Aluinvent-DVTK

2021.01.14. 19:30

Vasárnaptól a buborékban

A diósgyőri női kosárlabdacsapat a jövő héten játssza az Európa-kupa csoportkörének meccseit.

Berecz Csaba

20201219 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Aluinvent DVTK - Atomerőmű KSC női NBI kosárlabda mérkőzés. képen: Keyona Hayes #20

Forrás: ÉM

Fotó: Bujdos Tibor

Az Aluinvent-DVTK női kosárlabda-együttese számára a vasárnapi, a TFSE-MTK elleni idegenbeli vereséget (92–84) követően egy hosszabb szünet következik a bajnokságban, a piros-fehérek legközelebb február első hétvégéjén játszanak NB I.-es mérkőzést, azért, mert az együttesre, a játékosokra nemzetközi kötelezettségek várnak a következő időszakban.

Vasárnap

A Diósgyőr a tervek szerint ezen a héten vasárnap kel útra, hogy Törökország fővárosában, Ankarában lejátszhassa

az Európa-kupa B csoportjának három mérkőzését. A piros-fehérek ellenfelei sorrendben, a jövő héten kedden az izraeli Elitzur Ramla, csütörtökön a svéd A3 Basket Umea, pénteken pedig a házigazda, a török Orman Genclik lesznek. Amikor a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) elkészítette a női Európa-kupa 2020/21-es évadjának programját, tavaly augusztusban, még úgy volt, hogy ennek a sorozatnak a csoportkörét január 6-a és február 24-e között, 6 fordulóban rendezik meg, a csapatok 6-6 meccset játszanak, és a kvartetteken belül minden csapat otthon és idegenben is pályára lép, mindegyik gárda ellen. A pandémia miatt azonban ezt a lebonyolítást megváltoztatta a nemzetközi szövetség, és úgy döntött, hogy a csoportmérkőzéseket egy helyszínen, egy héten belül kell lejátszani, január 3. hetében. A buboréknak nevezett rendezvényeken, a csapatokat igyekeznek ,,hermetikusan” elzárni a külvilágtól, csak a szálláshely és a játékcsarnok között mozoghatnak a résztvevők, és a mérkőzéseken nézők nem lehetnek jelen.

A csoportmeccsek rendezésére pályázatot lehetett benyújtani a FIBA-hoz. Az EK B csoportjában, a házigazdaszerep megszerzésével az Aluinvent-DVTK is kacérkodott, de végül visszavonták a szándéknyilatkozatukat, és így a másik pályázó, a török Orman Genclik kapta a csoportkör lebonyolításának jogát.

Tesztek

A koronavírus miatt ezúttal is van egy akadály, amit még vennie kell a DVTK-nak ahhoz, hogy pályára léphessen az Európa-kupa csoportkörében.

– Az útra kelő delegáció minden tagjának kell rendelkeznie olyan negatív eredményt tartalmazó PCR-teszttel, ami a megérkezés előtt 72 óránál nem régebbi – mondta Szabó István, az Aluinvent-DVTK technikai menedzsere. – Hiába vannak olyan játékosaink, akiknek a nemrégiben elvégzett teszt eredménye azt mutatta ki, hogy az antitestszámaik olyan magasak, hogy korábban már elkapták a koronavírust, és szerencsére különösebb megpróbáltatások nélkül át is vészelték, ezt az eredményt nem fogadja el a FIBA, vagyis mindenkinek tesztelnie kell. Pénteken lesz ennek a napja, szombatra várható az eredmény, és reményeink szerint az a 10 játékos, akikkel az utazó keretben számolunk, illetve a stáb további 5 tagja útra tud kelni vasárnap, az ankarai buborékba. Érdekességként mondom: az a csapat, amelyik nem tud megérkezni a csoportkör meccseire, nem pótolhatja későbbi időpontban a mérkőzéseit, hanem kiesik a sorozatból.

Az első kettő

Aki játékra készen lesz, az a csoportkörben a 16 közé jutásért játszik, ugyanis mind a nyolc kvartettből az első két helyezett jut tovább a női Európa-kupában.

Mint arról korábban már beszámoltunk: nem a mostani lesz az évad első nemzetközi erőpróbája a DVTK-nak, a piros-fehérek tavaly október 28-án már játszottak egy mérkőzést. Akkor az Euroliga selejtezőjében, ugyancsak Törökországban, Kocaeli városában, az Izmit Belediyespor vendégei voltak, szintén buborékban, és egyetlen meccs döntött a továbbjutásról, amit a törökök 85–68-ra megnyertek.


Női Európa Kupa B-csoport program

1. forduló, január 19. (kedd), 12.00: Aluinvent-DVTK – Elitzur Ramla (izraeli), 15.00: Orman Genclik (török) – A3 Basket Umea (svéd).

2. forduló, január 21. (csütörtök), 12.00: A3 Basket Umea – Aluinvent-DVTK, 15.00: Elitzur Ramla – Orman Genclik.

3. forduló, január 22. (péntek), 12.00: A3 Basket Umea – Elitzur Ramla, 15.00: Orman Genclik – Aluinvent-DVTK.

A lebonyolítás

2020. december 16-17., selejtezők: a csoportkörbe, vagyis a 32 közé jutásért, 3 helyszínen, 3 párharcban egy-egy meccs döntött.

2021. január 19-22., csoportmeccsek: 8 különböző helyszínen, 8 darab kvartettben, amelynek során minden csoportban mindegyik csapat egyszer játszik a másik ellen (összesen három meccset), és a csoportok első két helyezettje jut tovább.

2021. március 16-18., nyolcad- és negyeddöntők: 4 különböző helyszínen, 4 darab kvartettben, az első napi győztesek játszhatnak második meccset (egy csapat legfeljebb két meccset játszik), és a helyszínek győztesei jutnak tovább.

2021. április 9-11., Final For: 1 helyszínen, 4 csapattal, az első napi győztesek játszanak a második napon a kupagyőzelemért, az első napi vesztesek pedig a 3. helyért (mind a négy csapat két-két meccset játszik).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!