öttusa

2021.03.24. 12:00

Guzi Blankának a döntőbe jutás a tét

Guzi Blanka is rajthoz áll szerdán a Budapesten zajló öttusa-világkupaversenyen.

Berecz Csaba

Budapest 20200131 Öttusa 2020 Peridot fedett pályás Nemzetközi verseny Fotó Koncz György Nemzeti Sport Guzi Blanka

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Koncz György

Szerdától vasárnapig Budapesten rendezik meg a 2021-es esztendő első világkupaversenyét, amelynek a rangjáról mindent elmond, hogy ennek a sorozatnak a végén olimpiai indulási jogok találnak gazdára. A nőknél és a férfiaknál is 36-36 sportoló lehet jelen Tokióban, ebből 23-23 hely már elkelt (a magyar nők közül Kovács Sarolta, a férfiak részéről Demeter Bence szerzett kvótát), 8-8 fő a világkupa-sorozat zárásakor ér révbe, 3-3 sportoló a júniusi, kairói világbajnokságról szerez majd kvótát, míg 2-2 öttusázó szabad kártyásként kap majd meghívót az ötkarikás játékok szervezőitől.

Óriási mezőny

Maradva a mostani versenynél: a pandémia miatt több mint egy éve megszakadt vk-sorozat most folytatódik, és gigamezőny vesz részt a magyar fővárosban: 80 női és 92 férfi sportoló nevezett 37 országból. Magyarországról 6-6 női és férfiversenyző áll rajthoz a mostani megméretésen, utóbbiak részéről Bereczki Richárd, Demeter Bence, Kardos Bence, Kasza Róbert, Marosi Ádám és Regős Gergely csütörtökön harcol a selejtezőben, előbbieknél Alekszejev Tamara, Gulyás Michelle, Guzi Blanka, Kovács Sarolta, Réti Kamilla és Simon Sarolta már ma rajthoz áll, és a 36 fős döntőbe jutásért versenyez.

„Jelenleg Guzi Blanka és Gulyás Michelle van közel a kvótaszerző helyezéshez, de a pont nélküli, ám rutinos Alekszejev Tamaráról sem szabad megfeledkezni, továbbá Réti Kamilla és Simon Sarolta is meglepetést okozhat, gyűjthet pontokat” – nyilatkozta Kállai Ákos, a magyar női válogatott kapitánya.

Guzi Blanka a 39. helyen

Az olimpiai kvótaszerző ranglistán a miskolci Swimming PC sportolója, Guzi Blanka jelenleg a 39. helyen áll, 59 pontjával, amelyhez a tavaly februári, kairói világkupán elért 18. helye sokat tett hozzá. Ennek (is) köszönhetően, jelenleg ő a legjobb pozícióban lévő magyar versenyző. Az olimpiai kvótát szerzett női öttusázókat nem számítva „csak” 27 sportoló áll előtte, és közülük a vk-sorozat végére 20 főt maga mögé kellene húznia, hogy ott lehessen Tokióban.

– Legutóbb Budapesten, a fedett pályás magyar bajnokságon, egy nemzetközi versenyen szerepeltem, de azt inkább amolyan gyakorlásnak szántam. Nem mondom, hogy nem szerettem volna jobb eredményt elérni, de nem voltam magam alatt amiatt, hogy ez a megméretés helyezésben nem hozott kiemelkedőt – nyilatkozta az Észak-Magyarországnak Guzi Blanka, akit egészségi állapotáról is kérdeztünk: – Köszönöm, a koronavírus tekintetében jól vagyok, tavaly novemberben küzdöttem ellene, de az idei felkészülés kezdetére rendbe jöttem. Viszont a múlt héten pénteken leestem a lóról, és a vádlimat úgy megütöttem, hogy azt sem tudtam, hogy miként tudok majd futni a selejtezőben, de hétfőn siker kísérte ezen próbálkozásomat.

Erős mezőny

Szerdán a cél a döntőbe jutás kiharcolása, a többi csak ezután jöhet. Az biztos, hogy nagyon erős mezőny indul, és biztos vagyok abban, hogy emiatt péntek estére, a finálé után nagyon átrendeződik majd az olimpiai ranglista.

Vk-program

Szerda: női kvalifikációs verseny

Csütörtök: férfi kvalifikációs verseny

Péntek: női döntő

Szombat: férfi döntő

Vasárnap: vegyes váltó

Öttusa világkupa versenyek

Március 23–28. (kedd–vasárnap): Budapest

Április 7–11. (szerda–vasárnap): Szófia

Április 15–18. (csütörtök–vasárnap): Szófia

Május 13–16. (csütörtök–vasárnap): Budapest döntő

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!