DVTK

2020.08.29. 11:30

Mindketten veretlenek maradtak a rangadón

A Diósgyőri VTK legjobbja az MTK elleni bajnokin a kapus Antal Botond volt.

Berecz Csaba

20200828 Miskolc Diósgyőr DVTK MTK labdarúgás Nemzeti Sport Török Attila

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Török Attila

A labdarúgó NB I. 3. fordulójának nyitómeccsén, péntek este a Diósgyőri VTK együttese az MTK Budapest csapatát fogadta. A találkozó felvezetésébe sok médiafelületen belevegyült, mint pikáns elem, hogy a hazaiak szakvezetője, Feczkó Tamás egykori csapata ellen küldheti csatába a diósgyőrieket. Ez az MTK viszont már nem az az MTK, amelyiknek a kispadján utoljára, 2019. március 9-én ült Feczkó Tamás. Az akkor a Ferencvárosi TC-től hazai környezetben 3–1-es vereséget szenvedett MTK-ból, a pályára lépett 14 labdarúgó közül csak 3 olyan játékos volt, aki most a DVTK ellen keretben volt (Gera, Katona, Lencse). Nem is beszélve arról, hogy Feczkó Tamásnak edzőként nem a mostani bajnoki volt az első tétmeccse a kék-fehérek ellen, hiszen tavaly december 2-án, a Magyar Kupában MTK–DVTK-meccset rendeztek (ezen, a 16 közé jutásért rendezett találkozón az akkor NB II.-es gárda hosszabbításban 1–0-ra nyert, és továbblépett).

Nem változtattak

A mostani DVTK–MTK-összecsapás inkább szólt arról, hogy az évadot jól kezdő, a pénteki meccset listavezetőként váró fővárosiak folytatják-e jó sorozatukat a Ferencvárosi TC elleni 1–1 és a Budapest Honvéd 3–1-es legyőzése után, az évad első idegenbeli találkozójukon mire lesznek képesek, illetve, hogy a bajnokságot a Mezőkövesd Zsóry FC elleni 2–1-es sikerrel kezdő – a múlt hét végi fordulót az FTC Bajnokok Ligája-szereplésével összefüggésben kihagyó – Diósgyőr megőrzi-e hibátlanságát vagy legalább a veretlenségét.

A péntek esti összecsapás két szakvezetője egyaránt nem változtatott a legutóbbi kezdőcsapatán, mindkét helyen csak a kispad összetételén történt egy-egy módosítás. A DVTK-nál a legutóbbi meccsen kiállított, és emiatt az eltiltását töltött Ivanovski helyett az új szerzemény, Max került a cserék közé, az MTK-nál pedig Barna helyett Prosser.

Kényszerű cserék

A meccs biztatóan kezdődött, az MTK, ahogy az első két fordulóban otthon, idegenben is bátran játszott, igyekezett dominálni, sokat futni, ütközni, és a széleket is bejátszani. Többet volt náluk a labda, a kezdeményező szerep egyértelműen az övék volt. A Diósgyőrnél sokkal több volt a pontatlan passz, és mivel sebességben alulmaradtak a hazaiak, nem úgy tűnt, hogy kellemetlen helyzetbe tudják hozni a vendég védelmet. Ám amikor a fehér mezes fővárosiak a kezdőkörben labdát veszítettek, Molnár G. indításából Drazic léphetett ki kontrában, de hiába vezette lövésig a labdát, a 15. minutában kihagyta, a kapus kezébe lőtte a meccs első ziccerét. A figyelmeztető lövés picit visszavetette az MTK-t, a pálya közepén Mezei és Katona egy ideig inkább hátrafelé tekingetett. Ez nem tartott örökké, a fővárosi gárdába kezdett visszatérni az élet, és egy jobb oldali szöglet után Herrera fejelhetett volna gólt, ha nem Antal B. áll a kapuban, és nem hárítja reflexmozdulattal a 2 méterről leadott fejest. A diósgyőri kapus bravúrja után a viszontválasz gól formájában mutatkozott meg, Memolla kitűnő indítását Molnár G. klasszis megoldással vágta a kapuba. A hátrányban futballozó vendégek még jobban igyekeztek, és Schön révén kis híján egyenlítettek, ám a támadó közeli lövésénél Antal B. újabb bravúrt mutatott be. Balázs B. jól sikerült és Antal B.-ben elhaló lövése előtt és után kényszerű cseréket hajtott végre a Diósgyőr. Előbb Memolla húzódott meg, akit Vágira cserélt a hazai szakvezető, aztán az irányító Márkvárt reccsent meg egy földet érést követően. Helyette a fiatal Szűcs K. érkezett, akit az élvonalban belső védőként láthattunk, de a diósgyőri utánpótlásban korábban a védelem előtt játszott, tulajdonképpen ott, ahol most szerepet kapott.

Egyenlítés

Az első félidő labdabirtoklási aránya (DVTK: 36%, MTK: 64%) sokat elárult az addigiakról, és az a második játékrész elején is látszott, hogy a Diósgyőr megugrásokra vár, kontrajátékban gondolkodik. A labda ekkoriban is jobbára a hazai térfélen koptatta a füvet, és úgy tűnt, hogy csak idő kérdése, hogy mikor horpad be hátul az indiszponált Diósgyőr. Ennek az ideje az 55. percben jött el, és reálisan nézve az 1–1-es eredmény a hazai csapatra nézve volt hízelgő. Közben a hazai ultrák rigmusaikkal a klubvezetés tagjait vették célba, a 63. percben pedig Antal B. másodszor is megnyerte a Herrerával szembeni párharcot, amikor bravúrral szögletre mentette a ziccerbe került védő lövését. Azt, hogy mennyire akarta a jó fizikai állapotban lévő MTK a 3 pontot, azt edzőjüknek a 72. percben történt cseréje is bizonyította, védő helyett támadót küldött be, és bár elölről Schönt küldte hátra, feltehetően azért, hogy mélységből indulva okozhasson zavart. A vendégek által elképzelt forgatókönyvbe kis híján Grozav zavart bele, akinek lapos lövését Mijatovicnak kellett védenie. Hét perccel a rendes játékidő vége előtt 11-est reklamált Rudi Pedro, azt jelezve, hogy a mellette lévő Baki a hasa után kézzel is hozzáért a labdához, de ennek a fekete dresszes szabályőrök nem tulajdonítottak jelentőséget. A hajrában a DVTK futballjával kapcsolatban az volt a pozitívum, hogy nem a 16-osuk előtt sorfalat vonva várták a végét, hanem azt az agresszivitást, ami túlnyomórészt az MTK-t jellemezte, az ellenféltől átvéve, megpróbáltak a semmiből győzelmet kicsikarni. Rui Pedro esett el a 89. percben a 16-oson belül, ám a játékvezető most sem látott okot a közbeavatkozásra, a kontrából pedig a fővárosiaknak volt lehetőségük gólt szerezni. Az érdekes, izgalmas meccs végjátékában a kapuk érintetlenek maradtak, vagyis mindkét fél megőrizte veretlenségét, de az 1 pont megszerzése a DVTK szempontjából volt hízelgő.


Diósgyőri VTK – MTK Budapest 1–1 (1–0)

Diósgyőr, 4353 néző. V.: Berke (Szalai, Horváth R; Takács, Szilágyi).

Diósgyőri VTK: Antal B. (8) – Shestakov (6), Polgár (6), Hegedűs J. (6), Memolla (6) – Márkvárt (5), Iszlai (6) – Hasani (5), Molnár G. (6), Grozav (4) – Drazic (5). Vezetőedző: Feczkó Tamás.

MTK Budapest: Mijatovic (6) – Balázs B. (6), Baki (6), Nagy Zs. (6), Herrera (6) – Cseke (6) – Katona (6), Mezei (6) – Gera (6), Ramos (4), Schön (7). Vezetőedző: Michael Boris.

Csere: Memolla helyett Vági (6) a 36., Márkvárt helyett Szűcs K. (6) a 40., Balázs B. helyett Palincsár (-) a 65., Molnár G. helyett Rui Pedro (-) a 68., Herrera helyett Bíró (-) a 72., Gera helyett Prosser (-) a 82. percben.

Sárga lap: Herrera a 25., Iszlai az 58., Szűcs K. a 66., Schön a 67., Bíró a 86., Feczkó (kispad) a 91., Nagy Zs. a 93. percben.

Gólszerző: Molnár G. (1-0) a 29., Schön (1-1) az 55. percben.

Feczkó Tamás: – Az első félidőben a két kényszerű csere befolyásolta meccs kimenetelét, a második játékrészben nem tudtuk azokat a taktikai elemeket alkalmazni, amiket a mérkőzés előtt terveztünk. Egygólos előnyünknél megszerezhettük volna a második találatot is, de a döntetlen talán reális, mert az MTK-nak is voltak lehetőségei, és nekünk is, 1-1 után. Bosszantó, hogy két játékosunkat is elveszítettünk, de annak örülök, hogy a fiatal Szűcs K. a saját posztján jól szerepelt. Sajnos, a második játékrészben, bár ránk fért volna nem tudtunk frissíteni, mert az első félidőben két cserelehetőséget már kihasználtunk.

Michael Boris: – Boldog vagyok, hogy pontot szereztünk, mert nehéz mérkőzésen vagyunk túl, ilyen szurkolótábor előtt nem könnyű játszani. Úgy érzem, hogy jól felkészültünk a Diósgyőrből, elsősorban a hosszú indításaikra. Miután ellenfelünk gólt szerzett, még nehezebb lett a dolgunk, ám a második félidő elején nagyobb sebességre kapcsoltunk, és sikerült egyenlítenünk. Aztán a folytatásban Hererának volt egy nagy lehetősége, amiből megszerezhettük volna második gólt. Sajnos, nem sikerült, de ennek ellenére nem szomorúan utazunk haza Budapestre.


A gólok története

29. perc: Memolla a bal oldalon mélységből pazar labdával ugratta ki középen Molnár G.-t. A diósgyőri közönség kedvence a 16-oson belülre érve Nagy Zs. mellett levette a labdát, majd fél fordulattal, 14 méterről a léc alá bombázott, 1–0.

55. perc: Gera középről tette ki balra a labdát Schönnek, aki üresen indulhatott meg a kapu felé, és 12 méterről, laposan a bal alsó sarokba lőtt, 1–1.

(A borítóképen: Molnár gyönyörű góljával szerzett vezetést a DVTK)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!