Rali

2020.11.06. 10:00

Eljön végre a rajt pillanata

Nyíregyházán és Máriapócson pénteken megkezdődik a Rally Hungary, hétvégén pedig a Zemplénbe érkezik az ERC-mezőny.

Marosréti Ervin

Forrás: ME

A Miskolcon és a Bükkben megtartott hivatalos teszt után, csütörtökön a pályabejárással folytatódott a Rally Hungary programja, pénteken délután és az esti órákban pedig megkezdődik a verseny. A rajtceremónia Nyíregyháza belvárosában lesz, innen pedig a párosok egyből a máriapócsi Rabócsiringre hajtanak, ahol – a tavalyihoz hasonlóan – a Superspeciált rendezik meg.

Teszttel a kézben

A szigor jelei kézzelfoghatóak az esemény különböző helyszínein. A Continental Arénában felállított versenyközpontba csak érvényes, negatív koronavírusteszttel, valamint a szükséges passzal léphet be az ember. Ennek híján a csarnok parkolójában felállított konténerirodákban lehet elintézni az ügyes-bajos teendőket. Az FIA a Forma–1-hez hasonló óvintézkedéseket vezetett be a Rally Hungaryn, így próbálja meg a lehető legjobban megvédeni a versenyzőit az esetleges fertőzéstől.

A párosok közben készülnek, hiszen az ERC-sorozat negyedik, a magyar bajnokság ötödik állomása akár az éves összetett szempontjából is fontos kérdésekre adhat választ. Az ERC2-ben ifj. Érdi Tibor két győzelemmel vezeti a pontversenyt, hazai körülmények között pedig egyértelműen a harmadik sikerre hajt.

– Mindkettő nehéz volt a maga nemében – utalt vissza a közelmúlt sikereire ifj. Érdi Tibor. – A korábbi két bajnoki címnél kis túlzással azt se tudtuk, hogy van motor az autóban, most viszont mindkét futamon gondunk volt a technikával. Végig vigyázni kellett, hogy kibírja, a tanulság pedig, hogy egy rossz autót sokkal nehezebb célba juttatni, mint egy jóval lassan menni. A negyedik motor került a Lancerbe a harmadik versenyünkön, már akkor is tudom, hogy minek hol a helye a motorcserénél, ha becsukom a szemem. Ennek ellenére itthon még inkább azt várják, hogy nyerjek, de nem baj, mert én is azt várom. Tavaly nagyon tetszettek a nehéz körülmények, még úgy is, hogy nem ismertem tökéletesen az autót, ezért is történt a baleset. A Mitsubishivel is rég mentem csúszós, vizes körülmények között, úgyhogy próbáljuk majd a lehető legjobban beállítani. Ez azért fontos, mert ez egy szériaautó, a helyszínen már nagyon körülményes változtatni a beállításokon.

Igazi rali lesz

Berényi Ákos, az MNASZ rali szakágvezetője a hétvége gyorsasági szakaszait méltatta. Mint mondta: korábban versenyzőként sajnos nem ment ezeken a gyorsokon, a közelmúltban viszont két nap alatt bejárta az összes helyszínt.

– Minden van, ami egy igazi raliversenyhez szükséges. Erdei, szűk, széles, gyors részek, nagyon változatos lesz a Rally Hungary – tette hozzá Berényi Ákos. – Elképzelhető, hogy ismét rekordot döntünk, de ezúttal a tv előtt.

A korlátozások miatt ugyanis külföldi nézők nem tarthatnak velünk, a csapattagokat leszámítva. Éppen ezért joggal bízhatunk benne, hogy kontinens- és világszerte még többen figyelik majd a közvetítéseket. Ez jó lehetőséget kínál arra, hogy a sportszakmai munka mellett megmutassuk Észak-Magyarország természeti és épített szépségeit. Igyekszünk minden lehetőséget kihasználni, amivel hazánkat népszerűsíteni tudjuk.

A magyar versenyzők pedig a kontinens- és világsztárok között szeretnének bizonyítani. A miskolci Balogh János navigátorával, Holczer Dániellel az oldalán készül a komoly csatára. A sikeres bükkszentkereszti teszt után már várják, hogy Szabolcsban elrajtoljon a verseny.

Nagyszerű közeg

– Jó körülményeket sikerült elkapnunk a hazai teszt alatt, mert valami hasonló körülményekre számítunk a futam során – vázolta a helyzetet Balogh János. – Igyekeztünk tovább barátkozni az autóval, és szimulálni olyan váratlan eseményeket, amelyek a hétvége során előfordulhatnak

a Zemplénben. A külső tényezők szempontjából mindenre fel kell készülnünk, de nincs rajtunk nagy eredménykényszer. Nem akarunk görcsösen autózni, ám természetesen ilyen roppant erős mezőnyben mi is szeretnénk bizonyítani. Ennyi külföldi sporttárs között, neves versenyzőkkel együtt lenni nagy élmény. Nagyszerű ez a közeg, gyakrabban is el bírnám viselni.

(A borítóképen: Baloghék a Bükkben tesztelték a Ford Fiesta R5-öst)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!