Röplabda

2020.05.23. 08:00

Szeptember végén, október elején

Hét csapat vesz majd részt a férfi Extraliga következő évadában.

Forrás: ÉM-ARCHÍVUM

A Magyar Röplabda Szövetségben elkészült a következő, 2020/2021-es idény versenykiírása a férfiaknál. A korábbi idényekhez képest változik a bajnokság lebonyolítása: a megyénket a legmagasabb szinten képviselő Vegyész RC Kazincbarcika rögtön az Extraligában kezd hat másik csapattal, míg az NB I. ligában újoncként szerepel a budapesti Kistext, a Dág és a MEAFC-Miskolc (ez utóbbiról, hogy vállalják az egyetemisták, pár napja írtunk).

Az élvonalbeli csapatoknak május 29-ig (jövő péntek) kell véglegesíteniük nevezésüket a szövetség felé. Az új versenykiírásból egyebek között kiderül, hogy amennyiben járvány- vagy más katasztrófahelyzet miatt félbeszakad a bajnokság, nem hirdetnek helyezetteket, a következő évi kupaindulókról pedig az MRSZ elnöksége fog dönteni. A korábbi idényekhez képest változik a bajnoki rendszer, hiszen az élvonal Extraligából (hét csapat) és NB I. ligából (hét csapat, plusz az utánpótlás-válogatott) fog állni. Minden csapat három alkalommal találkozik a másikkal, végül az Extraliga első négy helyezettje automatikusan bejut a bajnokság rájátszásába. Ott az első a negyedikkel, a második a harmadikkal játszik a döntőbe kerülésért, a párharcok három nyert mérkőzésig tartanak, akárcsak a finálé és a bronzmeccs.

Még nincs meg

Az Extraliga ötödik, hatodik és hetedik helyezettje az NB I. liga első három helyezettjével játszik kvalifikáló kört – az alapszakaszban szerzett pontokat nem viszik magukkal –, tehát eldöntik, melyik négy csapat lesz az azt követő szezonban Extraliga-induló, amely így már nyolccsapatos lesz a tervek szerint. Az NB II.-ből feljutókkal töltik meg az NB I. ligát is nyolc csapatra a 2021/22-es idényre. A versenynaptár még nincs meg, hiszen az Európai Röplabda Konföderáció (CEV) még nem hozott végleges döntést a nyári Európa-bajnoki selejtezőkről. Várhatóan szeptember végén, október elején kezdődhet a pontvadászat.


Az Extraligában induló csapatok: Pénzügyőr SE, Vegyész RC Kazincbarcika, Kecskeméti RC, Fino Kaposvár, MAFC-BME, Debreceni EAC, Dunaferr SE.

Az NB I Ligában induló csapatok: Szolnoki Röplabda Klub, MÁV Előre Bericap, Sümegi RSE, Vidux Szegedi RSE, Kistext SE, Dági KSE, MEAFC-Miskolc, utánpótlás-válogatott.

(A borítóképen: Ismét lesznek VRCK–Pénzügyőr-ütközetek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!