DVTK Labdarúgó Sportakadémia

2021.02.11. 13:00

Nyárra dupláznák a létszámot

A DVTK Labdarúgó Sportakadémián belül elindult a női szakág is.

Molnár István

Forrás: DVTK

A tíz labdarúgó-akadémia (Diósgyőr Futball Kft., DLA Utánpótlás Nevelő Kft., ETO Futball Kft., A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány, FTC Labdarúgó Zrt., Honvéd Futball Club Kft., Illés Sport Alapítvány, MTK Budapest Labdarúgó Zrt., Várda Sport Egyesület, Vasas Akadémia Kft.) közül hatban nemrégiben megalakult a női szakág is, így mostantól Szombathelyen, Győrben, a Puskás Akadémián, a Ferencvárosnál, az MTK-ban, valamint a DVTK Labdarúgó Sportakadémián is elkezdődött, elkezdődhet a lányok számára is a minőségi munka.

Az Emmi jelölte ki

A témával kapcsolatban megkerestük Fogarasi Zoltánt, a DVTK LSA igazgatóját, akitől először azt kérdeztük, hogy miért döntöttek amellett, hogy folyamodnak a kiemelt női státuszért? Vagy az Emmi jelölte ki azt, hogy mely akadémiákon lesz női szakág?

– A megfelelő akkreditálást követően az Emmi döntésének értelmében a DVTK 2019. december 19-én vált államilag elismert sportakadémiává. Ennek köszönhetően 2021-től az Emmi kijelölte azt a 6 sportakadémiát – közte a DVTK LSA-t is –, melyek a női utánpótlásszakágban is megkezdhették működésüket. Fontos megjegyezni, hogy a női szakág nem önálló akadémiaként, hanem a sportakadémián belül egy különálló egységként funkcionál majd a jövőben.

Kíváncsiak voltunk, hogy milyen előnyökkel jár, járhat ez a kiemelt státusz.

– A fiú szakághoz hasonlóan minden kiemelt korosztályban – U15, U17, U19 – komplex stábok foglalkozhatnak majd a lányokkal is, így a vezetőedző mellett asszisztens edző, kapusedző, erőnléti edző, elemző edző és masszőr segíti a lányok szakmai fejlődését. Ez természetesen a személyi állomány bővítésével is jár majd, ugyanakkor a meglévő infrastruktúránk, eszközparkunk, sportegészségügyi és sporttudományi hátterünk, valamint a jelenlegi szakembergárdánk is megfelelő alapot adhat majd a minőségi képzéshez – jelentette ki.

Sikerre éhes fiatal

A női szakágvezető a Budapestről érkezett Sütő Krisztián lett. Milyen ismérvek, eredmények alapján döntöttek Sütő Krisztián szakágvezetői megbízása mellett? – kérdeztük.

– A DVTK Labdarúgó Sport­akadémián hiszünk az energiától duzzadó sikerre éhes fiatal szakemberekben – nyilatkozta Fogarasi Zoltán. – Több jelöltünk is volt, bízunk benne, hogy jól döntöttünk. Sütő Krisztián fiatal kora ellenére már több éve dolgozik a női labdarúgásban, így megvan a kellő tapasztalata ahhoz, hogy megfelelően ellássa a feladatkörét.

A felnőtt és az utánpótláscsapat mellett dolgozik két szakvezető, Fórizs Sándor és Vachter Tamás. Nem gondoltak arra, hogy közülük válasszák ki a szakágvezetőt? – vetettük fel.

– Mindkettőjüknek óriási érdemei vannak abban, hogy a diósgyőri női labdarúgás ma már országosan is meghatározó. Eddig a női utánpótlást és a felnőtt futballt is egy szűk szakmai stáb koordinálta. A két feladatkör kettéválasztásával most megnyílik az út, hogy ne csak az akadémia, hanem reményeink szerint a női első csapat is elérje azokat a célokat, amelyekért évek óta küzd. A klubban dolgozók közül mindenki egy emberként szurkol nemcsak a férfi, hanem a női első csapat sikereinek is. Megkérdeztük azt is, hogy jelenleg milyen létszámmal dolgoznak az U15-ös, az U17-es és az U19-es női korosztályokban, és hogy ezt a létszámot mennyire szeretnék vagy kell felemelni?

Széles skálán

– A jelenlegi versenyrendszerben a Bozsik-korosztályok, az U9 és az U11 mellett az U14-ben, U16-ban és U19-ben vannak csapataink, ahol a létszámok sajnos eddig nem voltak teljesek, de a női futball sajátosságából eredően a felfelé versenyeztetés elég széles skálán mozgott – árulta el Fogarasi Zoltán. – Ez azt is jelentette, hogy a mérkőzések megfelelő szervezésével minden korosztályunk ideális létszámban tudott megjelenni egy-egy bajnoki mérkőzésen. A kiadott versenyengedélyek számát tekintve pillanatnyilag 60-70 fő közé tehető a női utánpótláskorú játékosok száma. A következő bajnoki évadtól a Bozsik-korosztályokban is szeretnénk bővíteni a csapatok számát, így U7, U9, U11 és U13-as korosztályokban tervezünk csapatokat indítani, míg az akadémiai korosztályokban (U15, U17, U19) is célunk, hogy tiszta korosztályokat állítsunk fel kevés átfedéssel a korosztályok között. Ezáltal nyártól összességében 120-130 leány képzését tervezzük elindítani.


A toborzásról

Azt is megkérdeztük, hogy miként tervezik a toborzást, és együtt kell-e működniük a régióban, megyében működő azon klubokkal, amelyek, ahol női labdarúgással is foglalkoznak.

– Több tervünk is van arra, hogy a fentebb említett létszámokat a nyári kezdésre megteremtsük. Ennek érdekében minden olyan klubbal fel fogjuk venni a kapcsolatot a megyében, a régióban valamint más megyéket illetően is, ahol jelenleg is folyik női utánpótlásképzés. Az Emmi, az MLSZ és a sportakadémiák közös törekvése, hogy a legügyesebb lányokat az U15-ös korosztályoktól kezdve beintegrálják a sportakadémiák képzési rendszerébe. Ennek érdekében szeretnénk együttműködni az érintett klubokkal, valamint a regionális partnerklubjainkkal is. A Bozsik-korosztályokban célunk a tömegesítés, amit már az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozataiban szeretnénk elkezdeni. Ennek a megvalósításához szükséges programot kidolgoztuk, amit a jelenlegi járványhelyzet javulásával szeretnénk is megkezdeni. A már működő scout-hálózatunkat tovább szeretnénk bővíteni, ami szintén nagy mértékben segíthet a megfelelő minőségű létszám kialakításában. Tisztában vagyunk azzal, hogy a női labdarúgás létszámban még mindig gyerekcipőben jár, ugyanakkor a fiúkkal ellentétben az átigazolásokat illetően több könnyebbséget is magában hordoz. Az egyéves sportakadémiai tapasztalatunkat is felhasználva nagyon bizakodva vágunk bele ebbe az új feladatba, ami remélhetőleg hosszú távon megteremti egy eredményesen működő női szakág alapjait, ahol nem szakadunk el az akadémia alapelveitől sem, ami annyit jelent, hogy továbbra is az egyén fejlődése, fejlesztése áll majd a fókuszban.

(A borítóképen: Sütő Krisztián és Fogarasi Zoltán , az új szakágvezető)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!