DVTK

2020.06.14. 09:00

A sereghajtónál, nem rövid kiránduláson

A már kiesett Kaposvárnak is megvan a motivációja a bajnokság hajrájára.

Berecz Csaba

20200610 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Diósgyőri VTK - Zalaegerszegi TE FC labdarúgó mérkőzés, OTP Bank Liga NB I. képen: ADUKOR JOACHIM #88 LESJAK ZORAN #4

Fotó: Ádám János

A labdarúgó NB I. 29. fordulójának keretében a Diósgyőri VTK együttese vasárnap 19.00-tól a Kaposvári RFC vendége lesz. A pályaválasztó csapat borzasztó eredménnyel jelentkezett a koronavírus-veszély miatt március közepén félbeszakított bajnokság május végi újraindításán: az újonc, sereghajtó csapat hazai pályán 6–0-ra kapott ki a Zalaegerszegi TE gárdájától, amely szerdán a DVTK vendégeként 1–1-es döntetlent ért el. A Somogy megyei csapat egy héttel később viszont felállt, vesztett helyzetből egyenlített a Debreceni VSC otthonában (1–1), a meccs hajrájában, ezzel edzőt buktatva (Vitelki Zoltánt Kondás Elemér váltotta a hajdúságiaknál). Ezen a héten szerdán pedig a Puskás AFC vendégeként, a 90. percben kapott góllal maradt alul (2–1). A Diósgyőr a pandémia miatti kényszerszünet után a Mezőkövesd Zsóry FC hazai legyőzésével tért vissza, majd a Ferencvárosi TC-nél vizitálva kapott ki (3–0), és ezt követően jött az Egerszeg elleni pontszerzésük. A bajnoki helyezéseket tekintve a mostani Kaposvár–Diósgyőr-találkozónak az esélyese a tabellán az 5. helyre visszacsúszott borsodi gárda, de a két fordulóval ezelőtt matematikai szempontból kiesett somogyi alakulatot az elmúlt két fordulóban elért eredményeik miatt (is) illik komolyan venni.

Teher nélkül

– Soha egyetlen ellenfelet sem szabad lebecsülni, és ez most különösen igaz a Kaposvárra – mondta Feczkó Tamás, a DVTK vezetőedzője. – Ők most már teher nélkül játszhatnak, ezért a legjobbjukat nyújthatják, amihez megvan az egyéni motivációjuk is, hiszen a játékosok jó teljesítménnyel felhívhatják magukra a figyelmet, és ezzel, csapatuk élvonalbeli búcsújától függetlenül, esélyük lesz arra, hogy jövőre is az NB I.-ben, de egy másik együttesben szerepeljenek. Mindemellett az is lehet egyfajta plusz a játékukban, hogy azon vannak, hogy olyan eredményeket érjenek el a hajrában, amelyek után a kaposvári szurkolók szimpátiával emlékezhetnek majd rájuk. Szerintem erről szóltak a legutóbbi meccseik a ZTE elleni nagy különbségű vereségük után.

Szóba hoztuk a diósgyőri vezetőedzőnek, hogy a heti kétmeccses penzumban egyre kevesebb a jó és lüktető bajnoki, és arról érdeklődtünk, hogy a fordulók előrehaladtával ennek a tendenciának a folytatására lehet-e számítani.

– Elnézve a mérkőzéseket, egyre inkább az látszik, hogy szinte minden együttes a biztonságot helyezi előtérbe, mert fizikálisan igazából egyik csapat sem tudott felkészülni erre a sorozatterhelésre, és emiatt a dinamika elveszett a játékosokból – nyilatkozta Feczkó Tamás. – Ezért van az, hogy szinte mindig a második félidő az élvezetesebb, elsősorban azért, mert amikor elfogy a türelem annál a csapatnál, amelyiknek jobban kell a győzelemért járó 3 pont, és feladja a védekező pozíciót, vagy itt vagy ott jönnek a helyzetek, a gólok. Úgy vélem, hogy az utolsó öt fordulóban nagyobb lesz a szerencsefaktor szerepe, mint a tudásé. Hozzáteszem: a szerencséhez akarati tényezők is kellenek, általában annak van, aki tesz érte.

Az utolsó percig

A diósgyőri szakvezető csapata szerdai mérkőzését hozta fel példaként, megemlítve, hogy a ZTE stabil védekezést választott és mutatott, több mint 60 percen keresztül, amikor pedig gólt kaptak, feladták ezt a hadrendet, és mivel a csereként bevetett friss emberek jól szálltak be, nemcsak egyenlítettek, de a győzelem megszerzésére is volt esélyük.

Felvetettük az edzőnek, hogy ezek szerint az eredménykényszerben lévőknek kell kockáztatni, és ezzel kapcsolatban azt kérdeztük, hogy ebben szerepben láthatjuk-e vasárnap a DVTK-t.

– Mi minden meccset meg akarunk nyerni, az utolsó percig küzdve – mondta a piros-fehérek trénere. – Ez volt ZTE ellen is. Lehet, hogy ennek a bajnokinak a végén ellenfelünknek volt több lehetősége, de az utolsó nagy a miénk volt. Amíg azt látom a játékosaimon, hogy mindent megtesznek a győzelemért, addig ezen a téren nyugodt vagyok. Persze azért, hogy az így legyen, nagy segítséget kap a csapat a szurkolóktól, ugyanis a lelátóról érkező buzdítás pluszenergiákat szabadít fel a labdarúgókban.

Energiára pedig szükség van az esti idegenbeli meccsek után, ráadásul a regeneráció megtervezése sem egyszerű.

– Kaposvárra, mivel messze van, már szombaton elutazunk, és mert vasárnap este játszunk, két éjszakát töltünk el ott. Ugyanis a meccsek között rövid az idő, nem lehet a mérkőzések más­napján regeneráló tréninget tartani, úgyhogy ezt közvetlenül a bajnokik után tudjuk le. Ezzel csak késő este végzünk, és bár buszra szállhatnánk és elindulhatnánk, hogy hamar hazaérjünk, de mivel a regeneráció során a legfontosabb a pihentető, nyugodt alvás, ezért jobban járunk, ha a labdarúgók kialusszák magukat, és csak hétfőn jövünk vissza Miskolcra – fejtegette Feczkó Tamás. – Ilyen időszakban nagyon fontos, hogy elta­láljuk az összeállítást, hogy a legfrissebb csapat játsszon. Ez kell ahhoz, hogy célt érjünk, hogy megszerezzük a győzelmet, illetve Ka­posvárott még az is, hogy a pálya talaja adta meglepetésekhez alkalmazkodni tudjunk.


Várható kezdő

A DVTK-ban Brkovic sárga lapos eltiltása miatt nem szerepelhet, a keret többi tagja Feczkó Tamás elmondása szerint bevethető, sérüléssel, betegséggel senki nem küszködik.

A Diósgyőri VTK várható kezdőcsapata: Danilovic – Shestakov, Polgár, Szűcs K., Vági – Adukor, Márkvárt – Molnár G., Rudi Pedro, Korbély – Tabakovic.

(A borítóképen: A ZTE ellen egy pont ,,jött„, ezúttal hármat szeretnének a már kiesett Rákóczi ellen a diósgyőriek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!