Aluinvent-DVTK

2021.04.06. 14:30

Brooks, Hayes és a két fog

Hazai meccset játszott szombaton az Aluinvent DVTK élvonalbeli női kosárlabdacsapata.

Molnár István

Fotó: Vajda János

A női kosárlabda NB I/A idei évadának elődöntőjében, az egyik ágra a Sopron Basket, valamint az Aluinvent DVTK gárdája került. Az egyik fél második sikeréig tartó párharcban az első meccset a dunántúliak múlt szerdán megnyerték, így szombaton bebiztosíthatták maguknak a fináléban való szereplést. Ami reálisnak tűnt, hiszen a soproniak a 2020/2021-es szezonban eddig az összes bajnoki és kupatalálkozójukat megnyerték a miskolciak ellen, akiknek két hiányzója is volt: Montai-Vukov, illetőleg Pusztai.

Remek tíz perc

A volt diósgyőri, Krajisnik dobta az első kosarat, de Hayes első kísérlete is „ült” a másik palánk közelében. Aho triplával keserítette a Sopront (5–2), Hayesen pedig hiába volt ember, meg tudta csinálni a dobóhelyzetet. Majd nem sokkal később újra, 9–4-nél már hat pont állt a neve mellett, aztán Mokango futott be szépen a kosár alá. A 4. percben 14–9-re vezetett a házigazda, amiért járt nekik a képzeletbeli taps. A dobóforma kiváló volt, így 16–9-nél időt kellett kérnie a dunántúli gárdának. Walker két ellenfél között bújt ki, be, persze bedobta a helyzetet, a Sopron ennek ellenére csak pislákolt, jött is a pályára a nagyon magas Határ. Vele, ellene nem könnyű, jegyzett is egy 2+1-et (17–14), aztán Kiss A. érkezett a parkettre a házigazdánál. Keményebb lett a látogatók védekezése, de Hayes azért így is gólt dobott. January kettese 19–18-at jelentett, Határ könnyű ziccerével fordított a Sopron. Mokango visszavette a vezetést, Kiss A. meg ellenállhatatlanul tört be (23–20).

A második negyedet January csonk nélküli hármasa vezette fel, aztán Williams ment be akadálytalanul. Tóth F. is beállt a pontszerzők közé, azonban Williamsre ismét nem figyelt senki, aki egy büntetőt is dobhatott (25–28). Hayes kegyetlen messziről is elengedett egy triplakísérletet, s milyen jól tette, maradt ellenfele nyakán a DVTK (28– 28). A hármasok terén egyenlő volt a csata (3–3), az eladott labdáknál viszont 8–4 volt a Diósgyőrnek. Williams csak úgy szárnyalt a hazai palánk alatt, s a 15. percben, 28–33- nál szünetet kért Földi Attila. 15:38-nál állt a meccs, Hayes kezét fogta Brooks, előbbi kiszabadította magát, és azzal a lendülettel szájon vágta ellenfelét, akinek két fogába került az eset, valamint mindkét légiósnak véget ért a mérkőzés. A házigazda kerete egy légiósra apadt, a változtatási lehetőség is kevesebb lett, de Kiss A. biztos kézzel dobott (33–38), azonban ebben a periódusban nem hoztak magas dobószázalékot a felek (34–42).

Hangos szavak

A nagyszünet után az lehetett a célja a DVTK-nak, hogy a megtépázott csapattal is maradjon minél tovább mérkőzésben, ne fulladjon egyoldalúságba a találkozó. A Sopron tíz pontnál többel vezetett (34–46), szedték a lepattanókat, és biztosak lehettek benne, hogy nagy meglepetés már nem éri őket. Fegyverneky kosara után időzött a Diósgyőr, Földi Attila hangos szavai töltötték be a teret. Varga A. taszított egy nagyot Kiss A.-n, Aho pedig szépen tempózott (37–51). A vendégek csinálták a maguk dolgát a maguk szintjén, Hayes kiválása a pontok terén (is) érzékenyen érintette a DVTK-t (5 perc, 5 pont). A lepattanókban közel kétszer annyit szedett a vendég-, mint a hazai alakulat, a Sopron magassági fölényét is maximálisan érvényesítette (40–61). Mokango büntetőkkel elérte a 10 pontot, majd pályára került Frindt, aztán Bacsó is (47–63).

Jobbára magyarokkal

A befejező tíz percben is igyekezett hajtani csapatát Földi Attila, az eredmény talán kevésbé, a játék azonban jobban érdekelte. A Sopron nem kényszerült arra, hogy kihozza magából a száz százalékot, de azért gyakorlásnak jó volt a meccs az Euroliga négyes döntője előtt. Kányási harcolt ki büntetőket January mellett, egyet helyezett el a kosárban (50–66).

Négy magyar kosarassal a pályán (Williams volt a kakukktojás) játszott már a látogató, amely így is 24 egységgel vezetett (50–74). Nem történt csoda, a minden szempontból legerősebb honi csapat legyőzte a helyenként szép dolgokat bemutató DVTK-t, amely a bronzéremért folytatja tovább a bajnokságot, ellenfele a Szekszárddal szemben alulmaradó Uni Győr Mély-Út lesz.


Aluinvent DVTK – Sopron Basket 57–80 (23–20, 11–22, 13–21, 10–17)

Miskolc, zárt kapuk mögött. V.: Papp P., Csabai-Kaskötő, Goda.

DVTK: Medgyessy (2), Aho (8/3), Kányási (8/3), Hayes (11/3), Mokango (10/3). Csere: KISS A. (14), Tóth F. (4), Frindt (-), Bacsó (-). Edző: Földi Attila.

Sopron: Fegyverneky (8), G. WILLIAMS (11), Walker (5), Brooks (8/6), KRAJISNIK (9). Csere: HATÁR (16), January (11/6), Varga A. (4), Czukor (5/3), Varga S. (3). Edző: Gáspár Dávid.

Kipontozódott: Tóth F. (39.)

Kiállítva: Brooks (16.), Hayes (16.)

Földi Attila: – A Sopron ellen mindig nehéz játszani a minőség miatt, amit képvisel. Az előző mérkőzésen Vukov Szonja megsérült, Pusztai Petra betegeskedik, így leszűkült a rotációnk, ráadásul útközben Keyona Hayest is elveszítettük, aki egyébként is fájdalmakkal vállalta a játékot. Igyekeztünk megnehezíteni az ellenfél dolgát, talán csak a harmadik negyeddel nem voltam elégedett, mert úgy éreztem, kezdjük feladni a meccset. Utána viszont próbáltunk harcolni tovább, és megtettük a maximumot, amit megkövetel a mezünkön hordott címer.

Gáspár Dávid: – Boldog vagyok, hogy bejutottunk a döntőbe! Kemény meccs volt, nagyon jól kezdett a DVTK, szenzációs dobószázalékkal használta ki a helyzeteit. A harmadik negyedben sikerült rendeznünk a védekezésünket, és olyan előnyt építenünk, amely elegendő volt a győzelemhez. Mindkét csapat keményen játszott, néha talán túlságosan is, de erről szól a versenyszellem, a játékosok küzdelme.

Az egyik fél második győzelméig tartó párharc végeredménye: 2–0 a Sopron javára.

(A borítóképen: Brooks (balra) és Hayes számára is idejekorán véget ért a mérkőzés)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!