Kajak-kenu

2020.05.01. 08:30

Két folyóban és két bázison dolgoznak a tokajiak

Pénzük csak annyi van, amennyi éppen kell, mégis bizakodással tekintenek a jövőbe.

Kolodzey Tamás

Két esztendővel ezelőtt Orbán Viktor miniszterelnök avatta fel a Tokaj határában lévő, a bodrogkeresztúri út közvetlen közelében kialakított vízi bázist. A komplexumot a sportág képviselői ékszerdoboznak hívják: gyönyörű földrajzi környezetben található, partját a sokszor vadregényes Bodrog „nyalja”.

Jelentős vagyon

– Itt tényleg minden remek, a centrum nagyszerű otthona a minőségi munkának és a szabadidős műfajnak is – mondta Krecz Tamás, a Vízisport Club Tokaj elnök-vezetőedzője. – Túléltük a doppingvétsége miatt eltiltott Mozgi Milán elvesztését, most ötven sportolónk van. Kőkeményen hatan-nyolcan dolgoznak, még tízen versenyeznek, a többiek kedvtelésből lapátolnak. Pénzünk nincs, illetve csak éppen annyi van, amennyi kell, az országos szövetség támogatásából és a tagdíjakból élünk.

A városi klub első embere ezután arról számolt be, hogy a régi csónakházukat eladták, a Tisza bal partján, a rakamazi oldalon lévő kempingnél található faház és udvar viszont továbbra is a tulajdonukat képezi.

– Közvetlenül mellettünk van a strand, az objektum ha másért nem, már ezért is értékes – folytatta Krecz Tamás. – A szövetségben jól tudják, hogy miénk a terület és a felépítmény, amely meglehetősen lepusztult, fel kell újítani vagy át kell építeni. Biztos vagyok benne, hogy erre előbb vagy utóbb sor kerül, magánszámításaim szerint a rekonstrukció néhány tíz milliót emészthet fel, de elkészülte után klubunk jelentős vagyonnal gyarapodik majd. Rendszeresen arról beszélek, hogy nagyon szerencsések vagyunk, mert két folyóval rendelkezünk, a Bodrogot és a Tiszát is bármikor „kisajátíthatjuk”.

Napirenden van

Annak idején elterjedt annak a híre, hogy a Bodrog-parti bázisuk egykori első emberük, Simon László nevét veszi fel, de ez a kezdeményezés megrekedt.

– Hajdani elnök-vezetőedzőnk alapító tagként nagyon sokat tett Tokaj kajak-kenus életéért – hangsúlyozta Krecz Tamás. – Az elődöm ügyszeretete nélkül talán nem is lennénk, így a klubban valamennyien azt szeretnénk, ha a neve ilyen formában is fennmaradna. A sporttelep a város területén helyezkedik el és ugyancsak a város tulajdonában van, fenntartásáról pedig az országos szövetség gondoskodik. Az elnevezés tárgyában – Laci özvegyének beleegyezésével – az önkormányzatnak és a sportszervnek kell egyezségre jutnia. A szándékok találkozása esetén, ismeretem szerint, a keresztelő nem került le a napirendről.

A koronavírus-járvány az egyik legsikeresebb hazai műfaj képviselőit is térdre kényszerítette, az MKKSZ viszont már kész tervekkel rendelkezik arra az esetre, ha megkezdődhet a szezon.

– Az idény egyik állomása hozzánk szólítja majd a mezőnyt – árulta el az elnök-vezetőedző. – A tervek szerint szeptember közepén mi adunk otthont a felnőtt maratoni országos bajnokságnak és válogatónak. Most tehát előre tekintünk, nagyon várjunk a sorsunk jobbra fordulását.


Kajak-kenu: napirenden tartják

Posta György, Tokaj polgármestere: – A napokban jön hozzánk Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, akivel jó kapcsolatot ápolunk, köztünk folyamatos az egyeztetés. A Simon László Vízibázis elnevezésének ügyét újra elővesszük, a víz felszínén tartjuk, az esetleges döntésről pedig természetesen hírt adunk.

(A borítóképen: Két évvel ezelőtt avatták fel a tokaji vízi bázist| Fotó: ÉM-Archívum)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!