Mezőkövesd Zsóry FC

2020.06.08. 16:00

Hideg zuhany Mezőkövesden: a Paks elvitte a három pontot

Pont nélkül maradt szombaton este a fürdővárosiak élvonalbeli labdarúgócsapata.

Kolodzey Tamás

Forrás: MZSFC

Fotó: Gál Péter

Az NB I. 27. fordulója keretében a Paksot fogadta a Mezőkövesd Zsóry FC gárdája. A sportág gépezetének újraindítását követően a hazaiak a két Magyar Kupa-elődöntő, a DVTK elleni bajnoki, majd a kupafinálé után ötödik tétmérkőzésüket vívták – és rossz előjelekkel készültek a kiesőjelölttel szembeni csatára.

Nulla és mínusz három

A Paksi FC a 2019/20-as idényben kétszer is legyőzte a borsodiakat: a Duna-partiak Kövesden 2–0-ra, otthonukban pedig 1–0-ra diadalmaskodtak, így törleszteni akartak, de ebből semmi nem lett. A kivonuláskor talán senki nem gondolta, hogy a Paks újra 2–0-ra győz és újabb sikerével 9 pontot vesz el a dobogó harmadik fokáért küzdő hazai legénységtől. A két alakulat összeállítása számos érdekességgel szolgált: a „matyók” nem vethették be az eltiltott Bereczet és Karnitskit, a túlsó kispadon ülők közül pedig nem is olyan régen még Gévay, Sajbán M. és Bertus is a Mezőkövesd keretének tagja volt. Eszményi idő és remekül előkészített talajú pálya fogadta a csapatokat, a lelátókon ülők pedig betartották az egészségügyi előírásokat, így nem ismétlődött meg az, ami a kupadöntőn, ahol a törzs­szurkolók egymás nyakán csüngtek.

Zivzivadze kapufája

A kezdés után hamar kiderült a futball egyik törvényszerűsége, mely szerint a vezető gólnak mindig nagy jelentősége van. Az 5. percben Zivzivadze került ziccerhelyzetbe, de a háló helyett a jobb kapufát nézte ki magának, és ekkor még senki nem tudta, hogy ezzel el is lőtte puskaporát a találkozó esélyese. A hazaiakat szokás szerint Cseri mozgatta és várta, hogy mikor tudja játékba hozni a védőkről leváló társait. Gólszerzési lehetőségek itt is, ott is adódtak, Besirovicot Rácz G. előzte meg, Windecker fejesét pedig Szappanos mentette bravúros mozdulattal. Jól dolgoztak a védelmek, a középpályások és a támadók sokat mozogtak, így az iramra és a színvonalra sem volt panasz, csupán a hatékonysággal akadtak gondok, továbbá becsúszott néhány pontatlan átadás is. Az jól látszott, hogy a Paks a gólt nem kapni elvet vallja, és azt tervezi, hogy kontrák után csap le. A szünetig fokozódott a küzdelem, gól azonban nem született.

Bátor csere volt

A szünetben cserét határozott el Kuttor Attila, aki védekező középpályást váltott támadóra, ezzel jelezte, hogy győzelemre tör. A Paks a számára lehető legjobb lélektani pillanatban jutott előnyhöz, innentől kezdve már Pekárék futottak az eredmény után. Az 53. percben kettőt váltott a hazai vezetőedző: a játékmester Cseri lehívása valószínűleg fizikai kimerültsége miatt következett be, a 66. percben pedig további két csatárát dobta frontba, de ezekkel a húzásaival sem tudta feltörni a 16-os környékét megszálló paksiak hátsó alakzatát. Hahn majdnem feltette az i betűre a pontot, de mellélőtt – nem úgy, mint Könyves. A középpályás hidegvérű ítélet-végrehajtó volt, remek megoldással vétette magát észre, vált a mezőny legjobbjává, és ekkor hazai szempontból már reménytelennek tűnt a találkozó. A MZSFC persze nem adta fel, óriási erőket mozgósított a szépítés érdekében. Záporoztak a lövések, a szabadrúgások, de a labda egyszer sem ért hálót, a percek közben vészesen fogytak. A Paks rombolt, húzta az időt, őrizte előnyét, a Mezőkövesd pedig beletörődött a sorsába, a váratlan vereségbe. A pontok sorsát „mellesleg” az döntötte el, hogy a vendégek közül többen kiemelkedőt produkáltak, szemben a sárga-kékekkel, akik valamennyien tudásuk alatt teljesítettek.

Háromnaponként

A hazaiak az újrakezdés után öt tétmérkőzést vívtak: két döntetlenjük mellett háromszor maradtak alul, de ettől is fájóbb lehet számukra az, hogy a Paks ellen majd háromszáz perc alatt egyszer sem voltak eredményesek. A szakmai tapasztalatot stábjuk nyilván levonja, kívülről úgy látszott, hogy az önmagukhoz képest ezúttal mutatott tompa futballjuk az erőltetett menet következménye. Megállásra, soraik rendezésére pedig nincs idejük, kedden Kisvárdára szólítja őket a sorsolás, pénteken pedig kupadöntős legyőzőjüket, a Budapest Honvédot fogadják. Nagy szükségük lesz arra, hogy visszanyerjék régi formájukat, ugyanis dobogósként Európa-ligás indulásért küzdenek.

Mezőkövesd Zsóry FC – Paksi FC 0–2 (0–0)

Mezőkövesd, 784 néző. V.: Solymosi (Szert, Szalai – Erdős, Takács J.).

Mezőkövesd Zsóry FC: Szappanos (5) – Eperjesi (5), Nesterov (5), Pillár (5), Vadnai (5) – Pekár (5), Szeles (5), Meskhi (5), Cseri (5) – Zivzivadze (4), Besirovic (4). Vezetőedző: Kuttor Attila.

Paksi FC: Rácz G. (6) – Osváth (7), Szélpál (7), Kelemen (6), Szabó J. (6) – Windecker (6), Balogh B. (6) – Haraszti (6), Szakály D. (6), Könyves (8) – Böde (6). Vezetőedző: Osztermájer Gábor.

Csere: Szeles helyett Jurina (4) a 46., Eperjesi helyett Farkas D. (5) az 53., Cseri helyett Vajda S. (5) az 53., Haraszti helyett Hahn (6) a 60., Zivzivadze helyett Takács T. (–) a 66., Pekár helyett Nagy D. (–) a 66., Balogh B. helyett Bertus (–) a 72., Szakály D. helyett Sajbán M. (–) a 78., Böde helyett Kecskés T. (–) a 79. percben.

Sárga lap: Szakály D. a 28., Pillár a 45., Rácz G. a 76. percben.

Gólszerző: Könyves (0–1) az 50., Könyves (0–2) a 64. percben.

Kuttor Attila: – Nehéz értékelni egy ilyen mérkőzést, ugyanis megvolt a lehetőségünk arra, hogy győzzünk, de két kontra támadás megpecsételte a sorsunkat. Büszke vagyok a csapatomra, mert a saját játékunkat játszottuk, viszont ezúttal semmilyen helyzetből nem tudtunk betalálni. Sajnos most ilyen periódusban vagyunk és azért kell dolgoznunk, hogy ez megforduljon.

Osztermájer Gábor: – Az első félidő elején rosszul kezdtünk, az első 10 perc után belejöttünk a játékba, szélekről többször veszélyeztettünk beadásokkal, így elégedett voltam az első félidő játékával is. Fordulás után kétgólos előnybe kerültünk Könyves klasszisának köszönhetően. Ezután a Mezőkövesd nagy erőket mozgósított a gólszerzésért, de védekezésünket dicséri, hogy kapott gól nélkül hoztuk le a mérkőzést. Örömteli, hogy két élcsapat, a Mol Fehérvár FC és a Mezőkövesd Zsóry FC ellen sem kaptunk gólt.

A gólok története

50. perc: gyors kontra támadást vezetett a Paks. Böde remek átadással ugratta ki Könyvest, aki versenyt futott Eperjesivel, majd betört a büntető területen belülre és a kifutó, de tehetetlen Szappanos mellett 15 méterről, jobbal a bal alsó sarokba helyezett, 0–1.

64. perc: Böde negyven méteres labdájával Hahn iramodott meg a jobb oldalon. Átvette a labdát, majd Könyveshez továbbított. A középpályás átvette, egy csellel lerázta magáról Farkas D.-t és 12 méterről, jobbal a kapu bal oldalába csavarta a labdát, 0–2.

(A borítóképen: Jurina [középen, 99-es mezben] próbálkozásából sem született gól)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!