé: ,,A Mezőkövesd Zsóry FC Kft.- nek nem áll fenn fizetési kötelezettsége Guzmics Richárd irányába, munkáltatóként a munkaviszonyból származó kötelezettségünket nem szegtük meg, ezért a Guzmics Richárd által közölt munkavállalói felmondást, annak jogellenessége miatt, megtámadtuk az illetékes törvényszéken. Guzmics Richárd 2020. szeptember 11. napjától, a felmondása közlésének a napjáig a sporttevékenységétől független egészségügyi problémái miatt egyetlen edzésen sem vett részt, mérkőzéseken nem játszott, a munkaköre szerinti hivatásos labdarúgó feladatait nem látta el, munkát nem végzett, ezért a munkajogi szabályok értelmében munkabérre nem volt jogosult. A Mezőkövesd Zsóry FC Kft. természetesen ebben az időszakban is biztosította a részére, hogy rehabilitációs tevékenységet végezzen a létesítményeiben, és a szakembereit igénybe vegye. Guzmics Richárd a táppénz igényléséhez szükséges dokumentumokat sem nyújtotta be a munkáltatója irányába, ezért egészségbiztosítási pénzellátásra nem jogosító keresőképtelennek minősült. Mindezek mellett Guzmics Richárd a Mezőkövesd Zsóry FC Kft.-vel 2020. január 2. napján kötött munkaszerződésében foglaltak szerint a tőle elvárható szinten, a munkaköre szerinti hivatásos sportolói feladatát (folyamatosan) két hónapig sem látta el. A játékos 2020-ban összesen 475 percet szerepelt a Mezőkövesd Zsóry FC elsőosztályú csapatában, miközben a munkaszerződésben rögzített kötelezettsége ellenére nem tájékoztatta klubját a sporttevékenységével összefüggésbe hozható korábbi sérüléseiről és műtéteiről.”

A Mezőkövesd Zsóry FC Kft. és Guzmics Richárd között jelenleg két peres eljárás van folyamatban: a munkáltató a jogellenesen közölt munkavállalói felmondást az illetékes Törvényszéken megtámadta, Guzmics Richárd pedig kártérítés megfizetése iránt indított pert.

(A borítóképen: Guzmics Richárd)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!