Nemes Rita

2021.03.09. 09:00

A távolugrásban benne maradt centimétereket sajnálja csupán

Nemes Rita átélhette Torunban, hogy milyen a hét-, ötpróbázók nemzetközi mezőnyébe tartozni.

Berecz Csaba

Hungary's Xenia Krizsan (L) reacts after winning the Women's Pentathlon 800m with her compatriot Hungary's Rita Nemes at the 2021 European Athletics Indoor Championships in Torun on March 5, 2021. (Photo by Sergei GAPON / AFP)

Forrás: EAA

Fotó: AFP

A múlt hét végén Lengyelországban rendezték meg az idei fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságot, amelyen a Diósgyőri VTK sportolója, Nemes Rita ötpróbában, a 12 fős mezőnyben a 6. helyen végzett, a pénteki versenynapon. Mivel az atlétának ez volt az első világversenye, így a kontinensbajnokság helyszíne, Torun városa – annak ellenére, hogy a pandémiával összefüggő egészségügyi korlátozások miatt szinte semmit nem látott belőle – a szép emlékek közé kerül.

Nemes Ritát, hétfőn arra kértük, hogy pár nap távlatából összegezze az Eb-n nyújtott teljesítményét.

– A nap első részének programjával, vagyis az első három számmal összességében elégedett vagyok – mondta a DVTK sportolója. – A gátfutás rendben volt, bíztam benne, hogy jól indul majd a nap, és ez így is volt, úgyhogy örültem a jó kezdésnek. A magasugrást is jónak éreztem, a roham, a nekifutás rendben volt, azt egy picit sajnáltam, hogy a 177 centi fölötti magasságot már nem sikerült vinnem, de nem voltam szomorú, már csak azért sem, mert a mezőny többsége sem jutott ennél feljebb. Aztán jött a súlylökés. Az első kísérletemet inkább nem kommentálnám, legfeljebb annyit erről, hogy nem is emlékszem hasonlóra. A második sem volt jó, az egyetlen pozitívuma az volt, hogy érvényesnek bizonyult. Sajnos, ez az a szám, ami a bemelegítésnél jól megy, de amikor oda kell állni a súllyal, akkor sokszor nagyon mást csinálok, mint kellene. Valószínűleg túlgondolom ezt az egészet, pedig a körben ezt már nem lenne szabad. A harmadik kísérletre viszont csak sikerült olyan lökés, amire szükség van egy Európa-bajnokságon. Megmondom őszintén, hogy ezzel nagy teher ment le a vállamról, és jó volt, hogy jött egy kis pihenő az esti program előtt.

Esti program

Ugyanis a harmadik és a negyedik szám között volt öt óra szünet, amelynek során nemcsak ebédelésre volt lehetőség, hanem arra is, hogy masszőr kezei közé kerüljön Nemes Rita, és ezt követően még egy kis sziesztára is jutott ideje.

– Szokatlan volt, hogy ennyi idő volt két szám között, de nagyon jólesett – mondta a DVTK atlétája. – A távolugrás előtt jó eredményben bíztam, de a pálya borítása nem igazán tetszett. Ugyanis nem rekortán volt, hanem mondo, ami szintén gumis, de sokkal keményebb, mint a rekortán. Az első elugrásomnál a deszkához sem értem, és így lett 597 centi, úgyhogy bőven maradt még benne. Emiatt a második kísérletnél egy picit előrébb indultam, de ez érvénytelen lett, a harmadiknál pedig hátrébb mentünk, de ez sem lett jó, szerintem azért, mert egy picit gyorsabban futottam, mint kellett volna. 620 körülire számítottam, és eléggé el voltam keseredve, mert a távolugrás az erősebb számaim közé tartozik, és jól is pontoz, de nem hozott annyit, mint amennyit előzetesen gondoltam. De a 800 méter még hátra volt.

Közbevetettük, hogy az utolsó számot meglehetősen udvariasan kezdte.

– Mivel a 800 méter előtt a 7. helyen álltam, a lengyel Ligars­kára kellett figyelnem, és mivel neki ebben a számban korábban nem volt olyan ideje, mint nekem, emiatt elsősorban rá koncentráltam, ezért is lett az eleje olyan kényelmesnek tűnő. A brit Mills nagyon bekezdett, ezen meg is voltam lepődve, és láttam, hogy a részidőim alatta vannak, amit tudok, úgyhogy 600 méternél úgy éreztem, nyitnom kell egy hajrát. Ez jól sikerült, állítólag a tévében nagyon látványos volt, és ha 2 méterrel hamarabb indítom el, ebben a számban még 3. is lehettem volna. Viszont így sem vagyok szomorú, mert a lengyel lányt, ha csak 2 ponttal is, sikerült megelőznöm az összetettben – mondta Nemes Rita. – Igaz, hogy pontban elmaradtam a magyar bajnokságban összegyűjtöttől, de honfitársam, Krizsán Xénia Eb-bronzéremének én is nagyon örültem, és persze annak is, hogy végül az első nyolcban zártam, mert ezek a helyezések, az itt elért eredmény a világranglista pontversenyébe is beleszámít. Összességében nagyon jó volt a pályán lenni, még úgy is, hogy sajnos közönség nem lehetett jelen a versenyen, de a pályán átélhettem, hogy milyen a hét-, illetve most az ötpróbázók nemzetközi mezőnyébe tartozni. Nagyon szép és kedves emlék marad, hogy a mezőny többi tagjával együtt futottunk még egy köröcskét a verseny végén.

Nemes Rita számára ezzel véget ért a fedett pályás idény, ami után egy hét pihenő következik, majd kezdődik a felkészülés a szabadtéri hétpróbaversenyekre, amelyek közül idén a tokiói a legrangosabb, az olimpia keretében.

Fedett pályás atlétikai Európa-bajnokság, ötpróba végeredmény

1. Nafissatou Thiam (belga) 4904 pont

2. Noor Vidts (belga) 4791

3. Krizsán Xénia (magyar) 4644

4. Ivona Dadic (osztrák) 4587

5. Holly Mills (brit) 4517

6. Nemes Rita (Magyarország) 4486

7. Paulina Ligarska (lengyel) 4484

8. Célia Perron (francia) 4310

9. Adrianna Sulek (lengyel) 4231

10. Nadine Broersen (holland) 3556

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!