rali

2020.07.19. 19:30

Ahol befejezték, ott folytatták

A tavalyi szezonzáró verseny után a 2020-as év első versenyét is megnyerte Turán Frigyes és Bagaméri László.

Marosréti Ervin

Salgó Rally 2020

Fotó: Marosréti Ervin

A magyar ralibajnokság nyitó futamának illusztris díszvendége volt. A Steelvent Salgó Rally rajtceremóniájára ugyanis ellátogatott a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke is. Jean Todt a Forma 1-es Magyar Nagydíj szombati eseményei után, Oláh Gyárfás MNASZ-elnök meghívásának tett eleget. A francia sportvezető látogatást tett a Steelvent Salgó Rally szervizparkjában, megtekintett egy közlekedésbiztonsági tanpályát, majd részt vett az esemény ünnepélyes rajtceremóniáján, ahol néhány gondolatot is megosztott a tapasztalataival kapcsolatban.

Először magyar ralin

– Életemben először járok Magyarországon raliversenyen, nagyon örülök, hogy ilyen sok induló és ennyi érdeklődő kíváncsi a szezonnyitó hétvégére – fogalmazott Jean Todt. – Régen ebben a szakágban versenyeztem, ezért jó szívvel látom, hogy ilyen sokan űzik professzionálisan ezt a sportot. Természetesen az FIA elnökeként igyekszem valamennyi szakágon rajta tartani a szemem. Az egyetemes autósport rohamtempóban fejlődik, de most az a legfontosabb, hogy a koronavírusos időszak után, ezen a hétvégén két ilyen kiemelt sporteseményt rendeztek Magyarországon.

Hadikék árokjárása

A Steelvent Salgó Rallye felvezető rendezvényén a teljes mezőny, több mint 170 autója bemutatkozott. A magyar és a szlovák bajnokság szezonnyitóján vasárnap reggel nem kevesebb, mint 27 db R5-ös autó vágott neki a gyorsasági szakaszoknak. Az első körben Hadik András és Kertész Krisztián két szakaszt is nyert, de a DVTK kettősének mégis minimálisra csökkentek az esélyei. Történt ugyanis, hogy a bátonyterenyei körgyorson utolértek egy másik autót, majd a csúszós, saras útról az árokba csúsztak.

– Éreztem, hogy a körgyorson gond lesz, egy figyelmetlenség okozta a vesztünket – bosszankodott Hadik András. – Az eset után több mint négyperces hátrányba kerültünk, de természetesen folytatjuk. Igyekszünk a folytatásban a lehető legtöbbet kihozni ebből a napból, de elsősorban tesztelésre lesz jó a folytatás.

Élen a bajnok

A nap első felében a bajnoki címvédő Vincze Ferenc és Turán Frigyes vívott nagy harcot, de a szlovák Martin Koci is ott autózott az élmezőnyben. A nap második körében azonban nagyot változott a helyzet. A 26 kilométeres bátonyterenyei körgyors átrendezte az erőviszonyokat. A legjobban Turánék taktikáztak, akik átvették a vezetést a rossz abroncsot választó Vinczével szemben. Jó szereplésének köszönhetően nagyot lépett előre Velenczei Ádám és a fiatal Csomós Miklós is, de szinte alig volt olyan páros, akinek ne lett volna kisebb-nagyobb problémája.

Taktikus Turán

A szezonnyitó hajrájában Turánék megőrizték vezető helyüket, a dobogó két további fokán pedig helycsere történt. Vincze Ferenc lett a második, Velenczei Ádám pedig a harmadik. A fiatalok előretörését jelzi Csomós Miklós és Klausz Kristóf remek helyezése a Steelvent Salgó Rallyn.

– Nagyon boldogok vagyunk, hogy győzelemmel kezdtük az új bajnokságot. Sokat vártunk erre a hétvégére, de ez is emlékezetes marad – fogalmazott Turán Frigyes. – A körgyorsasági döntött, ahol a második körben sikerült átvenni a vezetést, amit ezután meg is tartottunk. A Volkswagen végig tökéletes volt, bízunk benne, hogy hasonlóan tudjuk folytatni az idényt.

A magyar rali bajnokság augusztus közepén a miskolci versenyhétvégével folytatódik.

A Steelvent Salgó Rally végeredménye:

1. Turán Frigyes, Bagaméri László (Volkswagen Polo R5) 1:18,27,4

2. Vincze Ferenc, Bacigál Igor (Skoda Fabia Rallye2 EVO) +1:19,4

3. Velenczei Ádám, Szőke Tamás (Skoda Fabia R5 EVO) +1:25,8

4. Csomós Miklós, Nagy Attila (Skoda Fabia R5) +1:49,0

5. Klausz Kristóf, Csányi Botond (Ford Fiesta R5) +3:01,4

6. Grzegorz Grzyb, Michal Poradzisz (Skoda Fabia R5) +3:11,3

(A borítóképen: Turánék robognak a győzelem felé)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!