Röplabda

2020.05.12. 07:00

A magyar magra építenének

Júliusban kezdhet körvonalazódni a barcikai férfi röplabdacsapat 2020/21-es évadja.

Berecz Csaba

Forrás: ÉM

A Vegyész RC Kazincbarcika férfi röplabdacsapata bajnoki címvédőként vágott neki a 2019/20-as évadnak, és a koronavírus miatt félbeszakított bajnokságban a 2. helyen zárt. Egy olyan évad részeredménye ez a pozíció, amelyet az előző bajnoki idénnyel összevetve kevésbé erős kerettel kezdett a barcikai gárda, és ezzel összefüggésben nem is nyújtott olyan kiemelkedő teljesítményt, mint a 2018/19-es sorozatban.

Nem jó szívvel

– Finoman szólva: nem jó szívvel emlékezek vissza a 2019/20-as évadot megelőző előkészültekre – mondta Kárpáti László, a Vegyész RC Kazincbarcika együttesét működtető gazdasági társaság ügyvezetője. – Tavaly ünnepeltük a barcikai röplabda megalakulásának 50. évfordulóját, pluszban a húsz éve önállóan működő klub megalapítását, és ezekhez a szép évszámokhoz szerettünk volna egy jó és erős csapatot összehozni, és egyben a fiatalítást is elkezdeni. Ebben számítottunk volna a kazincbarcikai önkormányzatra, főleg egy olyan vezetői kijelentés, ígéret alapján, hogy klubunk is megkapja ugyanazt a támogatást, amelyben a helyi NB II.-es labdarúgócsapat részesül. Csakhogy ez nem teljesen így történt, és mivel emiatt a működés költségkeretét időben nem lehet meghatározni, igazából konkrét sportszakmai célokat sem lehetett kitűzni. Ez a bizonytalan helyzet pici kapkodást idézett elő, mert a belső igényünk az volt, hogy a magas színvonalú szakmai munkából ne engedjünk. Ezek miatt nem minden igazolásunk úgy és akkor történt, ahogy az ideális lett volna.

A klub vezetője arról is beszélt, hogy tavaly nyáron a legfontosabbnak azt tartották, hogy egy olyan fiatalításba kezdjenek, amelynek eredményeként hosszú távon számíthatnak egy magyar magra.

– A 2019/20-as évad a fiatalítás szempontjából szerintem jól sikerült – nyilatkozta Kárpáti László. – Már a szezon elején bemutatkozott Péter Márton, Bibók Balázs, Csizmadia Tamás, később pedig Földes Dániel és Simkó Dániel is, de ide sorolhatom az évad második felében visszatért, tulajdonképpen saját nevelésű játékosnak tekinthető Budai Balázst is. Személyükben hat ifjú röplabdás kapott szerepet a márciusban megszakadt évadban, és rájuk a jövőben is szeretnénk támaszkodni. Persze ugyanez igaz Blázsovics Péterre, Árva Milánra és általánosságban a magyar játékosokra. Ugyanis a keret együtt jutott el odáig, ha nem is a legsimább úton, hogy a bajnokság hajrájában, immár összeállva, egy jó végső helyezést érhessen el. Sajnálatos, hogy a Magyar Röplabda Szövetség elnöksége hirtelen döntést hozott, nem úgy határoztak a koronavírus miatti döntés idején, hogy a közleményük kiadásának dátumától számítva mondjuk másnap nulla órától ne rendezzenek meccseket, hanem a határozat kihirdetésével egy időben beszüntetették a mérkőzések lejátszását. Mi ekkor éppen Kaposváron voltunk, ahová előző nap elutaztunk, mert szerettünk volna jó eredményt elérni, de a pályán már nem bizonyíthattunk. Nem vitatom, hogy meg kellett hozni ezt az intézkedést, de azt mondom, hogy akkora veszélyhelyzet azért még nem volt, hogy azt a meccset ne lehetett volna lejátszani. Összességében mi is egyetértünk a szövetség döntéseivel, azzal is, hogy április 9-én befejezettnek nyilvánították a felnőttek és több utánpótlás-korosztály bajnoki évadját, és nem hirdettek hivatalos végeredményt.

A rangsorban második

Mint azt Kárpáti Lászlótól megtudtuk, a 2020/21-es évad nemzetközi kupás indulásához a tavalyi és az idei eredmények alapján a szövetség készített egy sorrendet.

– Ebben a rangsorban mi a Pénzügyőr SE mögött a második helyen végeztünk, és ennek abból a szempontból van jelentősége, hogy miután a fővárosi csapat nem vállalta a Bajnokok Ligája-szereplést az előttünk álló évadban, utána minket kérdeztek meg erről – mondta a barcikai sportvezető. – Mi sem tudtunk erre igent mondani a bizonytalan helyzetben, és a mögénk rangsorolt Kecskeméti RC-nél is ez volt a helyzet, ellenben a negyedik helyre tett Fino Kaposvár vállalta, vállalná a szereplést, ha a nemzetközi szövetség is zöld utat ad nekik erre. Mivel magyar férficsapatok a második számú európai kupasorozatra, a CEV-kupára nem szerezhetnek indulási jogot, maradt még a Challenge Kupa, és a tervek szerint a Pénzügyőrrel és a Kecskeméttel együtt mi is itt szerepelünk majd a nemzetközi porondon.

Az edzőkérdésről

Megkérdeztük, hogy kinek a szakmai irányításával játsszák majd a meccseiket.

– Ez a kérdés még korai – felelte Kárpáti László. – Február végén edzőváltás történt, az idevezető okoknak sok tanulsága van, ugyanis egyfajta feszültség alakult ki a játékosok egy része és a korábbi szakvezető, Marek Kardos között. A szlovák szakember rendkívül felkészült, a legmodernebb elvek szerint vezette a csapatot, amihez nem viszonyult mindenki egyformán. Nem szeretnék részletekbe belemenni, a lényeg, hogy vezetői szinten nem láttunk más megoldást a helyzet megnyugtató kezelésére, minthogy a szakvezetői poszton változtassunk azért, hogy a bajnokság hajrájában, egy új edző hozta impulzussal felszállóágra kerülhessünk. A keretet nagyon jó állapotban kapta meg az új szakvezető, Hollósy László, aki jól is közelített a csapathoz, de a „mi lett volna, ha…?” kérdésre soha nem kapjuk meg a választ. Ez a kísérlet abbamaradt, az új szakvezetővel eltöltött két hét alatt úgy tűnt, hogy a változtatás elérte célját. Nem zárjuk ki, és Hollósy László sem zárta ki, hogy lesz közös folytatás, de ez júliusnál hamarabb aligha derülhet ki, mert ahogy nekünk látnunk kell, hogy milyen lehetőségeink lesznek, úgy neki is tisztában kell lennie azzal, hogy milyen ajánlatai lesznek. Ami pedig Marek Kardost illeti: tőle nem váltunk meg, ő most is tagja annak a munkacsoportnak, amelyik az építés alatt álló regionális röplabdaközpont és az arra épülő röplabda-akadémia szervezeti, működtetési, módszertani koncepcióját dolgozza ki. A csarnok építése az elfogadott ütemterv szerint halad, és az akadémiai koncepció is hamarosan „nyomdakész” állapotba kerül.

A helyzet

És hogy mi a jelenlegi helyzet a VRCK-nál?

– A külföldiek közül a két brazil, Braga és Moraes hazautaztak, a venezuelai–magyar kettős állampolgárságú Páez a családjával együtt Kazincbarcikán van, és ő valószínűleg az új szezonban is nálunk játszik majd. A szlovák Vitko ugyan hazament, de elvileg ő is nálunk folytatja ősztől. A görög Efraimidisnek háromszor vagy négyszer foglaltunk repülőjegyet, de az utazása járattörlések miatt sorra meghiúsult, úgyhogy ő még itt van. Amikor a 2019/20-as bajnoki idény felfüggesztették, a játékosok egyéni edzésterveket kaptak Hollósy Lászlótól, amelynek a betartását Toronyai Miklós másod­edző felügyeli. Az elmúlt hetekben előfordult, hogy a keret tagjai szabadtéren, kisebb csoportokban edzettek, betartva az érvényben lévő egészségügyi szabályokat, de jellemzően egyéni tréningek folytak. Viszont a múlt heti kormánydöntés után újabb lépést tehetünk afelé, hogy visszatérhessünk a rendes kerékvágásba – sorolta Kárpáti László, akitől azt is megkérdeztük, élnek-e azzal a lehetőséggel, hogy sportolók munkaszerződéseit egyoldalúan megváltoztatva a fizetéseiket csökkentsék, amire így felelt: – Sajnos, ebben a helyzetben kénytelenek vagyunk erről a játékosokkal tárgyalni. A keret több tagjának a következő évadra is van szerződése, és akár fel is sorolhatnám a neveket, de annyira képlékeny még minden, hogy erről most még nem aktuális szót ejteni. Az biztos, hogy a csapatot magyar magra akarjuk építeni, és olyan együttest szeretnénk, amelyik az előző évek eredményeihez hasonlóra lesz képes.

(A borítóképen: Kárpáti László)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!