Tour de Hongrie 2020

2020.09.06. 13:00

Valter Attila örül, hogy boldogságot szerzett a győzelmével

Valter Attila számára egyáltalán nem volt ismeretlen a borsodi terep.

Molnár István

Forrás: MTI

Valter Attila révén magyar győzelem született a szerdán befejeződött 2020-as 41. Tour de Hongrie kerékpáros körversenyen. A lengyel bejegyzésű CCC Pro Team bringása az összetett mellett a hegyi pontversenyt és a magyarok versenyét is megnyerte.

A csömöri születésű, 22 esztendős kerekes, 2019-es magyar időfutambajnok a kékestetői hegyi befutón állva hagyta a mezőnyt, s ennek (is) köszönhetően bizonyult a legjobbnak. Az Észak vele beszélgetett, mely során először azt tudakoltuk, vajon hová teszi ezt a sikert eddigi pályafutásában.

– Mindenképpen ez volt az egyik legnagyobb, nagyon büszke vagyok rá – válaszolta, miközben elárulta, hogy annak idején hegyikerékpárral kezdte el a sportágat, s korosztályos, valamint felnőttszinten is szép eredményei voltak. – Azért az országúton még nem vagyok győzelmekkel elhalmozva, de nem panaszkodom, mert tavaly is voltak már nagyon jó helyezéseim. 2019 augusztusában szakaszt nyertem a Tour de l’Aveniren, amit a sportágban a fiatalok Tour de France-ának is neveznek.

Egyik legszebb

Két nappal a győzelmét követően arról érdeklődtünk, hogy milyen érzések kavarognak benne.

– Olyanok, amiket nem lehet vagy nagyon nehéz megfogalmazni – válaszolta Valter Attila. – Győzni mindig megható, itthon különösen, örülök, hogy sok boldogságot szereztem a családomnak, a szurkolóknak, nem túlzás, hogy életem egyik legszebb napja volt a szerdai, még most is libabőrös leszek, ha rá gondolok.

A sportolók nem ehetnek „mindent” versenyzés előtt vagy közben, ezért kíváncsiak voltunk arra, hogy ő mire vágyott leginkább a befejezést követően.

– Nyilván van egy szigorú étrend, amit igyekszünk betartani, s olyan ételeket fogyasztunk, amelyek nem terhelik meg a gyomrot. Vannak olyan versenyzők, akik utána sem esznek meg mondjuk egy jó hamburgert vagy pizzát, szerintem ezek egyáltalán nem rosszak, kifejezetten kedvelem mindkettőt.

Fotó: MTI

A magyar bringás tanul is a versenyzés mellett, végzős sportszervező az egri Eszterházy Károly Egyetemen.

– A tárgyakat megcsináltam, elvégeztem, még kötelező iskolai táborok vannak hátra. Nem sietek, de jó lenne már túl lenni rajta, remélem, jövő nyáron megkapom a diplomát – bizakodott.

Mád térségében

A honi körverseny érintette megyénket is, többek között Sárospatakot, Kazincbarcikát és Miskolcot. Hogy vajon mennyire ismerte vagy kedveli ezeket a részeket? – rákérdeztünk.

– Sok helyen jártam már az országban, így Borsod-Abaúj-Zemplén megye különböző részein is. Miskolcon, a Bükkben versenyeztem, voltam táborban, de tavaly például Miskolctapolcán nyaraltam – árulta el Valter Attila. – Sárospatakon először tekertem, viszont nemrég Mád térségében tartották az idei felnőtt országúti bajnokságot, úgyhogy az a terület sem ismeretlen számomra.

Mindig kiszámíthatatlan

A 2021-re halasztott tokiói nyári olimpián egy magyar kerékpáros állhat rajthoz a férfiak országúti mezőnyversenyében. A nemzetközi szövetség (UCI) által tavaly novemberben közzétett rangsorban a 40. helyen végzett Magyarország 959 ponttal, így kapta meg az egy kvótát. A legtöbb pontot, 477-et éppen Valter Attila hozta.

– Az ottani pályáról vannak információink, és természetesen készültünk, hiszen készülni kellett mielőtt kiderült, hogy halasztják a játékokat – kommentálta Valter Attila. – Bizakodó vagyok, hogy én leszek a résztvevő, talán ezzel a mostani győzelmemmel is bizonyítottam, ezek után meglepne, ha nem rám esne a választás, de a sport mindig kiszámíthatatlan. Dolgozni kell, eredményesnek lenni, s lehetőleg vigyázni arra, hogy semmilyen negatív dolog ne jöjjön közbe az elkövetkező egy évben.

A magyar kerékpáros sorolta azt is, hogy az idén még milyen erőpróbákon vehet részt, melyek biztosnak tűnnek: a szeptember 16-án kezdődő szlovák körversenyen, a szeptember 30-ai La Fleche Wallonne-on, illetve október 4-én a Liege–Bastogne–Liege egynapos viadalon.

El kell felejteni

Feltettük azon kérdést is Valter Attilának, hogy mit ajánlana a kerékpározó fiataloknak, gyerekeknek.

– Azt, hogy amit fejben elhatároznak, azt csinálják következetesen, bármi is jön közbe. Senki ne úgy álljon hozzá, hogy belőle nem lehet semmi, munkával igenis magas szintig el lehet jutni. Amikor én tizenéves voltam, nem voltak előttem magyar példák magasabb ligákból, de keményen edzettem, higgye el mindenki, a spanyol vagy az olasz gyermekek sem tehetségesebbek a magyarnál… A kerékpár egy anyagias sport, ez igaz, megterhelő lehet a családnak, de egy klubnál már biztosítják a feltételeket, a kerékpárt, a felszereléseket, nekem is így volt Csömörön. El kell felejteni a kifogásokat, hogy miért nem megy…

Jól látható és sikeres

Schneller Domonkos, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára úgy látja: remélhetőleg születőben van egy kerékpáros ,,aranygeneráció”, Valter Attilával, Dina Mártonnal, Peák Barnabással, Fetter Erikkel…

– Kíváncsiak vagyunk arra, hogy azokból a reményekből, melyeket hozzájuk fűzünk, mennyit tudnak majd beváltani, remélhetőleg minél többet – jelentette ki. – Az idei Tournak az volt a különlegessége, hogy öt World Tour-csapat is részt vett rajta, ami még tovább emelte a színvonalat. Korábban is nagyon drukkoltunk a magyaroknak, de az elmúlt 15 évben rendre külföldi sportoló szerezte meg a végső győzelmet, azonban ezúttal megtört a jég, és újra hazai kerékpáros sikerét ünnepelhettük. Az Eurosport csatorna a körverseny aktuális tudósítását közvetlenül a Tour de France utáni sávban adta le, ezzel is eddig nem látott nézettséget biztosítva. Két nevet mindenképpen meg kell említeni a versennyel kapcsolatban: az egyik Révész Máriusz kormánybiztos, aki rengeteget tesz magáért a kerékpáros kultúráért, a másik pedig a főszervező, Eisenkrammer Károly. Azt gondolom, jól látható és sikeres a kormánynak az a törekvése az elmúlt 10 évben, hogy a magyar sportot minél magasabb polcra helyezze a nemzetközi sportéletben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!