Tájékozódási futás, tájkerékpár

2020.05.14. 08:30

Erősebbnek érzi magát, mint valaha

Tamás Bianka sífutásban gondol az olimpiára, de „ott” a felkészülés hatalmas anyagi teherrel jár.

Molnár István

Forrás: ÉM-Archívum

A Diósgyőri Tájékozódási Futó Club versenyzője, Tamás Bianka nagy reményekkel indult neki az idei évnek, azonban a vírushelyzet hamar meghiúsította a terveit…

– Tavasszal sorban mondták le a versenyeket mind tájékozódási futásban, mind pedig tájékozódási kerékpárban – kezdte a 21 éves sportoló. – Nem csak a megyei, illetve országos versenyeket törölték, hanem legnagyobb szívfájdalmamra a nemzetközi viadalokat is. A legnagyobb kitűzött idei célom a csehországi felnőtt tájékozódási kerékpáros világbajnokság lett volna, illetve Szerbiában rendezték volna a tájékozódási futó egyetemi Európa-bajnokságot. Mindkettőn első éves felnőttként vehettem volna részt, és ehhez mérten vittem végig a téli alapozást, felkészülést.

Erőfenntartó edzéseket

A diósgyőri sportoló így folytatta:

– Miután bejött a vírushelyzet, komoly motivációs gondokkal küzdöttem – ismerte el Tamás Bianka. – Egy olyan embernek, mint én, aki a versenyzésben nőtt fel és minden hétvégén versenyekre jár, igen furcsa helyzet alakult ki. Teljes mértékben megváltozott a heti rutinom. Eddig a hétvégi versenyek után egy gyors pihenőnapot követve már készültem is a következő hétvégére, és ez a folyamat ismétlődött, ezt szoktam meg. Ezzel szemben most csak az edzések vannak és eltűntek a rövid távú célok. Egyetlen előnyét látom jelenleg ennek a helyzetnek, hogy erősebbnek érzem magam, mint valaha. Inkább erőfenntartó edzéseket csinálok, és úgy, ahogy jól esik. Ez lendített túl a motivációs gondokon is, hogy csak élvezetből megyek ki az erdőbe. Úgy gondolom, erre tudok majd építkezni, ha beindulna a versenyszezon.

Már alig várja

Megkérdeztük tőle, hogy mire lehet számítani a közeljövőben, milyen versenyek lehetnek:

– Ha minden jól megy, augusztus után bepótolják az elmaradt versenyeket, és megrendezik az őszi viadalokat is – vázolta a miskolci versenyző. – De sajnos még nem lehet tudni információkat, hogy mi lesz, hogy lesz… Azt biztosan lehet tudni, hogy sajnos a nemzetközi tájékozódási futó versenyeket eltörlik, azonban a tájékozódási kerékpárban még van remény. Egy biztos, ha ősszel végre jóra fordul minden, akkor mind tájkerékpárban, mind pedig tájfutásban verseny lesz verseny hátán. És én már alig várom ezt az időszakot.

A céljaival kapcsolatban az alábbiakat fogalmazta meg Tamás Bianka.

– Hosszabb távú célom több is van – mondta. – Tájfutásban szeretnék részt venni nemzetközi versenyeken, illetve dobogós helyezést elérni felnőtt kategóriában országos bajnokságokon. Tájkerékpárban a tavalyi évben a hosszú távon elért junior Európa-bajnoki 5. helyem után, nagyon szeretnék a felnőtt mezőnyben is eredményesen helytállni. Sítájfutásban a következő szezonban Universiade lesz, és ott mindenképpen szeretném az indulók táborát erősíteni. Van egy harmadik szakág is, amiben néha versenyzek, az pedig a sífutás. Szemeim előtt lebeg az olimpiai részvétel, azonban ehhez sajnos már nem elég a szüleim nyújtotta nagy segítség és támogatás. A felkészülés hatalmas anyagi teherrel jár, és ezért is került az elmúlt években háttérbe ez a sport az életemben. Szeretném kihozni a fennálló helyzetből a lehető legtöbbet, és a következő szezonban elérni a kitűzött célokat.


Tamás Bianka: a tények

Már több sportágban nyert országos bajnoki címet:

– tájfutás (Diósgyőri Tájékozódási Futó Club)

– tájkerékpár (Diósgyőri Tájékozódási Futó Club)

– sí-tájfutás (Diósgyőri Tájékozódási Futó Club)

– sífutás (Miskolci Honvéd SE)

– síroller (Miskolci Honvéd SE)

– mountain bike (DVTK Cycling Team)

Legjobb nemzetközi eredménye:

– tájkerékpár, 2019: Balatonszőlős Világranglista futam Női Elit, 3. hely; Rabenberg (Németország) Junior Európa-bajnokság, 5. hely.

– sítájfutás, 2016: Obertilliach (Ausztria) ifjúsági Európa-bajnokság, 30. hely.

– sífutás, 2017 Lahti (Finnország) felnőtt világbajnokság, 26. hely (selejtező).

Többször elnyerte a „Magyarország – Jó Tanulója Jó Sportolója” címet.

(A borítóképen: Tamás Bianka)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!