rali

2020.05.03. 13:30

Virtuális térbe kényszerült a ralivilág

Jelenleg konzolokon csatáznak a versenyzők, a magyar bajnokságról konkrétumok nem ismertek.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

A szezonnyitó egri és a miskolci versenyhétvégén normális esetben már túl lenne a hazai ralis társadalom, a mezőny jelenleg a májusi Ózd–Salgó Rallye-ra készülne. A vírushelyzet miatt azonban a magyar bajnokság sem rajtolt el, ehelyett a versenyzők a virtuális világba „kényszerültek”. Az eRally-­sorozat azonban rendkívül népszerű a sportolók között, négy futam sikerrel zárult, májusban pedig egy abszolút küzdelmet is meghirdetett a szakág.

Nagyszerű visszajelzések

– Nem új keletű a kezdeményezés, Gáll Csaba RSB-tag már tavaly is szorgalmazta, hogy a szervizparkokban állítsunk fel egy sátrat, ahol a konzolok segítségével bárki átélhette volna a ralizás élményét – utalt vissza kezdetekre Berényi Ákos szakágvezető. – Akkor ehhez nem találtunk partnert, így a tervünk nem valósult meg. Idén viszont mindenki otthon maradt, ezért a sportolóink örömmel fogadták a lehetőséget. Túl vagyunk négy futamon, nagyszerűek a visszajelzések, nagyon sokan csatlakoztak a sorozathoz. Ha nem is ugyanolyan, mint élőben, de a virtuális térben így is komoly küzdelmek alakulnak ki.

Berényi Ákos hozzátette: valamennyi versenyző a saját nevével regisztrálhat, ezért mindenki tudja, hogy kik vesznek részt az adott virtuális futamon. A pályákat a jól ismert ralis videójátékok adják, tehát nem a tényleges magyar helyszíneken zajlik a csata. Ettől függetlenül nagyszerű élményt nyújt mindenkinek az esemény.

– Ezekben a nehéz hónapokban valamennyire összehozza a sportágunkat ez a sorozat – tette hozzá Berényi Ákos. – Természetesen nem helyettesíti a magyar bajnoki futamokat, de a jelenlegi helyzetben a tagságot így igyekszünk összefogni. Emellett természetesen azon dolgozunk, hogy a kormány által meghatározott szabályokat betartva, valamilyen formában le tudjuk bonyolítani a versenyeinket.

Mérlegelik a helyzetet

A raliszakág vezetője ezzel kapcsolatban több variációról is beszélt. Az új, átalakított versenynaptár még nem készült el, de könnyen elképzelhető, hogy az első verseny akár zárt kapus is lehet. Ebben az esetben a médiamunkatársak szerepe még inkább felértékelődhet.

– Ha nyáron el tudnánk rajtolni, akkor hat verseny alapján értékelhetnénk a szezont – szögezte le Berényi Ákos. – Természetesen biztosat nem tudunk, de folyamatosan mérlegeljük a lehetőségeinket. Az viszont nyilvánvaló, hogy a tagság felé könnyítéseket kell tegyünk, hogy a csapatok hosszú távon biztosítani tudják a költségvetésüket. Itt szó lehet a korábban elfogadott naptárhoz képest kevesebb versenyről vagy a futamokon belül csökkentett távról is. Az első osztályú rajt előtt egy Rallye3-as viadalt is rendezni fogunk, hogy a szükséges intézkedéseket egy kisebb eseményen le tudjuk tesztelni.

Három helyett kétnapos

Az ORB futamai a versenynapokat tekintve is rövidebbek lehetnek. A három napos, átlagos program kettőre zsugorodhat. Korábban volt már erre példa, amikor a Miskolc Rallye-t pénteken és szombaton bonyolították le, de Székesfehérváron is hasonló időtervet teljesített a mezőny.

(A borítóképen: Az eRallye bajnokság népszerű az autóversenyzők körében)

Kapcsolódó cikkünk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!