Kézilabda

2020.04.15. 14:00

Vége a dalnak, jönnek a bajok

Véget ért a kézilabdázók idénye is, de most következik a nehéz időszak.

Kolodzey Tamás

Fotó: Tóth Balázs

A sportág szereplői napok óta számítottak arra, ami csütörtökön bekövetkezett: a Magyar Kézilabda Szövetség befejezetté nyilvánította a 2019/20-as hazai bajnoki és kupasorozatokat. Ennek megfelelően nem folytatják a félbeszakadt NB I.-es bajnokságot, a Magyar és a Liga Kupa küzdelmét sem.

Helyezések nélkül

– Nem hirdetnek bajnokot, nem állapítják meg a helyezéseket, nem lesznek kiesők és feljutók sem – mondta a határozat „kézhezvétele” után Tóbiás Szabolcs, az élvonalbeli férficsapatot fenntartó Mezőkövesdi KC operatív igazgatója. – Kissé furcsán hangzik, de igaz: a mögöttünk hagyott hónapokra úgy kell tekintenünk, mintha az eddigi mérkőzéseket le sem játszottuk volna. A koronavírus terjedése miatti válság valójában egyetlen kérdése a nemzetközi kupaszereplés, ezt úgy szabályozta az MKSZ, hogy a különböző sorozatokon azok az együttesek indulhatnak, amelyek az előző, azaz a 2018/19-es bajnokságok végén erre jogosultságot szereztek. Az elnökség döntését, amely minket nem ért váratlanul, tudomásul vettük, a kézilabda-csapatsport, otthoni testedzés ugyan minden játékos számára hasznos elfoglaltság, de nem elegendő a versenyszintű munkához, ez pedig jelenleg elvégezhetetlen.

Csökkenő bérek

– Most jön az a tevékenység, amelyet minden klubnál, így nálunk is el kell végezni – folytatta Tóbiás Szabolcs. – Gazdaságilag az összes sportszervezetet megviseli a válság, melynek szelét máris érezzük. A hazai és a külföldi játékosainkat azzal engedjük haza – már amennyiben a légiósaink vissza tudnak térni hazájukba –, hogy az egyénekre szabott edzésprogramjukat természetesen végezzék el. A húsvéti ünnepek után aztán személyesen vagy más módon egyesével kezdődnek az egyeztetéseink a bérekről, a szerződésekről, és ez nem csupán a játékosokra, de a stáb tagjaira, így Buday Dánielre is vonatkozik. Vezetőedzőnknek erre a szezonra szólt a kontraktusa, amely lejár, így vele szintén beszélnünk kell a hogyan továbbról. Az nyilvánvaló, hogy csökkenni fognak a javadalmazások: a bérekre a klub tesz javaslatot vagy inkább ajánlatot, erről azonban még csak azt mondhatom, hogy mindenkivel megállapodásra szeretnénk jutni. Senkit nem akarunk lehetetlen helyzetbe hozni, de azt valamennyi szereplőnek figyelembe kell vennie, hogy támogatóink felé semmilyen kötelezettségünket nem tudjuk teljesíteni. Az tény, hogy pénzt várunk az önkormányzattól és egy-két nagyobb támogatónktól, de a mostani helyzetben a forrásainkról konkrétumot nem tudok.

Segít a szövetség

Ami a 2020/21-es idényt illeti, egyelőre teljes a bizonytalanság. Versenykiírás még nem készült, és várhatóan hetekig nyitva maradnak a kérdések. Ugyanis nincs nemzetközi versenynaptár, az MKSZ-ben nem tudják, hogy milyen sors vár az elmaradt válogatott- és európai kupamérkőzésekre, így a rajt és a fordulók időpontját sem jelölhetik ki. Továbbá egészen biztosan lesznek olyan csapatok, NB I.-es gárdák, amelyek támogatóik esetleges csődje vagy anyagi ellehetetlenülése miatt nem vállalhatják az indulást, így a leendő mezőny is átalakulhat. Az országos szövetség tudatta, hogy költségeik egy részének átvállalásával mindenképpen igyekszik a klubok segítségére sietni. Ez a segítség vonatkozhat a versenyeztetési, a nevezési, az átigazolási és a játékvezetői díjakra is.

A 2019/20-as nemzetközi sorozatokon a következő együttesek vettek részt:

Bajnokok Ligája, férfiak: Telekom Veszprém, Mol-Pick Szeged (szabadkártyásként).

EHF-kupa, férfiak: Grundfos Tatabánya KC, Balatonfüredi KSE, Csurgói KK.

Bajnokok Ligája, nők: Győri Audi ETO KC, FTC-Rail Cargo Hungaria (szabadkártyásként).

EHF-kupa, nők: Siófok KTC Kft., Érdi Sport Kft., Váci NKSE, DVSC Schaeffler.

Az MKSZ ezeket a csapatokat kívánja benevezni, amennyiben élnek az indulás jogával. A lista persze még nem tekinthető véglegesnek, hiszen átalakul a Bajnokok Ligájának rendszere, és az európai szövetség csak később dönt a szabadkártyásokról.

(A borítóképen: Hosszabb ideig nem lesznek Kövesd-meccsek sem)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!