Triatlon

2020.12.18. 17:00

Jó esélyt kapott a kvalifikációra

Megőrizték helyüket a hazai elitben a tiszaújvárosi triatlonosok.

Szűcs István

Forrás: TTK

Nem akármilyen nehéz éven vannak túl a hazai és nemzetközi triatlontársadalomban is előkelő helyen jegyzett Tiszaújvárosi Triatlon Klub tagjai. A sok-sok bizonytalanság, a korlátozott edzési és versenyzési lehetőségek alaposan megviselték a sportolókat, edzőket, akiknek így is sikerült megőrizniük motivációjukat, csakúgy mint a pozíciójukat a sportág elitjében.

Alternatív módszerekkel

– 2020 tavasza a bizonytalanság mellett arról szólt, hogy az egyesület működőképessége megmaradjon, a versenyzőkkel megtartsuk a kapcsolatot, lehetőség szerint találjunk edzéslehetőséget – kezdte értékelését Lehmann Tibor elnök-vezetőedző. – Az is fontos volt, hogy a Fodor Ágnes, Balogh Bence, Filep Csaba alkotta edzői stábot egyben tudjuk tartani, illetve, hogy a versenyzők, edzők és a szülők motivációja ne fogyjon el. A legjobbaknak, akiknek ezek az évek kulcsfontosságúak elit versenyzővé válásuk szempontjából, mindenáron megpróbáltunk edzéseket tartani – új helyszíneken, alternatív edzésmódszerekkel, de folyamatosan dolgoztunk. A kisebbekkel a kezdeti szünet és online kapcsolattartás után kis csoportokban, a természetben kezdődtek el a szervezett edzések. Később kaptuk vissza természetes életterünket a Tiszaújvárosi Sportcentrumban. A legnagyobb gondot az uszodák hiánya okozta, amit a nagyok a tavakban, házi medencékben úszva, később a kicsikkel kiegészülve ingázással hidaltak át, de ez nyár közepére szerencsére megoldódott. Ezt az időszakot egyikünk sem szeretné újra átélni, azt hiszem.

Szépen gyűjtögették

– A Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) versenynaptárában szereplő eseményeken 60 igazolt sportolónk tudott részt venni mintegy 30 versenyszámban a rövid, de annál sűrűbb hazai szezonban, ami a lazítás időszakában volt, júliustól október közepéig tartott – folytatta az MTSZ szakmai alelnökeként is ténykedő sportvezető. – Az országos bajnokságokon egyéniben 8 arany-, 11 ezüst- és 6 bronz­érmet harcoltak ki sportolóink, míg csapatban 5 arany-, 6 ezüst- és 1 bronzmedált sikerült elhoznunk. Az egyéni bajnokságokat minden kategóriában megtartották, viszont a csapatversenyekből néhányat el kellett engedni a naptár sűrűsége miatt. Sajnos emiatt maradt el a tiszaújvárosi triatlon klubcsapat-ob is. Érdekesség, hogy az elit mezőnyben soha nem látott színvonalat láthattunk: Magyarország legjobbjai nemzetközi versenyek híján itthon indultak. A legtöbb hazai verseny Bicsák Bence – Lehmann Csongor csatát hozott, egyelőre még Bicsák-fölénnyel. Középtávon sikeresen próbálta ki magát Putnóczki Dorka és Lehmann Bence. Triatlonban domináltunk elitben, U23-ban, juniorban, ifjúságiban Sinkó-Uribe Ábel, Bóna Kinga, Kovács Gyula és Vágási Zoltán révén. Ez a fölény duatlonban tovább nőtt, itt mindkét nem abszolút versenyén is tiszaújvárosi győzelem született Bóna Kingának és Sinkó-Uribe Aurélnak köszönhetően, de nyert az ifjúsági Vágási Zoltán is. Az utánpótláskorúak is nagyszerűen versenyeztek egész szezonban: az újonc lány csapatunk mindent nyert, a serdülők a csapatversenyeken szintén folyamatosan dobogón álltak. Nemzetközi szinten – az U23-as világversenyek törlése miatt – Lehmann Csongor elit világbajnokságon elért 15. helyezése, majd a Karlovy Vary-világkupa 9. helyezése volt a legjelentősebb eredmény, melynek köszönhetően a 2020. évi U23-as világranglistát a 20. helyen zárta. Ezenkívül örültünk, hogy ORV-résztvevőink sikeresek voltak, és majdnem mindenki el tudott jutni legalább egy-két nemzetközi versenyre, akinek ez szükséges. Az alaposan megkurtított nemzetközi program keretében összesen hét eseményen hét sportolónk tudott részt venni. A legfájóbb volt számunkra a junior és felnőtt Európa-bajnokság törlése, melyekre öt sportolónk szerzett indulási jogot.

A 2021-es esztendőről

– Rendezvényszinten a klub a triatlonsport egyik hazai és nemzetközi központja kíván maradni – emelte ki a tiszaújvárosi sportvezető. – A rendezvényeket nem lesz könnyű újraindítani, de meg kell találnunk annak a módját, hogy az elődök és a jelenlegi csapat által létrehozott értékeket tovább tudjuk vinni. Tiszaújvárosnak, a régiónak szüksége van a rendezvényeinkre, mi így tervezünk. A Tisza Triatlon időpontját május 29–30-ra időzítettük, a többi esemény előkészítésén is dolgozunk. A sportolóink elkezdték a felkészülést a 2021-es évi szezonra. Bár a korlátozások és a járványhoz történő alkalmazkodás nem könnyíti meg a munkát, talán látjuk már az alagút végét, készülünk a nyári – és talán tavaszi – versenyekre a szokásos módon. Edzéskörülményeink most biztosítottak – reméljük, ez így is marad, mert nem tudom, hogyan élnénk túl egy újabb zárlatot. A nemzetközi edzőtáborok bizonytalanok jelenleg, az utazási korlátozások miatt. Akinek legkorábban kell csatasorba állni, az Lehmann Csongor, aki az egy év csúszás miatt meglehetősen jó esélyt kapott az olimpiai kvalifikációra, melynek részét képezi majd egy magyar kvalifikációs sorozat is, aminek nyertese lehet ott a mieink közül – Bicsák Bence mellett – a tokiói ötkarikás játékokon. Ő egyébként testvérével, Bencével az Alicantei Egyetem csapatával az elmúlt két héten Spanyolországban edzőtáborozott többek között a jelenlegi világranglista 3. helyezettjével, a 2010-ben Budapesten junior világbajnok Fernando Alarzával, a tavalyi U23-as világbajnok Roberto Sanchez Manteconnal. A többi nemzetközi szinten versenyző csapattárs nyugodtabban készülhet, az ő versenyeik csak nyár elején következnek.


A rendezvényekről

– A csapat megszokott mindennapjai mellett a rendezvényszervezés is komolyabb károkat szenvedett el idén – mondta Lehmann Tibor. – A triatlon-világkupa és a Triatlon Nagyhét elmaradása egy hosszú, történelmi hagyományt szakított meg. Bizonyára hiányzott a sportolók mellett a városlakók és az ide látogató vendégek nagy részének is. A tömegsportrendezvények jó része szintén elmaradt, szerencsére egy kicsit tudtuk kárpótolni a mozogni vágyókat a Tiszaújváros Jövőjéért Alapítvány segítségével életre hívott Tisza Tour kerékpáros-rendezvényen. A túlélésben és a rendezvények életre hívásában köszönet illeti meg segítő partnerségéért Tiszaújváros önkormányzatát és a támogatókat. Az idei sűrű menet, a változó körülményekhez való alkalmazkodás, a folyamatos pluszerőfeszítések és a bizonytalan jövő bizony nyomot hagyott a csapaton, ami most, az év vége felé érezhető igazán. Nagy szükség van az ünnepek alatti feltöltődésre, jobban, mint valaha!

(A borítóképen: A kerékpáron Lehmann Bence és Lehmann Csongor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!