atlétika

2021.03.05. 09:45

Pénteken ötpróbázik Nemes Rita

A Diósgyőri VTK atlétája a lengyelországi kontinensbajnokságon áll rajthoz.

Berecz Csaba

Forrás: ÉM

A lengyelországi Torunban csütörtök este a férfi magas- és távolugrás selejtezőivel, valamint a női 300 méteres és a férfi 1500 méteres futás előfutamokkal megkezdődött az idei fedett pályás atlétikai Európa-bajnokság.

Felszállhatott

A kontinensbajnokságon eredetileg 24 magyar sportoló indult volna, de ez a létszám végül 21-re csökkent, azok után, hogy a gátfutó Szűcs Valdó sérülés és koronavírus-fertőzés miatt nem tarthatott az utazó kerettel, illetve, hogy a keddi a repülőgépre szállás előtt a 800-as Bartha-Kéri Bianka és az 1500-as Varga Gréta Covid-tesztje pozitív lett.

– Szerencsére az én tesztem negatív lett, úgyhogy engem engedtek felszállni a gépre, és mivel szerepelt a nevem a Magyar Olimpiai Bizottság oltásra javasoltak listáján, emiatt már védőoltást is kaptam. Remélem, hogy ez megadja azt a védettséget, aminek köszönhetően a következő hónapokban elkerül a vírus – mondta Nemes Rita, a Diósgyőri VTK sportolója, aki tagja a 21 fős magyar válogatottnak, és ma ötpróbában áll rajthoz az Eb-n. – Mindössze egy pici náthával küszködtem az elmúlt napokban, mert megfújt a szél, de összességében jól érzem magam, amióta tudom, hogy rajthoz állhatok Torunban, nagyon szépek voltak a napjaim.

Tizenketten

A női öttusaversenyen 12 fő versenyez a fedett pályás Európa-bajnokságon, közülük hárman, a világranglistán a 2. helyen álló belga Nafissatou Thiam, a 9. helyezett, osztrák Ivona Dadic és a 6. pozícióban található, magyar Krizsán Xénia már olimpiai kvótát szerzett hétpróbában Tokióra (összesen kilenc ilyen sportoló van, vagyis az ötkarikás játékokon még 15 hely kiadó). A világranglistán jelenleg a 35. helyen álló Nemes Ritának ez lesz az első olyan versenye, amelyen saját jogán szerepel a felnőtt magyar válogatottban.

– Emlékeim szerint 2007- ben volt az a verseny, amelyen egy 4x400-as váltó tagjaként Magyarország színeit képviseltem egy felnőttversenyen, de ez a mostani válogatottság sok szempontból más – mondta Nemes Rita, akit a versennyel kapcsolatos céljairól is kérdeztünk. – Szeretnék a mostani Eb-n minden számban jól szerepelni, de hogy egyikben vagy másikban mire lehetek képes, azt most inkább nem boncolgatnám. Azon leszek, hogy minél több pontot gyűjtsek, hiszen ez a verseny elég jól pontoz, és aki itt sikeres tud lenni, annak ez a világranglista-helyezésében is megmutatkozik majd. A verseny időbeosztása picit szokatlan lesz, de a délelőtti három szám után lesz egy kis idő rápihenni a késő esti távolugrásra és futásra.

Gáttal kezdenek

A női ötpróbázók ma 10.00-kor a 60 méter gáttal kezdenek, 10.52-kor a magasugrással folytatják, és a délelőtti programot a 13.05-kor kezdődő súlylökéssel zárják. Az este során 19.00-tól lesz a távolugrás, 20.45-től pedig a 800 méteres síkfutás.


A magyar Eb-csapat

Nők: Nguyen Anasztázia (60 m), Nádházy Evelin (400 m), Wagner-Gyürkés Viktória (3000 m), Kerekes Gréta (60 m gát), Kozák Luca (60 m gát), Lesti Diána (távolugrás), Krizsán Xénia (ötpróba), Nemes Rita (ötpróba).

Férfiak: Boros Bence (60 m), Illovszky Dominik (60 m), Máté Tamás (60 m), Huller Dániel (400 m), Kazi Tamás (800 m), Vindics Balázs (800 m), Kiss Gergő Xavér (1500 m), Pápai Márton (1500 m), Szögi István (1500 m), Baji Balázs (60 m gát), Szeles Bálint (60 m gát), Jankovics Dániel (magasugrás), Pap Kristóf (távolugrás).

(A borítóképen: Nemes Rita a lengyelországi Torunban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!